Γλώσσες της Αυστρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γλωσσικός χάρτης της Αυστρίας

Οι γλώσσες της Αυστρίας περιλαμβάνουν τα γερμανικά, την επίσημη γλώσσα, τη κύρια γλώσσα, την Αυστρο-Βαυαρική, τη κύρια διάλεκτο εκτός του Φόραρλμπεργκ, τα Αλεμαννικά, τη κύρια διάλεκτο στο Φόραρλμπεργκ, και πολλές μειονοτικές γλώσσες.

Γερμανικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα γερμανικά είναι η επίσημη εθνική γλώσσα και αποτελεί μια λίνγκουα φράνκα και ντε φάκτο δεύτερη γλώσσα: οι περισσότεροι Αυστριακοί, εκτός από τους (κυρίως αγροτικούς) ηλικιωμένους είναι σε θέση να την μιλήσουν. Είναι η γλώσσα που χρησιμοποιείται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στα σχολεία και τις επίσημες ανακοινώσεις. Η ποικιλία των γερμανικών που χρησιμοποιείται, τα Αυστριακά Γερμανικά, είναι εν μέρει επηρεασμένη από τα Αυστρο-Βαυαρικά και χρησιμοποιεί πολλές "Γερμανοποιημένες" λέξεις.

Αλεμαννικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Αλεμαννικά ομιλούνται στο Φόραρλμπεργκ. Το Φόραρλμπεργκ χρησιμοποιεί τα Υψηλά Αλεμαννικά, την ίδια διαλεκτική ομάδα, όπως αυτή που ομιλείται στη Βόρεια Ελβετία (εκτός της Βασιλείας) και μέρη της νότιας Αλσατίας στη Γαλλία. Για τους περισσότερους Γερμανούς και Αυστριακούς έξω από το Φόραρλμπεργκ, είναι πολύ δύσκολο να κατανοήσουν τη γλώσσα, καθώς είναι πιο παρόμοια με τα Ελβετικά Γερμανικά, με πολλές γραμματικές και την προφορικέςδιαφορές.

Αυστρο-Βαυαρικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κύρια μητρική γλώσσα της Αυστρίας εκτός του Φόραρλμπεργκ είναι τα Αυστρο-Βαυαρικά, όπου ομιλούνται πολλές περιφερειακές διαφορετικές διάλεκτοι. Στο βορειοανατολικό τμήμα της Αυστρίας (που περιλαμβάνει την πρωτεύουσα Βιέννη) μιλούν τις Κεντρικές Αυστροβαυαρικές διαλέκτους και τα νότια μέρη ομιλούν τις νότιες αυστροβαυαρικές διαλέκτους. Τα Αυστρο-Βαυαρικά διαφέρουν πολύ από τα Πρότυπα Γερμανικά, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολο για τους ομιλητές της Γερμανικής από διάφορες περιοχές για να κατανοήσουν το γηγενή πληθυσμό. Τα Αυστρο-Βαυαρικά δεν έχουν καμία επίσημη ορθογραφία, αλλά υπάρχουν λογοτεχνικές προσπάθειες (Dialektliteratur), ειδικά σε ποιήματα, για να απεικονιστεί ο ήχος από την προφορά στην ορθογραφία. Άλλες λέξεις μπορεί να ακουστούν μόνο κατά την επίσκεψη συγκεκριμένων περιοχών της Αυστρίας και της Βαυαρίας, που σπάνια χρησιμοποιούνται στα Πρότυπα Γερμανικά, συμπεριλαμβανομένων των "Griaß God" (κυριολεκτικά: "χαιρετώ τον θεό" = να σας χαιρετήσει ο θεός), και "Servus/Servas" (στη διάθεσή σας), ως ευχετήριες φράσεις, ή χαρακτηρίζονται ως αυστηρά διαλεκτικές, όπως η "Pfiat di" (κυριολεκτικά: "παρακολουθεί εσένα [ο θεός]" = ο Θεός να σε προσέχει) με την έννοια του "αντίο". Αυτό το συγκεκριμένο παράδειγμα δείχνει επίσης ότι η Αυστρο-Βαυαρική γραμματική διαφέρει από τα Πρότυπα Γερμανικά.

Μειονοτικές γλώσσες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ορισμένες μειονοτικές γλώσσες ομιλούνται στην Αυστρία, μερικές από τις οποίες έχουν επίσημο καθεστώς.

Τουρκικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Τουρκικά είναι η μεγαλύτερη μειονοτική γλώσσα, σε μια κατάσταση που κατοπτρίζει αυτή της Γερμανίας, και ομιλείται από το 2.3% του πληθυσμού.

Σερβικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Σερβικά είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μειονοτική γλώσσα, με χρήση από το 2.2% του πληθυσμού.[1]

Κροατικά του Μπούργκενλαντ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα κροατικά του Μπούργκενλαντ, επίσημη γλώσσα στο Μπούργκενλαντ, ομιλείται από το 2.5% των Αυστριακών, και οι Κροάτες τους Μπούργκενλαντ αναγνωρίζονται ως μειονότητα και απολαμβάνουν ειδικά δικαιώματα μετά τη Συνθήκη του Αυστριακού Κράτους (Staatsvertrag) του 1955.

Ουγγρικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περιοχές στην Καρινθία, όπου τα σλοβενικά ομιλούνται από πάνω από το 5% (φως-μπλε) έως άνω του 30% (σκούρο μπλε) του πληθυσμού.

Ενώ λίγοι τα ομιλούν σήμερα, παραδοσιακά τα ουγγρικά κατείχαν σημαντική θέση στην Αυστρία (ή πιο σωστά, στην Αυστροουγγαρία). Σήμερα, τα ουγγρικά ομιλούνται από περίπου 1.000 άτομα στο Μπούργκενλαντ.

Σλοβενικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Σλοβενικά είναι επίσημη γλώσσα στην Καρινθία. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 τα σλοβενικά χρησιμοποιούνται από 12.686 Αυστριακούς ως καθομιλουμένη, και έχει αναφερθεί ότι τα σλοβενικά μπορούν να ομιληθούν από το 0.3% των Αυστριακών. Οι Καρινθιακοί Σλοβένοι αναγνωρίζονται ως μειονότητα και απολαμβάνουν ειδικά δικαιώματα και θετική δράση μετά τη Συνθήκη του Αυστριακού Κράτους (Staatsvertrag) του 1955.

Ευρωπαϊκός Χάρτης για τις Περιφερειακές ή Μειονοτικές Γλώσσες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αυστρία επικύρωσε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη για τις Περιφερειακές ή Μειονοτικές Γλώσσες στις 28 Ιουνίου 2001, για τις ακόλουθες γλώσσες σε συγκεκριμένα Κρατίδια:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Archived copy». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιανουαρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2010. 

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το λήμμα ενσωματώνει υλικό από την έκδοση του 2006 του CIA World Factbook, έγγραφο της κυβέρνησης των ΗΠΑ που βρίσκεται στο κοινό κτήμα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]