Γκούθρεντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γκούθρεντ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση9ος αιώνας
Θάνατος895
Γιορκ
Τόπος ταφήςΓιόρκ Μίνστερ
Πληροφορίες ασχολίας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμονάρχης
βασιλιάς της Νορθουμβρίας (883–895)[1]

Ο Γκούθρεντ ή Γκούθφριθ (Guthred, πέθανε στις 24 Αυγούστου 895) ήταν βασιλιάς των Βίκινγκ της Νορθουμβρίας (883 - 895) μετά την εκθρόνιση του πρώτου Βίκινγκ βασιλιά της Γιορκ Χάλφνταν Ράγκναρσον (877). Ο Συμεών του Νταρχάμ στο έργο του "Ιστορία των βασιλέων" σημειώνει για το έτος 877 : "Ο Γκούθρεντ από σκλάβος μου έγινε βασιλιάς" αλλά η "Ιστορία της εκκλησίας του Νταρχάμ" δίνει έναν άλλο λογαριασμό και γράφει σχετικά με την εξορία του Χάλφνταν :

"Την περίοδο των Βίκινγκ και ενώ οι κάτοικοι είχαν μείνει χωρίς βασιλιά ο Άγιος Κάθμπερ εμφανίστηκε σε ένα όραμα στον επίσκοπο Ίντριντ στο μοναστήρι του Καρλάιλ και του είπε τα εξής : Πήγαινε στο στρατόπεδο των Δανών να τους δηλώσεις σαν απεσταλμένος μου ότι πρέπει να ελευθερώσουν έναν νεαρό με το όνομα Γκούθρεντ τον γιο του Αρδακνούτ ο οποίος είχε πουληθεί σε μια χήρα. Όταν τον βρείτε πληρώστε την χήρα για να εξαγοράστε την ελευθερία του, στην συνέχεια να τον αναθρέψετε σαν βασιλιά και όταν φτάσει στην κατάλληλη ηλικία να τον στέψετε βασιλιά σας αφού πρώτα του περάστε ένα δαχτυλίδι στο δεξί του χέρι".[2]

Δεν είναι σαφές αν ο Γκούθφριθ ήταν χριστιανός αλλά οι σχέσεις του με την εκκλησιαστική κοινότητα του Αγίου Κάθμπερτ στην Βερνικία η οποία είχε μείνει εκτός της περιοχής που διοικούσε ο Άγιος Κάθμπερτ στην Ντέιρα ήταν πολύ καλές. Παραχώρησε στην εκκλησιαστική κοινότητα εδάφη ανάμεσα στους ποταμούς Τιν και Γουίρ τα οποία ανήκαν από τότε στο μοναστήρι του Σάντερλαντ και δημιούργησαν τον πυρήνα για τα εδάφη της εκκλησίας του Νταρχάμ, o Γκούθρεντ επέτρεψε στον επίσκοπο Ίντριντ να τα προσαρτήσει στην εκκλησία.[3] Ο Συμεών αναφέρει ότι ο Γκούθρεντ βρέθηκε αντιμέτωπος με επίθεση των Σκωτσέζων αλλά κατάφερε να τους αποκρούσει με την βοήθεια του Αγίου Κάθμπερτ.[4] Ο Γκούθρεντ πέθανε στις 24 Αυγούστου 895 και τάφηκε στο Γιορκ Μίνστερ, τον διαδέχθηκε ο Σιφρέντι της Νορθουμβρίας.[5] Ο Έθελγουιρντ ο ιστορικός του 10ου αιώνα του οποίου το έργο είναι περισσότερο αξιόπιστο σε σχέση με το μετέπειτα έργο του Συμεών του Νταρχάμ γράφει :

"Εκεί πέθανε ο Γκούθφριθ, ο βασιλιάς των Νορθουμβρίων την ημέρα της εορτής του Αγίου Βαρθολομαίου, το σώμα του μεταφέρθηκε στον καθεδρικό ναό της Γιορκ."[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 22  Μαρτίου 2020.
  2. Symeon of Durham, History of the Church of Durham, Chapter XXVIII.
  3. Higham, Northern Counties, pp. 310–311.
  4. Symeon of Durham, History of the Church of Durham, Chapters XXVIII–XXIX.
  5. Stenton, pp. 262–263.
  6. https://web.archive.org/web/20081228002013/http://www.deremilitari.org/resources/sources/aethelweard.htm

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Downham, Clare (2007), Viking Kings of Britain and Ireland: The Dynasty of Ívarr to A.D. 1014, Edinburgh: Dunedin.
  • Higham, N. J. (1986), The Northern Counties to AD 1000, Harlow: Longman.
  • Higham, N. J. (1993), The Kingdom of Northumbria AD 350–1100, Stroud: Sutton.
  • Hudson, Benjamin (2005), Viking Pirates and Christian Princes: Dynasty, Religion and Empire in the North Atlantic, Oxford: Oxford University Press.
  • Symeon of Durham; J. Stevenson, translator (1855). "The Historical Works of Simeon of Durham". Church Historians of England, volume III, part II. Seeley's. Retrieved 2007-01-27.
  • Stenton, Frank M. (1971), Anglo-Saxon England (3rd ed.), Oxford: Oxford University Press.
  • Woolf, Alex (2007), From Pictland to Alba, 789–1070, The New Edinburgh History of Scotland, Edinburgh: Edinburgh University Press.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γκούθρεντ
 Θάνατος: 24 Αυγούστου 895
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Χάλφνταν Ράγκναρσον
Βασιλιάς της Γιορκ
883 - 895
Διάδοχος
Σιφρέντι της Νορθουμβρίας


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Guthred της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).