Γκουν Άνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Γκουν Άνα ήταν τουρανική θεότητα του ήλιου στις πρώιμες τουρκικές φυλές. Γκουν Άνα σημαίνει "Μητέρα Ήλιε" στα Τουρκικά και σε πολλές άλλες τουρκικές γλώσσες, όπως στην καζακική και στην κιργιζική.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Γκουν Άνα ήταν μία από τις πιο ισχυρές θεότητες, η θεά της ζωής και της γονιμότητας, της ζεστασιάς και της υγείας. Ήταν προστάτης των άτυχων και ιδιαίτερα των ορφανών. Ζούσε στον έβδομο όροφο του ουρανού. [1] [2] Ο Γκοκ Τάνρι δημιούργησε τη Γη με τις ακτίνες του ηλιακού φωτός, έτσι, η Γκουν Άνα συμμετείχε στη δημιουργία της Γης. Οι ηλιακές ακτίνες θεωρούνται επίσης «χορδές» μεταξύ του Ήλιου και των πνευμάτων φυτών, ζώων και ανθρώπων. Τούρκοι που λάτρευαν τη Γκουν Άνα στρέφονται προς την ανατολή του ηλίου όταν προσεύχονται.

Αναφορές στη βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Γκουν Άνα αναφέρεται σε μία από τις πρώτες γραπτές πηγές για την τουρκική μυθολογία. Σύμφωνα με τις τουρκικές παραδόσεις, ο ισχυρός θεός Κάιρα έφτιαξε τον Ήλιο και τον πέταξε στον ουρανό. Η Γκουν Άνα και ο Έι Άτα (η Σελήνη) ήταν σύζυγοι.

Σύμφωνα με την μυθολογία των τουρανικών φυλών, ο Κάγκαν και η σύζυγός του υποτίθεται ότι είναι τα παιδιά του ουρανού και του Γιερ (Γη). Ο Έι Άτα (που ζει στον έκτο όροφο) και η Γκουν Άνα (που ζει στον έβδομο όροφο) είναι οι εκπρόσωποί τους στον ουρανό. [3]

Η γιορτή για την Γκουν Άνα γιορτάζεται κατά τη διάρκεια του θερινού ηλιοστασίου στο Βόρειο Ημισφαίριο κάθε 21 Ιουνίου.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Anadolu Alevi Kültüründe Kadın, Hüseyin Özcan "Gün Ana"
  2. Ziya Gökalp, Türk Medeniyeti Tarihi II, İstanbul, 1974, s. 211.
  3. Got from Turkish wikipedia; Ziya Gökalp şöyle demektedir: "Eski Türk telakkisine göre, hakanla hatun gök ile yerin evlatlarıydı. Günes ana ile Ay ata onların gök yüzündeki temsilcileri idi. Hakanın mümessili olan ay ata, gök yüzünün altıncı katında, hatunun mümessili olan gün ana ise daha üstte, gökyüzünün yedinci katında idi."

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Türk Mitolojisi, Murat Uraz, 2001,OCLC 245853289 (1994)
  • Λεξικό Τουρκικών Μύθων και Θρύλων (Türk Söylence Sözlüğü), Deniz Karakurt (OTRS: CC BY-SA 3.0)
  • Ziya Gökalp, Türk Medeniyeti Tarihi II, İstanbul, 1974, s. 211.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]