Α.Ε.Σ. Χαραυγή Λάρισας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Α.Π.Ο. Χαραυγή Λάρισας)
Α.Ε.Σ. Χαραυγή Λάρισας
Επίσημη ονομασίαΑθλητικός & Εκπολιτιστικός Σύλλογος Χαραυγής
Ίδρυση1981
2005 (επανίδρυση ως Α.Ε.Σ. Χαραυγή)
ΈδραΕλλάδα
ΣτάδιοΔημοτικό Γήπεδο Θεσσαλικού
Λάρισα, Ελλάδα
Χρώματα          Πράσινο, Κίτρινο
Πρόεδρος Γιώργος Σκαφιδάς
Προπονητής Γιώργος Σκαφιδάς
ΠρωτάθλημαB' Ε.Π.Σ. Λάρισας
Πρώτη εμφάνιση

Ο Α.Ε.Σ. Χαραυγή (πλήρες όνομα: Αθλητικός & Εκπολιτιστικός Σύλλογος Χαραυγής), είναι ερασιτεχνικός αθλητικός σύλλογος με έδρα τη Λάρισα. Τα χρώματα της ομάδας είναι πράσινα και κίτρινα. Διαθέτει τμήματα ποδοσφαίρου, μπάσκετ και αντιπτέρισης.[1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Α.Π.Ο. Χαραυγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1981 με αριθμό μητρώου EΠΌ το 3321 ως A.E. Χαραυγή, στη συνοικία Καλή Καρδιά, της πόλης της Λάρισας που βρίσκεται στην Θεσσαλία. Αποτέλεσε το ποδοσφαιρικό τμήμα του Εξωραϊστικού Συλλόγου Χαραυγή, ο οποίος προϋπήρχε από το 1976, με πρώτο πρόεδρο τον μετέπειτα Δήμαρχο Λάρισας, Χριστόδουλο Καφφέ.[2] Το 1992 επί προεδρίας του Σταύρου Παππά κέρδισε την άνοδο στην Α' ΕΠΣΛ όπου και παρέμεινε για τέσσερα χρόνια. Τις επόμενες τέσσερις αγωνιστικές περιόδους διεκδίκησε την επάνοδο, αλλά χωρίς επιτυχία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη διάλυση του συλλόγου το 2000, μην μπορώντας να ανταπεξέλθει στα οικονομικά του προβλήματα. Τελευταίος πρόεδρος ήταν ο Κώστας Βουτυρίτσας, αδελφός του πρώην διεθνή ποδοσφαιριστή Θοδωρή Βουτυρίτσα, ενώ ο πιο γνωστός προπονητής που πέρασε απο τον πάγκο της ομάδας ήταν ο Θεολόγης Παπαδόπουλος επί χρόνια τερματοφύλακας της Ελληνικής εθνικής ομάδας.

Το ρόστερ της Χαραυγής το 1992-93 στην πρώτη της συμμετοχή Α' ΕΠΣΛ, με προπονητή τον πρώην αμυντικό του ΟΦΗ, Ηλία Σελιώνη,[3] και γενικό αρχηγό τον Χρήστο Παππά, αποτελούσαν οι εξής ποδοσφαιριστές: Γ.Φλώρος, Άγγ.Παπαρδέλας (τερματοφύλακες); K.Μάγγος, Κύρκος, K.Μούτος, Σ.Περιτογιάννης, Δ.Γουναράς, B.Καρακώστας, Δ.Παππάς, Δ.Δανιλούλης,[4] Καραγιάννης, Αντ.Δήμου, Pεν.Καρυώτης, Λάκης Παπαϊωάννου, Ιατρόπουλος, Μαγκντί, Βάρνας, Γεροστέργιος. Η άνοδος στην Α' ΕΠΣΛ το καλοκαίρι του 1992 είχε εορταστεί με φιλικό αγώνα απέναντι σε ομάδα επιλέκτων, στην οποία είχαν αγωνιστεί μεταξύ άλλων οι Τριαντάφυλλος Μάγγος και Θοδωρής Κυριακούλης της ΑΕΛ, Γιάννης Γκόλαντας, Γιώργος Κολοβός και o Βασίλης Καραπιάλης του Ολυμπιακου Πειραιώς. Στην πρωτη της χρονιά στην Α' ΕΠΣΛ 1992-93 η Χαραυγή τερμάτισε στην πέμπτη θέση. Επαιξε ρόλο στην ανάδειξη του πρωταθλητή, κερδίζοντας εντός έδρας στις τελευταίες αγωνιστικές τον πρωτοπόρο Αχιλλέα Φαρσάλων (1-0) ο οποίος έχασε τελικά το εισιτήριο της ανόδου.

Στις 2 Οκτωβρίου 1996, στην αναμέτρηση Αμπελόκηποι [5] - Χαραυγή (4-3) σημειώθηκε το ρεκόρ του νεότερου σκόρερ χατ-τρικ [6][7] με τον Ποντίκα της Χαραυγής να το επιτυγχάνει σε ηλικία 14 ετών και 7 μηνών.[8][9] Το ρόστερ του ΑΠΟ Χαραυγή στην πρώτη χρονιά μετά τον υποβιβασμό από την Α' ΕΠΣΛ την αγωνιστική περίοδο 1996-97 με γενικό αρχηγό τον Σταύρο Σπίνo, απαρτιζόταν από τους παρακάτω ποδοσφαιριστές: Άγγ.Παπαρδέλας, Ορ.Θέμελης (τερματοφύλακες), Κ.Βράκας, I.Ρουμελιώτης, Χρ.Κατσικάρης, Γ.Ζησάκης, K.Ζαφειρίου, Γ.Ζήσαρος, Αντ.Δήμου, Η.Αποστολάρας, Π.Μίγας, K.Ποντίκας, Π.Βουλτσίδης, Xαρ.Τζιμούρτος.[10]

Σύγχρονη εποχή: Α.Ε.Σ. Χαραυγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένας νέος αθλητικός σύλλογος υπό την ονομασία Α.Ο. Χαραυγή ιδρύθηκε ελάχιστα χρόνια μετά τη διάλυση του 2000, συμμετέχοντας στο πρωτάθλημα της Γ' ΕΠΣΛ τη σεζόν 2004-05, και κέρδισε την άνοδο. Θεωρείται η συνέχεια του παλιού συλλόγου, αν και ως έδρα χρησιμοποιεί το γήπεδο του Θεσσαλικού [11] αντί της παραδοσιακής έδρας της Ανθούπολης [12]. Το 2008 ο σύλλογος πέρασε σε αδράνεια για να επανέλθει τη σεζόν 2013-14 με ηχηρές μεταγραφές. Το ρόστερ [13] εκείνης της περιόδου με προπονητή τον Απόστολο Βλιώρα αποτελούσαν οι: Σωτ.Καρανίκας, Aπ.Ράιδος (τερματοφύλακες), Ζυγούρης, Παν.Πούλιος, I.Χασιώτης, Θ.Ντριβαλάς, E.Σινάνι, Ευ.Καρέλιας, Βησ.Λιάπης, Δ.Παππάς [14], Κ.Μάγγος [15], Αντ.Δήμου, I.Ρουμελιώτης, Ζαβράκας, Βαλδούμας, X.Γεράσης, Κεραμίδας, Z.Τσανάς, Αν.Πιππής, Ιωσ.Τουρμούσογλου, M.Λάττα, K.Βιντσάνι.[16] Τα τελευταία χρόνια μετονομάστηκε σε Α.Ε.Σ. Χαραυγή (Αθλητικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Χαραυγή) με χρώματα το πορτοκαλί και το γκρι. Πρόεδρος του συλλόγου εξελέγη το 2021 ο Γιώργος Σκαφιδάς.[17][18] Ο Σκαφιδάς κατέχει το ρεκόρ του μεγαλύτερου σε ηλικία ποδοσφαιριστή που αγωνίζεται σε πρωταθλήματα και κυπελλα της Ε.Π.Σ.Λ., αλλά και σκόρερ.[19][20][21] Τις περισσότερες συνολικά συμμετοχές έχει o επιθετικός Αντώνης Δήμου ο οποίος ήταν μέλος της Μικτής ΕΠΣ Λάρισας που έφτασε στον Πανελλήνιο τελικό Παίδων του 1988.

Στην αναμέτρηση Χαραυγής - ΑΟ Αμπελοκήπων (0-3) στις 16 Οκτωβρίου 2021, η διοίκηση τίμησε τους παράγοντες Γιώργο Παππά, Κώστα Βουτυρίτσα και Σταύρο Σπίνο για την δεκαπενταετή προσφορά τους στον ΑΠΟ Χαραυγής (1985-2000).[22] Στις 11 Μαρτίου 2023 στο πλαίσιο της αναμέτρησης Χαραυγή - ΑΣ Προοδευτική Βερδικούσιας (0-3) στο γήπεδο Θεσσαλικού, τιμήθηκε και βραβεύτηκε ο Χριστόδουλος Καφφές ο πρώτος πρόεδρος του συλλόγου.

Ποδοσφαιριστές της Χαραυγής σε εθνικές κατηγορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1995 οι Δημήτρης Παππάς και Κώστας Μάγγος μεταγράφηκαν σε ομάδες της Α' Εθνικής Κατηγορίας, την ΑΕΛ και τον ΟΦΗ αντίστοιχα.[23] Ο Παππάς αγωνίστηκε στην Α' Εθνική υπό τις οδηγίες του Γιάννη Μαντζουράκη και του Ανδρέα Μιχαλόπουλου τη χρονιά του υποβιβασμού της ΑΕΛ, ενώ ο Μάγγος προτάθηκε από τον Ηλία Σελιώνη στη διοίκηση του ΟΦΗ στον οποίο παρέμεινε για τέσσερα χρόνια αγωνιζόμενος και στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Ο Δημήτρης Τσαπατώρης επίσης ξεκίνησε από τη Χαραυγή πριν μεταγραφεί στον Απόλλωνα Λάρισας και στη συνέχεια στον Παναθηναϊκό το 1988.
Άλλοι ποδοσφαιριστές του συλλόγου που αγωνίστηκαν σε εθνικές κατηγορίες είναι οι: Παναγιώτης Μίγας[24] (ΑΕΛ - Β΄ Εθνική, Απόλλων Λάρισας - Γ΄ Εθνική), Σωτήρης Περιτογιάννης (Απόλλων Λάρισας - Γ΄ Εθνική), Κώστας Πιτσαρής (ΑΟΚ Νέων Καρυών - Δ' Εθνική), Θανάσης Σταμάτης[25] (AE Ποσειδών Νέων Πόρων - B' Εθνική, AΣ Πυργετός - Δ΄ Εθνική), Νίκος Kακαγιάννης (Ηρακλής Λάρισας, ΑΕΔ Νίκαιας - Δ΄ Εθνική). Ο Κακαγιάννης μετά από μια μόλις σεζόν μεταγράφηκε στον Ηρακλή Λάρισας στα 15 του το καλοκαίρι του 1989.[26]

Πρόεδροι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προπονητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημαντικοί Ποδοσφαιριστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύνθεση Ομάδας 2022-23 [34][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νο. Εθν. Ονοματεπώνυμο
Τερματοφύλακες
Ξύτσας Αχιλλέας
Αμυντικοί
Τέλιος Χρήστος
Λέτσιος Στυλιανός
Ζυγούρης Χαράλαμπος
Πατσιούρας Νικόλαος
Μητράς Μάριος-Γεώργιος
Μέσοι
Μανταλιάς Κωνσταντίνος
Σχοινάς Ιωάννης
Βαρσάμης Δημήτριος
Σκαφιδάς Γεώργιος
Λιάπης Βησσαρίων
Πατσιούρας Μάριος
Επιθετικοί
Παππάς Δημήτριος
Γαλάνης Λάζαρος
Μίχος Κωνσταντίνος
Τσιαμούρας Γρηγόρης
Βουλτσίδης Πέτρος
Δαμασιώτης Ελευθέριος
Προπονητής
Σκαφιδάς Γεώργιος

Έδρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σύλλογος από 2004 του αγωνίζεται στο Δημοτικό Γήπεδο Θεσσαλικού. Η παραδοσιακή έδρα της ομάδας ήταν το ΔΑΚ Ανθούπολης. Τα τμήματα μπάσκετ και μπάντμιντον στεγάζονται στο Κλειστό Γυμναστήριο του 23ου δημοτικού σχολειου στην οδό Βόλου.

Αντιπαλότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

O AO Ανθούπολη θεωρείτo ο «αιώνιος» αντίπαλος και οι μεταξύ τους αγώνες να συγκεντρώναν πλήθος θεατών στο κοινό τους γήπεδο έως και το 2000. Την περίοδο 2013-14 οι δυο ομάδες συναντήθηκαν μετά από πολλά χρόνια στην ίδια κατηγορία και όμιλο, όπως και την τριετία 2016-2019. Στις 14 Οκτωβρίου 2018 το ντέρμπι Χαραυγής-Ανθούπολης στο Δημοτικό Γήπεδο Θεσσαλικού εξελίχθηκε επεισοδιακό με τον παίκτη-προπονητή του AO Χαραυγής Δημήτρη Παππά να τιμωρείται με ποινή αποκλεισμού 13 αγωνιστικων και βαρύ χρηματικό πρόστιμο. Στις 2 Σεπτεμβρίου 2023 η Χαραυγή υπέστη την μεγαλυτερη ήττα απο την Ανθούπολη στην πάλαι ποτέ κοινή τους έδρα το ΔΑΚ Ανθούπολης, με σκορ 11-1 για το ιστορικό τουρνουά Κουκουλίτσιος-Μουσιάρης.[35]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Εγγραφές στα τμήματα Αντιπτέρισης (Μπάντμιντον) του ΑΕΣ Χαραυγή Λάρισας». www.onlarissa.gr. 
  2. Βάσω Γκατζούλη (11 Μαρτίου 2023). «Η Χαραυγή τίμησε τον Χριστόδουλο Καφφέ». www.athleticlarissa.gr. 
  3. «Ηλίας Σελιώνης - Στατιστικά». transfermarkt. 
  4. «Δανιλούλης: «Μουρίνιο», τι αλήτρα ήσουν!!!». larissagoal.gr. 
  5. «Από τα Ταμπάκικα, έχουν περάσει παικταράδες». larissagoal.gr. 
  6. «The most remarkable world soccer records». 21 February 2021. https://90soccer.com/the-most-remarkable-world-soccer-records/. 
  7. «Ποδόσφαιρο: Oι επιθετικοί - «πολυβόλα» της Θεσσαλίας» (PDF). Εφημερίδα Πρωινός Λόγος, Σπορ, σελίδα 16. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2020. 
  8. Στέλιος Μαρκάκης (17 Αυγούστου 2022). «Οι πιο καυτοί "τριποντάκηδες" του… ποδοσφαίρου: Ο κυρίαρχος και τα ρεκόρ!». www.sports365.gr. 
  9. Σωτήρης Κέλλας. ««Γάζωσαν» τα δίχτυα της τοπικής κατηγορίας». eleftheria.gr. 
  10. «Δέκα χατ-τρικ που άφησαν εποχή στο ελληνικό ποδόσφαιρο - Χαραυγή '96-97». capitano.gr. 
  11. «το ανανεωμένο γήπεδο του Θεσσαλικού». athleticlarissa.gr. 
  12. «δημοτικό γήπεδο της Ανθούπολης». https://www.thessaliatv.gr/news/61898/arxisan-ta-erga-ilektrofotismou-sto-gipedo-tis-anthoupolis/. 
  13. «Η ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΙΑ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΗ ΧΑΡΑΥΓΗ 4-3!». eleftheria.gr. 10 Οκτωβρίου 2013. 
  14. «Η ομάδα της Χαραυγής στο νέο πρωτάθλημα της Γ’ ΕΠΣΛ». http://athleticlarissa.gr/Default.aspx?viewid=45035. 
  15. «Κώστας Μάγγος: άλλοτε παίκτης της ΑΕΛ για λογαριασμό της Χαραυγής Λάρισας». http://athleticlarissa.gr/viewarticle/28199/true/analtiko_afierwma_sti_b_erasitexniki_tis_larisas_. 
  16. «Α.Ε.Σ. Χαραυγή». epslarissas.gr. 
  17. «Με εκπροσώπους ποδοσφαιρικών ομάδων η διοίκηση της ΔΗΚΕΛ». evrytanika.gr. 
  18. «Η Χαραυγή ξανά στις επάλξεις». athleticlarissa.gr. 2021. 
  19. «Η Χαραυγή στη διαδικασία των πέναλτι πήρε την πρόκριση με 5-4 (κ.α. 2-2) απέναντι στον Αστέρα Μελισσοχωρίου: οι «πράσινοι» είχαν ισάριθμες απαντήσεις με τους Σχοινά και Σκαφιδά». www.larisagoal.gr. 15 Οκτωβρίου 2023. 
  20. «O Σκαφιδάς έδωσε την νίκη». arenalarissa.gr. 12 Φεβρουαρίου 2023. 
  21. «Γιώργος Σκαφιδάς». epslarissas.gr. 
  22. «Χαραυγής - ΑΟ Αμπελοκήπων 0-3: Τίμησαν το παρελθόν της Χαραυγής». AthleticLarissa.gr. 16 Οκτωβρίου 2021. 
  23. «Greek league 95-96 rosters». 
  24. «Larissa F.C. squad 1998-99». 
  25. «Ποσειδών Νέων Πόρων 2003-04». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Νοεμβρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2023. CS1 maint: Unfit url (link)
  26. «Πόσες εστίες φωτιάς έσβησε… ο «Κάκα»;». larissagoal.gr. 
  27. «Έφυγε" στα 65 του ο Σταύρος Παππάς». 
  28. ««Ράκι» και Αποστολάρας πετούσαν φωτιές!». www.larisagoal.gr. 
  29. «Οι κοινοί παίκτες ΑΕΛ και Oλυμπιακού Bόλου». https://www.aelole.gr/2013/03/o-b.html. 
  30. «Δημήτρης Τσαπατώρης- Στατιστικά». transfermarkt. 
  31. «Γιώργος Δοδοντσάκης - Στατιστικά». transfermarkt. 
  32. «Κουτσογιάννης, το «πολυεργαλείο»!». larisagoal.gr. 
  33. «Θέμης Κουτσογιάννης (Καλοχώρι) και Μίμης Κουρούκας (Κουλούρι)». larisagoal.gr. 
  34. «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΟΜΑΔΑΣ 22-23». epslarissas.gr. 
  35. «Για τον 1ο όμιλο και την 1η αγωνιστική η ομάδα της Ανθούπολης επικράτησε με το ευρύ σκορ 11-1 της Χαραυγής!». athleticlarissa.gr. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]