Ειρήνη και εκεχειρία του Θεού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η ειρήνη και εκεχειρία του Θεού (Λατινικά: Pax et treuga Dei, Γερμανικά: Gottesfrieden, Γαλλικά: Paix de Dieu, Καταλανικά: Pau i Treva de Déu) ήταν μεσαιωνικό κίνημα υπό την ηγεσία της Καθολικής Εκκλησίας και το πρώτο μαζικό κίνημα υπέρ της ειρήνης στην ιστορία[1]. Ο στόχος τόσο του κινήματος ήταν να περιορίσει τη βία της ενδημικής δυσαρέσκειας στο δυτικό μισό της πρώην αυτοκρατορίας του Καρλομάγνου - μετά την κατάτμηση της στα μέσα του 9ου αιώνα - χρησιμοποιώντας την απειλή πνευματικών κυρώσεων[2]. Το ανατολικό μισό της πρώην αυτοκρατορίας του Καρλομάγνου δεν βίωσε την ίδια κατάρρευση της κεντρικής εξουσίας, ούτε και η Αγγλία[3].

Το κίνημα ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 989, στο Συμβούλιο του Σαρού. Επιδίωξε να προστατεύσει την εκκλησιαστική ιδιοκτησία, τους αγροτικούς πόρους και τους άοπλους κληρικούς[4]. Η Εκεχειρία του Θεού ανακηρύχθηκε για πρώτη φορά το 1027 στο Συμβούλιο των Τουλούζης, προσπάθησε να περιορίσει τις ημέρες της εβδομάδας και τις εποχές του χρόνου όπου η τάξη των ευγενών εμπλεκόταν σε βίαιες δραστηριότητες. Το κίνημα επέζησε με κάποια μορφή μέχρι τον δέκατο τρίτο αιώνα.

Άλλες στρατηγικές για την αντιμετώπιση του προβλήματος της βίας στο δυτικό μισό της πρώην αυτοκρατορίας της Καρολίγγειας περιλαμβάνουν τις σταυροφορίες και τις παρελάσεις αλόγων.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Backman, Clifford R. The worlds of medieval Europe. Oxford, UK: Oxford University Press, 2003, 210.
  2. Head and Landes, The Peace of God, 1.
  3. Daileader 2001. Those Who Fought.
  4. Head 1999. p. 656.