Γκρόσαχε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γκρόσαχε
ΕκβολέςChiemsee
ΧώραΓερμανία και Αυστρία
Μήκος79 χλμ
ΠαραπόταμοιKohlenbach, Fieberbrunner Ache, Grießbach, Brunnbach, Schwarzlofer και Aschauer Ache

Ο Γκρόσαχε (Großache) είναι ποταμός μήκους 79 χλμ., στα ανατολικά του αυστριακού ομόσπονδου κρατιδίου του Τυρόλου και της βαυαρικής περιοχής Χίμγκαου.

Ονομασίες και γεωγραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ποταμός είναι γνωστός με τέσσερα διαφορετικά ονόματα και το καθένα αναφέρεται σε διαφορετικό τμήμα της πορείας του. Πάνω από το Κίτσμπυχελ ονομάζεται Γιόχμπεργκερ Άχε (Jochberger Ache), από το Κίτσμπυλ έως το Σανκτ-Γιόχαν ονομάζεται Κίτσμπυλερ Άχε (Kitzbüheler Ache), στο μέσο της πορείας του ονομάζεται Γκρόσαχε και το κάτω τμήμα του στη Γερμανία ονομάζεται Τιρόλερ Άχεν (Tiroler Achen). Πηγάζει κοντά στο ορεινό πέρασμα Τουρν σε υψόμετρο 1.270 μέτρων, στο κρατίδιο του Σάλτσμπουργκ, φτάνει στο σύνορο του κρατιδίου Τυρόλου έχοντας διανύσει μόνο 400 μέτρα και στα γερμανικά σύνορα έχοντας διανύσει 55 χλμ. Έπειτα διανύει άλλα 24 χλμ. και εκβάλλει στη λίμνη Χίμζεε.

Πορεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κανονική πηγή του ποταμού βρίσκεται σε υψόμετρο 1.270 μέτρων, στο πέρασμα Τουρν. Οι κοιλάδες του ποταμού περιβάλλονται από τις Άλπεις Κίτσμπυλ. Ο ποταμός σχηματίζει το ανατολικό σύνορο του Κάιζεργκεμπίργκε. Λίγο μετά το Σανκτ-Γιόχαν, μέσα στην κοιλάδα Λόυκενταλ, βρίσκονται τα χωριά Κίρχντορφ και Έρπφεντορφ. Ανάμεσα στο Καίσσεν και στη βαυαρική κοιλάδα ο ποταμός διαπερνά τις Άλπεις Χίμγκαου διαρρέοντας ένα στενό φαράγγι, το Έντενλοχ. Κοντά στο Γκρασάου ο Τιρόλερ Άχεν φτάνει τους πρόποδες των Άλπεων (Άλπενφόρλαντ).

Ο ποταμός τελικά εκβάλλει στη λίμνη Χίμζεε και μέσω του ποταμού Αλτς καταλήγει στον Ινν, αποτελώντας έτσι το δεξιό ποτάμιο σύστημα του Ινν. Οι κύριοι παραπόταμοί του είναι οι Κίτσμπυλερ, Φίμπερμπρουννερ και Ράιτερ Άχε.

Έργα και συντήρηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αυξανόμενη κατοίκηση στις κοιλάδες Λόυκεν και Άχεν, τις κάτω κοιλάδες του ποταμού, από το 1960 επέφεραν στον Γκρόσαχε τεράστια μόλυνση κυρίως λόγω των απόβλητων των υπονόμων που κατέληγαν εκεί. Το 1970 η ποιότητα του νερού χαρακτηρίστηκε "πολύ κακή και επικίνδυνη". Μόνο όταν οι εγκαταστάσεις κατά μήκος του ποταμού εφοδιάστηκαν με καλύτερα συστήματα υπονόμων και δημιουργήθηκαν υποδομές για βιολογικό καθαρισμό στις περιοχές αυτές μπόρεσε να μειωθεί σημαντικά η μόλυνση στον ποταμό.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]