Γκέτο της Βενετίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Το Καναρέτζιο- Βενετία

Το Γκέτο της Βενετίας δημιουργήθηκε τον 16ο αιώνα σε μια περιοχή της Βενετίας, το Καναρέτζιο και εκεί ήταν υποχρεωμένοι να κατοικούν οι Εβραίοι της πόλης. Σήμερα στην περιοχή αυτή έχει την έδρα της η εβραϊκή κοινότητα της Βενετίας.

Το Γκέτο της Βενετίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Βένετο Εβραίοι είχαν ήδη εγκατασταθεί από τον 4-5ο μ.Χ. αιώνα. Ο πληθυσμός τους αυξήθηκε ιδιαίτερα μετά τους διωγμούς των Εβραίων στην Ισπανία το 1492 που οδήγησαν εκατοντάδες χιλιάδες από αυτούς να καταφύγουν σε άλλες χώρες μεταξύ των οποίων και στην Ιταλία.

Στη Βενετία η εβραϊκή κοινότητα οργανώθηκε και αναπτύχθηκε επωφελούμενη από τη σχετική ανεκτικότητα που επέδειξαν τα πρώτα χρόνια οι αρχές της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας απέναντί της. Όμως στις 29 Μαρτίου του 1516 το Consiglio dei Pregadi (Senato) αποφάσισε ότι υποχρεωτικά όλοι οι Εβραίοι της πόλης έπρεπε να κατοικούν σε μια περιοχή στο Καναρέτζιο που, πιθανόν από τη βενετσιάνικη λέξη gèto (στα ιταλικά getto) που σημαίνει τη ρίψη λυωμένου μετάλλου (στην περιοχή όπου δημιουργήθηκε το γκέτο υπήρχε χυτήριο), πήρε το όνομα Νέο Γκέτο (Ghetto Novo).

Το Γκέτο της Βενετίας επικοινωνούσε με την υπόλοιπη πόλη από δύο εισόδους που έκλειναν κάθε βράδυ και οι Εβραίοι κάτοικοι του έπρεπε να περιμένουν το επόμενο πρωί για να μπορέσουν να βγουν και να κινηθούν στις άλλες περιοχές της πόλης. Επίσης υπήρχε νόμος που απαγόρευε στους Εβραίους του Γκέτο να χτίσουν νέα σπίτια στην περιοχή και έτσι, και καθώς ο πληθυσμός αυξανόταν, οι κάτοικοι του Γκέτο για να καλύψουν τις στεγαστικές τους ανάγκες πρόσθεταν νέους ορόφους στα ήδη υπάρχοντα κτίρια. Αποτέλεσμα ήταν στο Γκέτο να υπάρχουν μέχρι και εξαόροφα κτίρια γεγονός μοναδικό στη Βενετία.

Οι επιπλέον όροφοι όμως μετά από μερικά χρόνια δεν επαρκούσαν και έτσι ορίστηκαν επιπλέον και άλλες δύο γειτονικές περιοχές για την υποχρεωτική διαμονή των Εβραίων της Βενετίας: το Ghetto Vecchio και το Ghetto Novissimo (το επίθεο νέο στο Νέο Γκέτο- Ghetto Novo αφορούσε το χυτήριο που ήταν στην περιοχή και όχι το χρόνο δημιουργίας του).