Καναρέτζιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καναρέτζιο
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Καναρέτζιο
45°26′46″N 12°19′37″E
ΧώραΙταλία[1]
Διοικητική υπαγωγήΒενετία
Ζώνη ώραςUTC+01:00 (επίσημη ώρα)
UTC+02:00 (θερινή ώρα)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Καναρέτζιο είναι το βορινότερο από τα έξι "Σεστιέρι" ή "ιστορικές επαρχίες" στις οποίες έχει διαιρεθεί η Βενετία. Αποτελεί την δεύτερη Σεστιέρι σε έκταση και την μεγαλύτερη σε πληθυσμό με 13.169 κατοίκους (2007).[2][3] Το νησάκι Ιζόλα ντι Σαν Μικέλε στο οποίο βρίσκεται το ιστορικό κοιμητήριο της Βενετίας ανήκει στο Καναρέτζιο. Το "Κανάλι του Καναρέτζιο" ήταν η κύρια διαδρομή επικοινωνίας στην πόλη μέχρι την εποχή που κατασκευάστηκε η σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει την Βενετία με την ηπειρωτική ενδοχώρα. Το ίδιο το όνομα "Καναρέτζιο" μεταφράζεται στην Ιταλική γλώσσα ως "Μεγάλο Κανάλι".

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ανάπτυξη της περιοχής ξεκίνησε τον 11ο αιώνα καθώς έγινε αποστράγγιση της περιοχής και κατασκευάστηκε μια βαθιά διώρυγα. Κατά μήκος του Καναλιού οικοδομήθηκαν πολυτελή Ανάκτορα αν και οι περισσότεροι κάτοικοι του Σεστιέρι ανήκαν στην Εργατική τάξη και την Παραγωγή. Οι Εβραίοι μεταφέρθηκαν στο Γκέτο της Βενετίας μια εντοιχισμένη συνοικία με πύλες από τις οποίες τους απαγορευόταν να εξέλθουν τις βραδυνές ώρες. Πολλοί Εβραίοι ωστόσο είχαν αποκτήσει σημαντικές θέσεις στην εμπορική, κοινωνική και την πολιτική ζωή της πόλης. Η κατάσταση διατηρήθηκε 270 χρόνια μέχρι την εποχή που ο Ναπολέων Α΄ διέλυσε την Δημοκρατία της Βενετίας (1797), έσπασε τις πύλες του Γκέτο επιτρέποντας στους Εβραίους να ζήσουν ελεύθερα με τους υπόλοιπους.

Τον 19ο αιώνα μηχανικοί κατασκεύασαν τον περίφημο δρόμο "Στράντα Νουόβα" που διέσχιζε το Καναρέτζιο και μια γέφυρα που έκανε την σύνδεση ανάμεσα στην Βενετία και την ηπειρωτική ενδοχώρα στην περιοχή του Μέστρε. Η περιοχή γύρω από το Μεγάλο Κανάλι είναι σήμερα γεμάτη τουρίστες, το υπόλοιπο Καναρέτζιο είναι μία ήσυχη συνοικία με πολλά μικρά μαγαζιά και καφετέριες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]