Γκωτιέ Α΄ ντε Ροζιέρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γκωτιέ Α΄ ντε Ροζιέρ
Γενικές πληροφορίες
ΘάνατοςΔεκαετία του 1270[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΙππότης
Σταυροφόρος

Ο Γκωτιέ ντε Ροζιέρ , (Gauthier de Rosières) το όνομα εξελληνίστηκε σε Γιλτιάρης ή Γαρτιέρης ντε Ροζήερες ή Ροζιέρης. Ήταν Γάλλος ιππότης και σταυροφόρος , βαρώνος της Άκοβας στο Πριγκιπάτο της Αχαΐας. Η οικογενειά του ήταν κύριοι της περιοχής Franche-Comté στη Γαλλία, μέλη της οικογενειά του ήταν κόμητες του Τουρίνου[2].

Είχε πάρει μέρος στη Δ΄ Σταυροφορία και στην πολιορκία και πτώση της Κωνσταντινούπολης στον φράγκικο σταυροφορικό στρατό. Αναφέρεται ότι ο Γκιωτιέ ήταν αυτός που κατά τη λεηλασία της πόλης έκλεψε τη κάρα του Άγιου Ακίνδυνου και την μετέφερε στη Γαλλία[3].

Σύμφωνα με το χρονικό του Μορέως όταν ο Γουλιέλμος Σαμπλίτης μετά την κατάκτηση της Πελοποννήσου το 1209 τη χώρισε σε φέουδα, τους πιο πιστούς ιππότες του του έδωσε βαρωνίες και στους υπόλοιπους τιμάρια. Στον Γκωτιέ ντε Ροζιέρ έδωσε στην περιοχή της Αρκαδίας κυρίως 24 τιμάρια. Μάλιστα ήταν πρώτος ιππότης που του έδωσε βαρωνία με τιμάρια.

Ὁ πρῶτος ὅπου ἔγραφεν ἦτο ὁ μισὶρ Γαρτιέρης,
ντὲ Ροζήερες ἦτον τὸ ἐπίκλην του, οὕτως τὸν ὠνομάζαν·
εἶχεν εἰκοσιτέσσαρα καβαλλαρίων τὰ φίε,
στὴν Μεσαρέαν τοῦ ἐδόθησαν· κάστρον ἐποῖκε ἐκεῖσε,
κι ὠνόμασε τὴν Ἄκοβαν· οὕτως τὴν ὀνομάζουν.

Ο Ροζιέρ έχτισε κάστρο, Ματαγκριφόν (Mata-Grifon) το ονόμασε και σήμερα είναι γνωστό σαν Κάστρο της Άκοβας. Ήταν παντρεμένος με άγνώστου ονόματος γυναίκα και απέκτησε μαζί της γιο που τον ονόμασε επίσης Γκωτιέ που ήταν κληρονόμος και διάδοχος του στη βαρωνία.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]