Γκρόσαχε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Γκρόσαχε
Tiroler Ache.jpg
Εκβολές Chiemsee
Θέση Γερμανία
Μήκος 79 km
Παραπόταμοι d:Q16216407, d:Q1411460, d:Q1546546, Brunnbach και Schwarzlofer

Ο Γκρόσαχε (Großache) είναι ποταμός μήκους 79 χλμ, στα ανατολικά του αυστριακού ομόσπονδου κρατιδίου του Τυρόλου και της βαυαρικής περιοχής Χίμγκαου.

Ονομασίες και γεωγραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ποταμός είναι γνωστός με τέσσερα διαφορετικά ονόματα και το καθένα αναφέρεται σε διαφορετικό τμήμα της πορείας του. Πάνω από το Κίτσμπυχελ ονομάζεται Γιόχμπεργκερ Άχε (Jochberger Ache), από το Κίτσμπυχελ έως το Ζάνκτ-Γιόχαν ονομάζεται Κίτσμπυελερ Άχε (Kitzbüheler Ache), στο μέσο της πορείας του ονομάζεται Γκρόσαχε και το κάτω τμήμα του στην Γερμανία ονομάζεται Τιρόλερ Άχεν (Tiroler Achen). Πηγάζει κοντά στο ορεινό πέρασμα Τουρν (Thurn Pass) σε υψόμετρο 1.270 μέτρων, στην πολιτεία του Σάλτσμπουργκ, φτάνει στο σύνορο της πολιτείας Τυρόλου έχοντας διανύσει μόνο 400 μέτρα και στα γερμανικά σύνορα έχοντας διανύσει 55 χλμ. Έπειτα διανύει άλλα 24 χλμ και εκβάλλει στην λίμνη Χίμζεε.

Πορεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κανονική πηγή του ποταμού βρίσκεται σε υψόμετρο 1.270 μέτρων, στο πέρασμα Τουρν. Oι κοιλάδες του ποταμού περιβάλλονται από τις Άλπεις Κίτσμπυχελ. Ο ποταμός σχηματίζει το ανατολικό σύνορο του Κάιζεργκεμπίργκε. Λίγο μετά το Ζάνκτ-Γιόχαν, μέσα στην κοιλάδα Λόυκενταλ, βρίσκονται τα χωριά Κίρχντορφ και Έρφεντορφ. Ανάμεσα στο Καίσσεν και στη βαυαρική κοιλάδα ο ποταμός διαπερνά τις Άλπεις Χίμγκαου διαρρέοντας ένα στενό φαράγγι,το Έντενλοχ. Κοντά στο Γκρασάου ο Τιρόλεε Άχεν φτάνει τους πρόποδες των ¨αλπωςν (Άλπενφόρλαντ).

Ο ποταμός τελικά εκβάλλει στη λίμνη Χίμζεε και μέσω του ποταμού Αλτζ καταλήγει στον Ινν, αποτελώντας έτσι το δεξιό ποτάμιο σύστημα του Ινν. Οι κύριοι παραπόταμοί του είναι οι Κίτσμπυλερ, Φίμπερμπρουννερ και Ράιτερ Άχε.

Έργα και συντήρηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αυξανόμενη κατοίκηση στις κοιλάδες Λόυκεν και Άχεν, τις κάτω κοιλάδες του ποταμού, από το 1960 επέφεραν στον Γκρόσαχε τεράστια μόλυνση κυρίως λόγω των απόβλητων των υπονόμων που κατέληγαν εκεί. To 1970 η ποιότητα του νερού χαρακτηρίστηκε "πολύ κακή και επικίνδυνη". Μόνο όταν οι εγκαταστάσεις κατά μήκος του ποταμού εφοδιάστηκαν με καλύτερα συστήματα υπονόμων και δημιουργήθηκαν υποδομές για βιολογικό καθαρισμό στις περιοχές αυτές μπόρεσε να μειωθεί σημαντικά η μόλυνση στον ποταμό.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]