Γοτθική λογοτεχνία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η γοτθική λογοτεχνία αποτελεί ένα είδος που συνδυάζει στοιχεία τρόμου και ρομαντισμού. Σαν είδος θεωρείται πως εφευρέθηκε από τον Άγγλο συγγραφέα Οράτιο Γουάλπολ, ο οποίος συνέγραψε το 1764 το μυθιστόρημα «Το Κάστρο του Οτράντο».

Προέλευση τού όρου

Η λέξη 'γοτθικός' συνδέεται άμεσα με τους Γότθους, Βισιγότθους, και τους άλλους Οστρογότθους. Το γερμανικό φύλο των Γότθων εγκαταστάθηκε, γύρω στον 2ο αι., στις ακτές της Μαύρης θάλασσας, και απο εκεί συγκρούστηκε επανειλημμένως με την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Για τους Λατίνους, αυτοί οι άνθρωποι ήταν βάρβαροι -όπως άλλωστε και οι Βάνδαλοι- διότι δεν ήταν μυημένοι στον κλασσικό πολιτισμό. Η γλώσσα τους ήταν η γοτική (απλούστερα χωρίς το θ), η οποία υπήρξε μέρος της μεγάλης οικογένειας των Ινδοευρωπαϊκών γλωσσών και αποτελεί ενα απο τα αρχαιότερα επιβεβαιωμένα γλωσσικά ιδιώματα.

Τον 4ο αι., ο επίσκοπος Wulfila, χρησιμοποίησε για την μετάφραση των ευαγγελίων, το γοτικό αλφάβητο (εμπνευσμένο απο το ελληνικό), που δεν πρέπει να συγχέεται με τη γοτθική γραφή, τη ονομαζόμενη Fraktur, λατινικής προέλευσης. Ακόμα, η συγκεκριμένη γραφή χρησιμοποιήθηκε απο τον 14ο ως τον 20ο αι.

Εχει γίνει χρήση αυτής της λέξης, 'γοτθικός', για να χαρακτηριστεί η μεσαιωνική τέχνη, και περισσότερο η αρχιτεκτονική. Ο όρος δεν είναι πάντα υποτιμητικός, ακόμα και άν, για αρκετούς μορφωμένους και γνώστες της ρωμαϊκής κουλτούρας, η γοτθική τέχνη φαινόταν, παρότι επιβλητική, κάπως βάρβαρη.

Χαρακτηριστικά

Κυρίαρχα μοτίβα του είδους είναι ο τρόμος (φυσικός και ψυχολογικός), το μυστήριο, το υπερφυσικό, τα φαντάσματα, τα στοιχειωμένα σπίτια, η γοτθική αρχιτεκτονική, τα κάστρα, το σκότος, ο θάνατος, η τρέλα, τα μυστικά και οι κληρονομούμενες κατάρες.

Εκτός απο τον Γουάλπολ, άλλοι αξιόλογοι εκπρόσωποι του είδους θεωρούνται οι: Ανν Ράντκλιφ (The Mysteries of Udolpho, 1794), Μάθιου Γκέγκορι Λιούις (The Monk, 1796), Τσάρλς Ματούριν (Melmoth, 1820), Γουίλιαμ Μπέκφορντ (Vathek, 1781), και η συγγραφέας του μυθιστορήματος 'Φρανκενστάιν', Μαίρη Γουόλστονκραφτ Σέλλεϋ. Μια αναγέννηση του γοτθικού μυθιστορήματος αποτελεί και η συγγραφή του 'Δράκουλας' απο τον Μπράμ Στόκερ.

Επιπλέον βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το γοτθικό μυθιστόρημα, αφιέρωμα Διαβάζω,τ/χ.468, (Νοέμβριος 2006), σελ.106-140
  • Le roman Gothique, αφιέρωμα Le Magazine Littéraire, τ/χ. 552 (Φεβρουάριος 2015), σελ. 68-97
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Gothic fiction της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).