Γουόλτερ Γουάιτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γουόλτερ Γουάιτ
Χαρακτήρας του Breaking Bad
Πρώτη εμφάνισηBreaking Bad
Δημιουργήθηκε απόΒινς Γκίλιγκαν
Πληροφορίες χαρακτήρα
Πλήρες όνομαΓουόλτερ Χάρτγουελ Γουάιτ
Ψευδώνυμο(α)Χάιζενμπεργκ
ΕίδοςΆνθρωπος
ΦύλοΆνδρας
ΙδιότηταΧημικός
έμπορος ναρκωτικών
ΣυνεργάτεςΤζέσι Πίνκμαν
Οικογένεια
ΣύζυγοςΣκάιλερ Γούαιτ
ΠαιδιάΓουόλτερ Γούαιτ Τζούνιορ

Ο Γουόλτερ Χάρτγουελ Γουάιτ (επίσης γνωστός με το ψευδώνυμο Χάιζενμπεργκ) είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας και ο κύριος πρωταγωνιστής της σειράς Breaking Bad, υποδυόμενος από τον Μπράιαν Κράνστον. Απόφοιτος του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνια, ο Γουόλτερ ήταν κάποτε ένας λαμπρός χημικός που ίδρυσε την εταιρία Gray Matter Technologies με τον φίλο του Έλλιοτ Σβαρτζενέγκερ και την τότε κοπέλα του Γκρέτσεν. Άφησε την Gray Matter και πούλησε τα έσοδα του για 5000 δολαρια: σύντομα, η εταιρία έβγαλε μία περιουσία χάρις στην έρευνα του. Ο Γουόλτερ αμέσως μετακόμισε στην Αλμπουκέρκι, στο Νέο Μεξικό, όπου έγινε καθηγητής σε ένα λύκειο. Ή σειρά ξεκινά στα 50α γενέθλια του Γουόλτερ, όταν διαγνώστηκε με καρκίνο των πνευμόνων σε στάδιο ΙΙΙΑ. Μετά από την ανακάλυψη, αρχίζει να παράγει μεθαμφεταμίνη και να εμπορεύεται ναρκωτικά για να σιγουρέψει την οικονομική καταρτηση της οικογένειας του μετά τον θάνατο του. Μπαίνει βαθύτερα στον κόσμο των ναρκωτικών, γίνεται όλο και πιο αδίστακτος καθως η σειρά προχωράει, και αργότερα υιοθετεί το ψευδώνυμο "Χαϊζενμπεργκ".

Ο δημιουργός της σειράς Βινς Γκίλιγκαν περιέγραψε τον στόχο του με τον Γουόλτερ Γουαϊτ ως "να κάνει τον Mr. Chips Scarface" και να κάνει τον χαρακτήρα λιγότερο συμπαθητικό με την εξέλιξη της σειρας. Η εξέλιξη του Γουόλτερ από τον ηπιο καθηγητή και οικογενειάρχη σε αδίστακτο εγκληματικο εγκέφαλο και φονιά είναι το κεντρικό θέμα της σειράς.

Γενικες Πληροφορίες:

Αίτια θανάτου: Αιμορραγία από βαλλιστικό τραύμα στην κοιλιακή χώρα.

Βραβεύσεις για το ρόλο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μπράιαν Κράνστον δέχεται το Peabody Award για τη σειρά Breaking Bad στα 73α Ετήσια Peabody Awards

Ο Κράνστον έχει λάβει διάφορα βραβεία και υποψηφιότητες για την ερμηνεία του ως Γουόλτερ Γουάιτ. Για τις τρεις πρώτες σεζόν, κέρδισε το βραβείο Primetime Emmy για τον κορυφαίο ηθοποιό σε μια σειρά δράματος τρεις φορές διαδοχικά, καθιστώντας τον, ως τον πρώτο ηθοποιό που έχει επιτελέσει αυτό το κατόρθωμα μετά τον Bill Cosby για το I Spy.[1] Ο Κράνστον προτάθηκε επίσης το 2012 και το 2013 για την τέταρτη σεζόν και το πρώτο εξάμηνο της σεζόν 5, αλλά έχασε από τον Damian Lewis για το Homeland και τον Jeff Daniels για το The Newsroom, αντίστοιχα. Έχει επίσης κερδίσει το τέταρτο βραβείο Primetime Emmy για πρωγανιστή σε μια σειρά δράματος, στα 66α Βραβεία Primetime Emmy. Στα ετήσια βραβεία Golden Globe, ο Κράνστον έχει βραβευτεί τέσσερις φορές για το βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού δραματικής τηλεοπτικής σειράς, για το ρόλο του στο Breaking Bad, το 2011, 2012, 2013 και 2014, κερδίζοντας το 2014 για το δεύτερο εξάμηνο της σεζόν πέντε. Στο βραβείο Screen Actors Guild, ο Κράνστον έχει προταθεί πέντε φορές για το βραβείο Male Actor σε σειρά δράματος, το 2010, 2011, 2012, 2013 και 2014, κερδίζοντας το 2013 και το 2014, και για τα δύο μέρη της σεζόν πέντε. Επίσης, ο Κράνστον έχει προταθεί μαζί με το υπόλοιπο cast της σειράς Breaking Bad για το βραβείο Performance by an Ensemble in a Drama Series, το 2012, 2013 και 2014, κερδίζοντας το 2014. Επιπλέον, ο Κράνστον έχει κερδίσει το Satellite Award για τον καλύτερο ηθοποιό σε σειρά δράματος τρεις φορές διαδοχικά, το 2008, το 2009 και το 2010, για τις σεζόν ένα, δύο και τρία και έχει προταθεί το 2011, το 2012 και το 2014 για την τέταρτη και την πέμπτη σεζόν. Κέρδισε το βραβείο TCA για ατομική δραματική ερμηνεία το 2009 και προτάθηκε το 2010, το 2012 και το 2013. Ήταν υποψήφιος δύο φορές για το βραβείο Prism για την καλύτερη απόδοση σε μια σειρά πολλαπλών επεισοδίων. Κέρδισε δύο Βραβεία Κλέρνερ για τον Καλύτερο Ηθοποιό στην Τηλεόραση το 2012 και το 2013 και ήταν υποψήφιος το 2009, το 2010 και το 2011. Κέρδισε το βραβείο Golden Nymph Award for Outstanding Actor in a Drama Series το 2013. [2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Bryan Cranston Awards». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Μαρτίου 2014. CS1 maint: Unfit url (link)
  2. «Bryan Cranston Awards».