Γκομπάλντ του Μπορντώ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γκόμπαλντ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση10ος αιώνας
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΑρχιεπίσκοπος του Μπορντώ[1]
Οικογένεια
ΓονείςΣάντσο Δ΄ Γκαρθές της Γασκώνης
ΑδέλφιαΣάντσο Ε΄ Σάντσεθ της Γασκώνης
Γουλιέλμος Σάντσεθ της Γασκώνης
Amanieu Sanche
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμααρχιεπίσκοπος

Ο Γκομπάλντ ή Γκουντομπάλντ [2] (απεβ. μετά το 998) ήταν αρχιεπίσκοπος του Μπορντώ από το 989 έως το τέλος του. Ήταν ο episcopus Gasconum, επίσκοπος των Γασκώνων, από το 978, κρατώντας τo επισκοπικό αξίωμα σε όλες τις έδρες της Γασκώνης.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο 3ος γιος του Σάντσο Δ΄ της Γασκώνης και έτσι αδελφός του Σάντσο Ε΄ και του Γουλιέλμου Β΄, διαδοχικών δούκων της Γασκώνης.

Το 977 ίδρυσε ξανά το μοναστήρι του Λα Ρεόλ (La Réole). Αυτός και ο αδελφός του Γουλιέλμος Β΄ είχαν από κοινού τον πλήρη έλεγχο της εκκλησιαστικής και κοσμικής διοίκησης της Γασκώνης, κάτι που επέτρεψε στο δουκάτο να ευημερήσει και να επανέλθει στην ιστορία -μετά από μια περίοδο αφάνειας- κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής τους. Ο Γκ[ουντ]ομπάλντ ανυψώθηκε τελικά στο αρχιεπισκοπικό αξίωμα του Μπορντώ. Αφιέρωσε το μοναστήρι στο Μαϊλέζαϊς (Maillezais).

Τον Ιούνιο του 989 ηγήθηκε της συνόδου του Σαρού (Charroux), στην οποία ανακηρύχθηκε για πρώτη φορά η ειρήνη (εκεχειρία) του Θεού. Απήγγειλε αφορισμό σε όλους εκείνους που λεηλάτησαν εκκλησίες, επιτέθηκαν στους κληρικούς, ή λήστεψαν φτωχούς χωριάτες. [3]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. books.openedition.org/pup/5603.
  2. French: Gombaud, Latin: Gunbaldus and Gomboldus.
  3. Jordan, 26.