Γκεόργκι Κονσταντινόφσκι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Γκεόργκι Κονσταντινόφσκι (Georgi Konstantinovski ; 29 Ιουλίου 1930) είναι αρχιτέκτονας, συγγραφέας και καθηγητής από την Βόρεια Μακεδονία.

Αποφοίτησε από το Τμήμα Αρχιτεκτονικής στα Σκόπια το 1956. Το 1965 πήρε το μεταπτυχιακό στην αρχιτεκτονική από το Πανεπιστήμιο Γέιλ, υπό την καθοδήγηση των Paul Rudolph και Serge Chermayeff. Τα πρώιμα έργα του θεωρούνται μπρουταλιστικά. Στην Νέα Υόρκη, εργάστηκε και συνεργάστηκε με τους Ming Pei, Henry Cobb Jr. και Araldo Cossutta.

Στην έρευνά του για τα χαρακτηριστικά σχεδίασης που θα αντικατοπτρίζουν την ατομική φιλοσοφία, την δομή και την τέχνη κάθε κτιρίου, ο Κονσταντινόφσκι σχεδίασε πάνω από 450 αρχιτεκτονικά και αστικά έργα. Βραβεύτηκε με τα υψηλότερα αρχιτεκτονικά βραβεία της Βόρειας Μακεδονίας και της Γιουγκοσλαβίας, όπως με το Εθνικό Βραβείο Τέχνης "11 Oktomvri" για το Καλύτερο Αρχιτεκτονικό Έργο στα Σκόπια, παράλληλα με τρία Grand Prix στην Architectural Biennale στην Βόρεια Μακεδονία. Έχει συνεισφέρει στην αρχιτεκτονική της Βόρειας Μακεδονίας ως καθηγητής και συγγραφέας. Ήταν πρόεδρος του Συμβουλίου για τον Αστικό Σχεδιασμό του Τμήματος Αρχιτεκτονικής στα Σκόπια. Είναι επίσης μέλος της Ακαδημίας Αρχιτεκτονικής της Μακεδονίας.

Ο Κονσταντινόφσκι έχει συνεισφέρει σημαντικά στην σύγχρονη αρχιτεκτονική της Βόρειας Μακεδονίας. Μερικά από τα σημαντικότερα κτίρια που ανακαίνισε είναι το Δημαρχείο των Σκοπίων, οι φοιτητικές εστίες Goce Delcev, το Ινστιτούτο Καταγραφής Σεισμών και Σεισμολογίας, το ASNOM Memorial Center και το Memorial House of Razlovci Uprising.

Ο Κονσταντινόφσκι είναι σήμερα συνταξιούχος καθηγητής από το Τμήμα Αρχιτεκτονικής της Σχολής Σχεδίου, που εδρεύει στα Σκόπια.