Γκυστάβ Λε Μπον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γκυστάβ Λε Μπον
Gustave Le Bon.jpg
Γέννηση 7 Μαΐου 1841
Nogent-le-Rotrou
Θάνατος 13 Δεκεμβρίου 1931
Παρίσι
Επάγγελμα/
ιδιότητες
ιατρός, ανθρωπολόγος, αρχαιολόγος, ψυχολόγος, φιλόσοφος, ιστορικός και κοινωνιολόγος
Υπηκοότητα Γαλλία
Σχολές φοίτησης Ecole de Médecine de Paris
Αξιοσημείωτα έργα The Crowd: A Study of the Popular Mind
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τoν συγγραφέα

Ο Charles-Marie Gustave Le Bon (7 Μαϊου 1841 – 13 Δεκεμβρίου 1931) ήταν Γάλλος γιατρός και συγγραφέας που ασχολήθηκε συστηματικά με την ανθρωπολογία, ψυχολογία, την κοινωνιολογία, και την αρχαιολογία. [1]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Nogent-le-Rotrou της Γαλλίας και σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού αποφοιτώντας το 1866. Εξέδωσε μια σειρά από ιατρικά άρθρα και βιβλία. Υπηρέτησε στο γαλλικό στρατό, στο υγειονομικό σώμα μετά το ξέσπασμα του Γαλλοπρωσικού πολέμου όπου και παρασημοφορήθηκε. Η ήττα στον πόλεμο της Γαλλίας σε συνδυασμό με την Παρισινή Κομμούνα του 1871 διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό την θεωρία του. Ταξίδεψε στην Ευρώπη, την Ασία και την Βόρεια Αφρική κατά το διάστημα από το 1860 έως το 1880. Έγραψε αφηγήσεις του ταξιδιού του, έργα για την αρχαιολογία και της ανθρωπολογία βασισμένα πάνω στους πολιτισμούς της Ανατολής. Στη δεκαετία του 1890, στράφηκε στην ψυχολογία και την κοινωνιολογία αναπτύσσοντας την άποψη ότι ο όχλος και τα πλήθη σχηματίζουν μια νέα ψυχολογική οντότητα, τα χαρακτηριστικά της οποίας καθορίζονται από το φυλετικό ασυνείδητο του πλήθους.

Στο συγγραφικό του έργο ενσωματώνονται οι θεωρίες των εθνικών χαρακτηριστικών, η φυλετική και ανδρική ανωτερότητα, η συμπεριφορά της αγέλης και η ψυχολογία του πλήθους. Ανέλυσε ιστορικά, πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα θέτοντας την βάση για την επιστήμη της κοινωνικής ψυχολογίας. Τα πορίσματα των ερευνών του, ήταν αντίθετα στις κρατούσες θεωρίες περί ισότητας, ειρήνης και αδελφότητας.

To συγγραφικό έργο του αγνοήθηκε ή δυσφημίστηκε κατά τη διάρκεια της ζωής του από την γαλλική ακαδημαϊκή και επιστημονική κοινότητα λόγω των πολιτικών συντηρητικών και αντιδραστικών θεωριών του. Ο Λε Μπον ήταν επικριτής της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού και επηρέασε διαφορετικούς πολιτικούς και ακαδημαϊκούς, όπως ο Θεόδωρος Ρούζβελτ, ο Μπενίτο Μουσολίνι, ο Σίγκμουντ Φροϋντ, ο Αδόλφος Χίτλερ και ο Βλαντιμίρ Λένιν.

Συγγραφικό έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα πιο γνωστά συγγράμματα του είναι :

  • Η ψυχολογία της σύγχρονης εποχής
  • Η ψυχολογία των επαναστάσεων
  • Η ψυχολογία των όχλων
  • Ψυχολογία των μαζών
  • Πολιτική ψυχολογία και η κοινωνική άμυνα
  • Η γαλλική επανάστασις
  • Νόμοι εξελίξεως των λαών
  • Η ζωή των αληθειών

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]