Γιώργος Σκαφιδάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γιώργος Σκαφιδάς
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Γιώργος Σκαφιδάς (Ελληνικά)
Γέννηση19  Αυγούστου 1971
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπροπονητής στίβου
δρομέας μεσαίων αποστάσεων
ποδοσφαιριστής

Γιώργος Σκαφιδάς (19 Αυγούστου 1971) είναι Έλληνας πρώην δρομέας μεσαίων αποστάσεων και προπονητής στίβου και ομαδικών αθλημάτων. Είναι επίσης ένας από τους μεγαλύτερους εν ενεργεία παίκτες του ελληνικού ποδοσφαίρου και θεωρείται ένας από τους καλύτερους Έλληνες προπονητές αθλητών στις δεκαετίες του 1990 και του 2000.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σκαφιδάς ξεκίνησε την καριέρα του στον στίβο ως δρομέας μεσαίων αποστάσεων από τον σύλλογο Πελασγός στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ενώ ήταν και ποδοσφαιριστής της Χαραυγής Λάρισας. Αφού έγινε προπονητής στίβου το 1991, συνέχισε να αγωνίζεται ως δρομέας μεσαίων αποστάσεων για αρκετά χρόνια. [1] Κατά τη δεκαετία του 1990 και τις αρχές της δεκαετίας του 2000 προσλήφθηκε από την Ελληνική Ομοσπονδία Στίβου και προπόνησε αθλητές για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 και επίσης συνεργάστηκε με πολλούς Έλληνες παίκτες μπάσκετ, βόλεϊ και ποδοσφαίρου. H Ελλάδα κέρδισε 16 μετάλλια για πρώτη φορά στην ιστορία της και ο Σκαφιδάς αποδέχτηκε την πρόταση της Βρετανικής Ομοσπονδίας Στίβου να γίνει αρχιπροπονητής. Mετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2004. [2]

Αποκλεισμός για ντόπινγκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 12 Ιουνίου 2011, η Βρετανή σπρίντερ Μπέρνις Γουίλσον, την οποία προπονούσε ο Σκαφιδάς, βρέθηκε θετική στους Διεθνείς Αγώνες του Μπέντφορντ. Ο Σκαφιδάς κατηγορήθηκε από τον Γουίλσον ότι της είχε χορηγήσει τεστοστερόνη και άλλες απαγορευμένες ουσίες. Ως αποτέλεσμα, στις 13 Σεπτεμβρίου 2011, η Γουίλσον αποκλείστηκε από κάθε αθλητική δραστηριότητα για τέσσερα χρόνια.
Στις 28 Αυγούστου 2013, η Βρετανική Ομοσπονδία απαγόρευσε στον Σκαφιδά να κατέχει οποιαδήποτε άδεια για πέντε χρόνια. Δύο χρόνια αργότερα, στις 23 Νοεμβρίου 2015, τέθηκε προσωρινά σε αναστολή από το κυβερνητικό όργανο της Βρετανίας σύμφωνα με τη Διεθνής Ένωση Ομοσπονδιών Κλασικού Αθλητισμού και τους Κανόνες Αντιντόπινγκ. [3] Στις 16 Μαρτίου 2016, τελικά έλαβε ισόβια αποκλεισμό από κάθε άθλημα μετά από εννέα Παραβιάσεις του Κανονισμού Αντιντόπινγκ, όπως απο την βρετανική επιτροπή αντιντόπινγκ [4] [5]
Ο Σκαφιδάς έχει επίσης εργαστεί ως αρχιπροπονητής σε επαγγελματικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους της Αγγλίας μεταξύ των οποίων η Γκρίμσμπι και η Λέστερ και έχει προπονήσει Βρετανούς αθλητές τένις και κρίκετ.

Τα τελευταία χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το καλοκαίρι του 2016 προσλήφθηκε ως γυμναστής στον Γυμναστικό Σύλλογο Λάρισας, [6] πρώτη ομάδα του Βασίλη Σπανούλη. Την προηγούμενη σεζόν είχε προπονήσει την Ολύμπικ/ Νέες Καρυές. [7] ενώ το 2020 βρισκόταν στον Πύρρο Θεσσαλίας [8], σύλλογο τέταρτης κατηγορίας.

Με δική του πρωτοβουλία επαναδραστηριοποιηθηκε η πρώην ποδοσφαιρική του ομάδα Χαραυγή Λάρισας με τον ιδιο να εκλέγεται πρόεδρος του συλλόγου το 2021 ενώ εντάχθηκε ως παίκτης και επόπτης επόπτης των προπονητών. [9] [10]
Ο Σκαφιδάς βοήθησε επίσης την Ομοσπονδία Διεθνών Ενώσεων Subbuteo που ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1970 να αναβιώσει και να γίνει μέλος της Ομοσπονδίας Διεθνούς Αθλητικού Επιτραπέζιου Ποδοσφαίρου πριν από δύο χρόνια, ως ένα από τα ηγετικά μέλη της. [11] Εργάζεται επίσης ως καθηγητής φυσικής αγωγής και διδάκτωρ πανεπιστημίου εξειδίκευσή στην εμβιομηχανική, τη φυσιολογία και την αθλητική περιοδοποίηση.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ο Γιώργος Σκαφιδάς, προπονητής στην Αγγλία (παλιά αθλητής ημιαντοχής και προπονητής και στην Ελλάδα». stivoz.gr. 
  2. «Σκαφιδάς: 2004 στην Αγγλία». in.gr. 
  3. «George Skafidas provisionally suspended». espn.co.uk. 16 Νοεμβρίου 2015. 
  4. «Την αύξηση της ποινής του Γιώργου Σκαφίδα αποφάσισε η υπηρεσία αντί-ντόπινγκ της Μεγάλης Βρετανίας». protothema.gr. 
  5. «Βρετανία: Ισόβιος αποκλεισμός σε Eλληνα προπονητή στίβου με βέλη κατά της Ελλάδας». tanea.gr. 15 Μαρτίου 2016. 
  6. «ΓΣΛ 1928:Η μεγάλη επιστροφή». Εφημερίδα Ελευθερία (στα Greek). CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  7. «Ακαδημία Ολύμπικ και Νέες Καρυές έγιναν ένα! - AthleticLarissa.gr». athleticlarissa.gr (στα Greek). CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  8. «Ανταγωνιστικός και στη νέα πρόκληση ο Πύρρος». athleticlarissa.gr (στα Greek). 24 Αυγούστου 2020. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  9. «Η Χαραυγή ξανά στις επάλξεις». athleticlarissa.gr. 2021. 
  10. «Haravgi AES all-time roster». epslarissas.gr. 
  11. «Ένας Έλληνας που είναι Πανεπιστημιακός στην Αγγλία, ο Γιώργος Σκαφιδάς, έψαξε και βρήκε τα αρχικά καταστατικά του παιχνιδιού». athleticlarissa.gr. 11 Φεβρουαρίου 2021.