Γουλιέλμος Νάσσαου του Ζύλεσταϊν, 1ος κόμης του Ρόχφορντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γουλιέλμος Νάσσαου του Ζύλεσταϊν, 1ος κόμης του Ρόχφορντ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση7  Οκτωβρίου 1649[1][2]
Χάγη
Θάνατος12  Ιουλίου 1708[3]
Ουτρέχτη
Τόπος ταφήςLeersum
Χώρα πολιτογράφησηςΟλλανδική Δημοκρατία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΟλλανδικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδιπλωμάτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςJane Wroth (από 1681)[4]
ΤέκναFrederick Nassau de Zuylestein, 3rd Earl of Rochford
Anna Nassau de Zuylestein[5]
Γουλιέλμος Νάσσαου του Ζύλεσταϊν, 2ος κόμης του Ρόχφορτ[5]
Maurits Nassau de Zuylestein[5]
Maria Nassau de Zuylestein[5]
Henrietta van Nassau de Zuylestein[5]
Elisabeth Nassau de Zuylestein[5]
Frederik Nassau de Zuylestein[5]
ΓονείςΦρειδερίκος Νάσσαου του Ζύλεσταϊν και Mary Killigrew
ΑδέλφιαHendrik van Nassau-Zuylestein
Θυρεός

Ο Γουλιέλμος-Ερρίκος, ολλανδ.: William Hendrik van Nassau, heer van Zuylestein, αγγλ.: 1st earl of Rochford (1649 - 12 Ιουλίου 1708) από τον Οίκο του Νάσσαου ήταν ολλανδός στρατιωτικός και διπλωμάτης στην υπηρεσία του εξαδέλφου του Γουλιέλμου Γ΄ πρίγκιπα της Οράγγης και συζύγου της βασίλισσας της Αγγλίας. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ιακώβου Β΄ της Αγγλίας (πεθερού τού Γουλιέλμου Γ΄) ταξίδεψε στην Αγγλία για να έρθει σε επαφή με τους Άγγλους υποστηρικτές του Γουλιέλμου Γ΄ και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία της Ένδοξης Επανάστασης. [6]

Νεανική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο κάστρο Ζύλεσταϊν, π. 20 μίλια ανατολικά της πόλης της Ουτρέχτης. Ήταν ο μεγαλύτερος γιος του Φρειδερίκου Νάσσαου κυρίου του Ζύλεσταϊν, του νόθου, αλλά μεγαλύτερου γιου τού Φρειδερίκου-Ερρίκου και ως εκ τούτου ήταν ετεροθαλής εξάδελφος του Γουλιέλμου Γ΄. Μητέρα του ήταν η Mαίρυ Κίλιγκρου, η μεγαλύτερη κόρη του σερ Γουίλιαμ Κίλιγκρου. Ήταν εξαδέλφη της νόθης κόρης του Κάρολου Β΄, της κόμισσας του Γουόρμαουθ. Μετακόμισε στις Κάτω Χώρες τον Φεβρουάριο του 1644, σε ηλικία σχεδόν 17 ετών, ως δεσποινίδα των τιμών στη Μαρία Στιούαρτ, σύζυγο του Γουλιέλμου Γ΄, και παντρεύτηκε τον Φρειδερίκο το 1648. Με το τέλος του πατέρα του το 1672, ο Φρειδερίκος κληρονόμησε το κάστρο Ζύλεσταϊν και τα εδάφη του, από τα οποία έγινε γνωστός ως κύριος του Ζύλεσταϊν (ολλανδ.: heer van Zuylestein).

Πρώιμη σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γουλιέλμος-Ερρίκος εισήλθε στο ολλανδικό ιππικό το 1672, αλλά ήταν πιο γνωστός στη Χάγη για τη γοητεία του και την καλή του εμφάνιση και ως σύντροφος του πρίγκιπα της Οράγγης. Τον εμπιστευόταν ο Γουλιέλμος Γ΄ και αθωώθηκε σε μια αποστολή παρατήρησης στην Αγγλία τον Αύγουστο του 1687, με τον κατ' όνομα σκοπό να συλλυπηθεί τη βασίλισσα-σύζυγο για το τέλος της γιαγιάς της, της Λάουρα Μαρτινότσι, σύζυγο του δούκα της Μόντενα.

Ένδοξη Επανάσταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ονομάστηκε και πάλι απεσταλμένος το καλοκαίρι του επόμενου έτους. Ο αποδεδειγμένος σκοπός του ήταν τώρα να συγχαρεί τη Μαρία της Μόντενα, σύζυγο του Ιακώβου Β΄, για τη γέννηση ενός πρίγκιπα. Το πραγματικό του αντικείμενο ήταν να ενημερωθεί για το έθνος και να εκτιμήσει την πιθανότητα του Ιακώβου Β΄ να συγκαλέσει ένα κοινοβούλιο και να υιοθετήσει μία πιο συμφιλιωτική πολιτική. Η βασίλισσα τον δέχθηκε στο ανάκτορο του Αγ. Ιακώβου στις 28 Ιουνίου 1688 και η εγκαρδιότητα των μηνυμάτων του ενέπνευσε τη βασίλισσα να γράψει μία επιστολή με χαριτωμένα λόγια στο «αγαπητό της λεμόνι» (την πριγκίπισσα της Οράγγης, ie του Πορτοκαλιού). Αυτός έγραψε αμέσως μία περιγραφή για τον σκεπτικισμό, με τον οποίο τον δέχθηκαν στο Λονδίνο και ενθουσιάστηκε με όλες τις φημολογούμενες κακοήθειες. Ο Κλάρεντον καταγράφει μία σειρά των κινήσεών του τον Ιούλιο.

Επέστρεψε με τον Σίντνεϋ στη Χάγη στις αρχές Αυγούστου, παίρνοντας μαζί του επιστολές για τον Γουλιέλμο από τον Νότινγχαμ, τον Τσόρτσιλ, τον Χέρμπερτ, τον επίσκοπο Χένρι Κόμπτον, τον Σάντερλαντ και άλλους. Κατά την επιστροφή του προήχθη σε αντιστράτηγο στον Ολλανδικό στρατό. Στις 16 Οκτωβρίου επιβιβάστηκε στο ίδιο πλοίο με τον Γουλιέλμο Γ΄ στο Χέλφοετσουυς. Στις 15 Δεκεμβρίου στάλθηκε από τον Γουλιέλμο Γ΄ από το Γουίντσορ με ένα μήνυμα, που καλούσε τον Ιάκωβο Β΄ να μείνει στο Ρότσεστερ και να μην επιστρέψει για κανένα λόγο στο Λονδίνο. Βρήκε κατά την άφιξή του ότι ο Ιάκωβος Β΄ είχε ήδη επιστρέψει στο Γουάιτχολ και ο Ζύλεσταϊν τον ακολούθησε αμέσως. Σε απάντηση στο απότομο μήνυμα του Γουλιέλμου Γ΄, ο Ιάκωβος Β΄ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο πρίγκιπας μπορεί να τον συναντήσει στο Γουάιτχολ. Ο Zύλεσταϊν ήταν έτοιμος με μία ασυμβίβαστη απάντηση: ο πρίγκιπας δεν θα εισερχόταν στο Λονδίνο, ενόσω ο βασιλικός στρατός παρέμενε σε αυτό. Αυτό είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα να φοβίσει τον Ιάκωβο Β΄.

Στρατιωτική σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Zύλεσταϊν πολιτογραφήθηκε στην Αγγλία στις 11 Μαΐου 1689 και διορίστηκε υπεύθυνος των ενδυμάτων του βασιλιά στις 23 Μαΐου, διατηρώντας τη θέση μέχρι το 1695. Το σύνταγμά του έμεινε για υπηρεσία στο βόρειο τμήμα της Αγγλίας και τον Μάιο του 1691 ήταν στο Ντάρχαμ. Συνόδευσε τον Γουλιέλμο Γ΄ στην Ιρλανδία, αλλά τον Αύγουστο του 1690 εγκατέλειψε την εκστρατεία εκεί για μία αποστολή στο Γουάιτχολ. Στις 12 Σεπτεμβρίου 1690 προήχθη σε υποστράτηγο στον αγγλικό στρατό. Τον Ιανουάριο του 1691 συνόδευσε τον Γουλιέλμο Γ΄ στην Ολλανδία. Τον Ιούλιο του 1693, στην αιματηρή μάχη του Νέερβιντεν, αφού διακρίθηκε, ο Zύλεσταϊν τραυματίστηκε ελαφρώς και μεταφέρθηκε στο Ναμύρ. Ανταλλάχθηκε και επέστρεψε στο στρατόπεδο στις 8 Αυγούστου. Τον Νοέμβριο του 1693 το σύνταγμά του διατάχθηκε και πάλι να μεταβεί στη Φλάνδρα.

Στις 10 Μαΐου 1695 ο Zύλεσταϊν έγινε κόμης του Ρόχφορντ, μαζί με τους συνακόλουθους τίτλους του βαρόνου του Ένφηλντ και του υποκόμη του Τάνμπριτζ, και έλαβε ως επιχορήγηση ένα μέρος των κτημάτων του Γουίλιαμ Χέρμπερτ, 1ου μαρκησίου του Πόουις. Έλαβε τη θέση του στις 20 Φεβρουαρίου 1696. Στις 25 Δεκεμβρίου 1695 έλαβε σύνταξη 1.000 £ ετησίως. Έλαβε επίσης επιχορηγήσεις γης στην Ιρλανδία μεγέθους 30.512 έικρς (123.500 στρεμμάτων).

Μετέπειτα ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα τελευταία του χρόνια πέρασαν σε σχετική απομόνωση ως επί το πλείστον στην Ολλανδική Δημοκρατία, όπου ο Γουλιέλμος Γ΄ τον επισκέφτηκε το 1697, και απεβίωσε στο κτήμα του Zύλεσταϊν στην επαρχία της Ουτρέχτης τον Ιανουάριο του 1709. Είχε νυμφευτεί στις 25 Ιανουαρίου 1681 τη Τζέιν, κόρη του σερ Χένρυ Γουόρθ των Οίκων Ντάραντς, Ένφηλντ και Λάουτον στο Έσσεξ. Αυτή είχε πάει ως δεσποινίδα των τιμών στη Μαρία Στιούαρτ, σύζυγο του Γουλιέλμου Γ΄. Ο Ζύλεσταϊν την αποπλάνησε και, στη συνέχεια, αρνήθηκε τον υποσχεμένο γάμο, αφού ενθαρρύνθηκε έντονα σε αυτήν τη συμπεριφορά από τον Γουλιέλμο Γ΄. Ο Tόμας Κεν, εκ μέρους της Mαρίας, εργάστηκε για να νυμφευτεί την Τζέιν και έκανε την τελετή κρυφά στο παρεκκλήσι της Μαρίας, ενώ ο πρίγκιπας της Οράγγης απουσίαζε σε κυνήγι. Όταν επέστρεψε ο Γουλιέλμος Γ΄, θύμωσε και απομάκρυνε προσωρινά τον Kεν από τη Χάγη.

Τον Γουλιέλμο Νάσσαου του Ζύλεσταϊν διαδέχθηκε ο γιος του:

Θυρεός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γουλιέλμος (και οι κληρονόμοι του) χρησιμοποίησαν το παρακάτω οικόσημο, το οποίο κληρονόμησε από τον πατέρα του: επάνω αριστερά του Νάσσαου, επάνω δεξιά του Κάτσενελενμπογκεν, κάτω αριστερά του Βιάντεν. Στο κέντρο του Ζύλεσταϊν.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Biografisch Portaal. 89856649. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. 2,0 2,1 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage. p30448.htm#i304479. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. Leo van de Pas: (Αγγλικά) Genealogics. 2003. I00009765.
  4. p30448.htm#i304479. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 5,4 5,5 5,6 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.
  6. Hugh Dunthorne, ‘Nassau van Zuylestein, William Frederick van, first earl of Rochford (1649–1708)’, Oxford Dictionary of National Biography, Oxford University Press, Sept 2004; online edn, Oct 2007, accessed 2 Dec 2009.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Lee, Sidney, ed. (1900). "Zuylestein, William Henry (1645-1709)" . Dictionary of National Biography. 63. London: Smith, Elder & Co.
  • Lee, Sidney, ed. (1900). "Zuylestein, William Henry (1645-1709)". Dictionary of National Biography. 63. London: Smith, Elder & Co.