Σιφρέντι της Νορθουμβρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σιφρέντι της Νορθουμβρίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση9ος αιώνας
Πληροφορίες ασχολίας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμονάρχης
βασιλιάς της Νορθουμβρίας (895–900)[1]

Ο Σιφρέντι της Νορθουμβρίας ήταν βασιλιάς της Νορθουμβρίας ο οποίος σύμφωνα με νομισματικά ευρήματα βασίλευσε την περίοδο 895 - 900 και διαδέχθηκε τον Γκούθρεντ. Το 1840 σε μια δέσμη 8000 αντικειμένων που βρέθηκε στο Λάνκασιρ υπήρχε μια σειρά από ασημένια νομίσματα με την επιγραφή "βασιλεύς Σιφρέντους" που αποδεικνύει την ύπαρξη ενός βασιλιά με το συγκεκριμένο όνομα.[2][3] Το όνομα ενός άλλου βασιλιά με το όνομα Κνουτ εμφανίζεται επίσης στα νομίσματα και αποδεικνύει ότι ο Κνουτ ήταν βασιλιάς μετά τον Σιφρέντους την περίοδο 900 - 905 και επίσης ο Σιφρέντους διαδέχθηκε τον Γκούθρεντ που βασίλευσε την περίοδο 895 - 900. Τα ονόματα του Κνουτ και του Σιφρέντους εμφανίζονται πολλές φορές την ίδια περίοδο και αποδεικνύουν ότι μερικές φορές ήταν συγκυβερνήτες.[4]

Ιστορικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ιστορικός Άλφρεντ Σμιθ (1942 - 2016) και πολλοί άλλοι προτείνουν την άποψη ότι Σιφρέντι ήταν το ίδιο πρόσωπο με τον Σιγκφριθ που ήταν αρχηγός του στόλου των Βίκινγκ εναντίον του Ουέσσεξ το 893, ωστόσο πρόκειται για τον ίδιο Σίγκφριθ που διεκδίκησε τον θρόνο του Δουβλίνου εκείνη την χρονιά.[5] Άν και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα την ταυτοποίηση των δυο Σίγκφριθ είναι βέβαιο ότι υπήρχαν πολλές συναντήσεις ανάμεσα στους Βίκινγκ της Νορθουμβρίας και στους Βίκινγκ του Δουβλίνου εκείνη την περίοδο.[6] Έχουν προταθεί δυο θεωρίες για την καταγωγή του Σιφρέντι, ο Σμιθ γράφει ότι ήταν ένας Νορθούμβριος που απέπλευσε για το Δουβλίνο, απέτυχε να καταλάβει την πόλη και άρχισε τις προστριβές με τους Βίκινγκ του Δουβλίνου οι οποίες περιγράφονται στα Χρονικά του Ούλστερ.[7] Ο Άνγκους από την άλλη πλευρά προτείνει την άποψη ότι ο Σιφρέντι ήταν Δουβλινέζος που έφυγε για την Αγγλία μετά την αποτυχία του να πάρει τον θρόνο.[8] Η εξήγηση του Σμιθ είναι περισσότερο κατανοητή αν κρίνουμε από το γεγονός ότι τα Χρονικά του Έθελγουλντ τονίζουν ότι η καταγωγή του Σίγκφριθ ήταν από την Νορθουμβρία.[9] Μια τρίτη εναλλακτική θεωρία σύμφωνα με τον Κάννον και τον Χάργκριβς ήταν ότι ο Σιφρέντι της Νορθουμβρίας ταυτιζόταν με τον διάδοχο του Κνουτ της Νορθουμβρίας.[10]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 22  Μαρτίου 2020.
  2. Ullditz, pp. 199–200
  3. Logan, p. 141
  4. Downham, pp. 79–80
  5. Downham, pp. 79–80
  6. Downham, p. 73
  7. Smyth, I p. 34
  8. Angus, p. 147
  9. Downham, p. 73
  10. Cannon and Hargreaves, pp. 64–65

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Angus, W. S. Christianity as a Political Force in Northumbria in the Danish and Norse Periods. in Small, Alan, ed. (1965). The Fourth Viking Congress: York, August, 1961. Oliver and Boyd, for the University of Aberdeen.
  • Cannon, John; Hargreaves, Anne (26 March 2009). The Kings and Queens of Britain. Oxford University Press.
  • Downham, Clare (2007). Viking Kings of Britain and Ireland: The Dynasty of Ívarr to A.D. 1014. Edinburgh: Dunedin Academic Press.
  • Logan, F. Donald (2005). The Vikings in History. Taylor & Francis.
  • Robin, Jim; Smith, Sharon; MacDonald, Fiona; Margeson, Susan M.; Edgeworth, Louise. The Vikings. CUP Archive.
  • Smyth, Alfred P. (1975). Scandinavian York and Dublin: the history and archaeology of two related Viking kingdoms. Templekieran Press.
  • Ullditz, Per (19 May 2014). 1016 The Danish Conquest of England. BoD – Books on Demand.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σιφρέντι της Νορθουμβρίας
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Γκούθρεντ
Βασιλιάς της Γιορκ
895 - 900
Διάδοχος
Κνουτ της Νορθουμβρίας