Γλώσσες Ινουίτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι γλώσσες Ινουίτ είναι στενά συνδεδεμένη ομάδα ιθαγενών αμερικανών γλωσσών που ομιλούνται παραδοσιακά σε όλη την Βόρεια Αμερικανική Αρκτική περιοχή και, σε κάποιο βαθμό στις υποαρκτικές περιοχές του Λαμπραντόρ. Οι σχετιζόμενες γλώσσες Γιουπίκ ομιλούνται στη δυτική και νότια Αλάσκα και στην άπω ανατολή της Ρωσίας αλλά είναι σοβαρά απειλούμενες και ομιλούνται μόνο σε μερικά χωριά της χερσονήσου Τσούκτσι. Οι Ινουίτ ζουν κατά κύριο λόγο σε τρεις χώρες: τη Γροιλανδία, τον Καναδά (ειδικά στην περιοχή Νουνάτσιαβουτ του Λαμπραντόρ, την περιοχή Νούναβικ του Κεμπέκ, το Νούναβουτ και τα Βορειοδυτικά Εδάφη) και τις Ηνωμένες Πολιτείες (ειδικά στις ακτές της Αλάσκα).

Ο συνολικός πληθυσμός των Ινουίτ που μιλούν παραδοσιακές γλώσσες είναι δύσκολο να εκτιμηθεί με ακρίβεια, δεδομένου ότι οι περισσότερες μετρήσεις βασίζονται σε αυτοαναφερόμενα δεδομένα της απογραφής που μπορεί να μην αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια τη χρήση ή γνώση. Η γροιλανδική απογραφή εκτιμά ότι τις γλώσσες Ινουίτ ομιλούν περίπου 50.000 άτομα, ενώ οι καναδικές εκτιμήσεις φτάνουν περίπου τα 35.000 άτομα. Αυτές οι δύο χώρες μετρούν το μεγαλύτερο μέρος των ομιλητών των παραλλαγών της γλώσσας Ινουίτ, αν και περίπου 7.500 Αλασκανοί[1] ομιλούν ποικιλίες των Ινουίτ σε έναν πληθυσμό πάνω από 13.000 Ινουίτ.

Οι ινουιτικές γλώσσες έχουν μερικές εκατοντάδες ομιλητές στη Ρωσία. Επιπλέον, εκτιμάται ότι περίπου 7.000 γροιλανδοί Ινουίτ ζουν στην Ευρωπαϊκή Δανία, τη μεγαλύτερη ομάδα έξω από τη Γροιλανδία, τον Καναδά και την Αλάσκα. Έτσι, ο παγκόσμιος πληθυσμός των ομιλητών των ποικιλιών των Ινουίτ είναι της τάξης των 100.000 ανθρώπων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Indigenous Languages Spoken in the United States (by Language)». yourdictionary.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιουλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2012.