Γκουίντο Γκοντζάγκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Γκουίντο
Гвидо Гонзага.jpg
κυβερνήτης της Μάντουα
Περίοδος1360 - 1369
ΠροκάτοχοςΛουδοβίκος Α΄
ΔιάδοχοςΛουδοβίκος Β΄
Γέννηση1290
Θάνατος22 Σεπτεμβρίου 1369 (79 ετών)
ΕπίγονοιΟυγκολίνο
Λουδοβίκος Β΄
ΟίκοςΓκοντζάγκα
ΠατέραςΛουδοβίκος Α΄
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

O Γκουίντο, ιταλ. Guido, (1290 - 22 Σεπτεμβρίου 1369) από τον Οίκο των Γκοντζάγκα, ήταν εκπρόσωπος των αστών (capitano del popolo) της Μάντουα και εκπρόσωπος (vicar) του βασιλιά της Γερμανίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Μάντουα και ήταν γιος του Λουδοβίκου Α΄ αντιπροσώπου των αστών (capitano del popolo) της Μάντουας και εκπροσώπου (vicar) του βασιλιά της Γερμανίας.

Το 1328 εκλέχθηκε διοικητής (podestà) της Μάντουα και του Ρέτζο Εμίλια και το 1355 έγινε κύριος της Ρέτζο Εμίλια. Το 1360 έγινε αντιπρόσωπος των αστών (capitano del popolo) της Μάντουα[1], θέση που πριν κατείχε ο πατέρας του. Επειδή ήταν πια 70 ετών, έγινε αντιπρόσωπος μαζί με τον γιο του Ουγκολίνο, που μάλλον ασκούσε την πραγματική εξουσία ως τη δολοφονία του το 1362 από τους νεότερους αδελφούς του Φραγκίσκο και Λουδοβίκο Β΄. Έτσι έμεινε μόνος ο Γουίδων. Το 1368 ο Μπαρναμπό Βισκόντι κύριος του Μιλάνου κατέλαβε τη Μάντουα, αλλά με την παρέμβαση του Καρόλου Δ΄ βασιλιά της Γερμανίας η πόλη ελευθερώθηκε.

Απεβίωσε το επόμενο έτος σε ηλικία 79 ετών και τον διαδέχθηκε ο γιος του Λουδοβίκος Β΄.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε πρώτα την Αγκνέζε Πίκο, κόρη του Φραντσέσκο Α΄ κυρίου της Μιράντολα. Έπειτα την Καμίλα Μπεκαρία, που ο πατέρας της ήταν κύριος της Παβίας.

Τέλος έκανε τρίτο γάμο με τη Βεατρίκη του Μπαρ και είχαν τα ακόλουθα τέκνα:

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ο διοικητής (podestà) ήταν εκπρόσωπος των ευγενών (potentes), ενώ ο αντιπρόσωπος των αστών (capitano del popolo) ήταν από τους εμπόρους, τις συντεχνίες και τους πλοιοκτήτες (δηλ. των populares).

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Guido Gonzaga (έκδοση 767011787) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).