Γιώργος Καραϊβάζ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γιώργος Καραϊβάζ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Γιώργος Καραϊβάζ (Ελληνικά)
Γέννηση27  Νοεμβρίου 1968
Καλλίφυτος Δράμας
Θάνατος9 Απριλίου 2021 (52 ετών)
Δήμος Αλίμου[1]
Αιτία θανάτουτραύμα από πυροβολισμό
Συνθήκες θανάτουανθρωποκτονία
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδημοσιογράφος
αρθρογράφος
ΕργοδότηςΑΝΤ1
Star Channel

Ο Γιώργος Καραϊβάζ (Καλλίφυτος Δράμας, 27 Νοεμβρίου 1968 - Άλιμος, 9 Απριλίου 2021)[2] ήταν Έλληνας δημοσιογράφος, πρώην αστυνομικός συντάκτης του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 και μέχρι πρότινος δημοσιογράφος - συνεργάτης του τηλεοπτικού σταθμού Star Channel.[3]

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1968 στην Καλλίφυτο του νομού Δράμας, όπου και μεγάλωσε. Μετά την αποφοίτησή του από το Λύκειο, μετεγκαταστάθηκε στην Αθήνα και ξεκίνησε να εργάζεται ως δημοσιογράφος.

Σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη του εργασία, στη δημοσιογραφική του καριέρα, ήταν στην εφημερίδα «Ελεύθερη Ώρα» το 1989, στην οποία εργάστηκε μέχρι το 1996, ως αστυνομικός συντάκτης. Στη συνέχεια απασχολήθηκε επίσης στο αστυνομικό ρεπορτάζ, σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, όπως στον Ρ/Σ «ΠΛΑΝΕΤ», σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ, και στην εφημερίδα «Εξουσία».

Για πολλά χρόνια υπήρξε συνεργάτης - αστυνομικός συντάκτης στον τηλεοπτικό σταθμό «ANTENNA» (ως το έτος 2017). Επίσης, είχε δημιουργήσει και τη δική του ενημερωτική ιστοσελίδα Bloko, με θεματολογία σχετική με το αστυνομικό ρεπορτάζ.

Ήταν νυμφευμένος και πατέρας ενός παιδιού. Ο Καραϊβάζ υπήρξε επίσης συνεργάτης της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος.[4]

Δολοφονία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γιώργος Καραϊβάζ δολοφονήθηκε στις 9 Απριλίου 2021, έξω από το σπίτι του στον Άλιμο,[5] από δύο άτομα που επέβαιναν σε δίκυκλο.[6] Οι πρώτες ενδείξεις αναφέρουν ότι πρόκειται για στυγνή δολοφονία από το οργανωμένο έγκλημα[7] (βλ. συμβόλαιο θανάτου).[8] Ανακοινώσεις για τη δολοφονία του Γ. Καραϊβάζ έκαναν όλα τα πολιτικά κόμματα,[9] όπως επίσης και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία ανέφερε ότι η δολοφονία ενός δημοσιογράφου σε μια ευρωπαϊκή χώρα είναι μια απεχθής και δειλή πράξη και εξέφρασε την ελπίδα να βρεθούν σύντομα οι δράστες.[10] Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα σε έκθεσή τους αναφέρουν ότι ο Καραϊβάζ δολοφονήθηκε μετά από ρεπορτάζ για ομάδα εγκληματιών και αστυνομικών που φέρεται να εκβιάζουν νυχτερινά μαγαζιά για χρήματα σε αντάλλαγμα προστασίας.[11]

Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής του Καραϊβάζ, το αυτοκίνητό του καθώς και το κινητό του τηλέφωνο είχαν σταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών. Με δεδομένο ότι ο δολοφονηθείς ήταν δραστήριος δημοσιογράφος, οι αστυνομικοί θεωρούν πιθανό να ανασύρουν στοιχεία ικανά να οδηγήσουν στα ίχνη των φυσικών κυρίως όμως των ηθικών αυτουργών της δολοφονίας. Οι ερευνητές της Ασφάλειας φέρονται να έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι στη δολοφονία του Καραϊβάζ συμμετείχαν δύο ομάδες δραστών. Η πρώτη παρακολουθούσε τον δημοσιογράφο κατά την έξοδο του από τις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού Star και ενημέρωσε για τις κινήσεις του την ομάδα των εκτελεστών.[12]

Για την εξιχνίαση της δολοφονίας οι έρευνες της αστυνομίας στράφηκαν στις τηλεφωνικές κλήσεις των δύο εκτελεστών με τους τσιλιαδόρους – συνεργούς τους και στα τρία βίντεο από κάμερες ασφαλείας, στα οποία οι δύο πληρωμένοι δολοφόνοι εμφανίζονται να ελέγχουν τα στενά γύρω από την οδό Θέμου Άννινου, πριν εκτελέσουν το συμβόλαιο θανάτου.[13] Οι έρευνες επίσης επικεντρώθηκαν στις επαφές του Καραϊβάζ με πηγές από τον υπόκοσμο και στα ρεπορτάζ που δημοσίευε στην ιστοσελίδα bloko.gr.[14]

Στις 28 Απριλίου 2023, δύο χρόνια μετά την δολοφονία του Καραϊβάζ, η αστυνομία προχώρησε σε δύο συλλήψεις ημεδαπών ηλικίας 40 και 48 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι φέρονται να είχαν υποστηρικτικό ρόλο στη δολοφονία.[15] Οι δύο συλληφθέντες, μετά τις πολύωρες απολογίες τους στον ανακριτή, και με την σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα, κρίθηκαν προφυλακιστέοι.[16]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Γιώργος Καραϊβάζ: Δολοφόνησαν τον δημοσιογράφο σε ενέδρα στον Άλιμο». Ανακτήθηκε στις 9  Απριλίου 2021.
  2. «Πυροβόλησαν και σκότωσαν τον δημοσιογράφο Γιώργο Καραϊβάζ». LiFO. 9 Απριλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 9 Μαρτίου 2024. 
  3. Δολοφονία του δημοσιογράφου Γ. Καραϊβάζ: Και χαριστική βολή, αφού τον γάζωσαν με τουλάχιστον 20 σφαίρες
  4. «Γιώργος Καραϊβάζ: Ποιος ήταν ο δημοσιογράφος που εκτέλεσαν στον Άλιμο». 9 Απριλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2021. 
  5. «Σκότωσαν τον δημοσιογράφο Γιώργο Καραϊβάζ». IN.GR. 9 Απριλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2021. 
  6. «Prominent Greek journalist shot dead by motorcycle gunmen: police». Reuters. 9 Απριλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2021. 
  7. Λ. Οικονόμου για δολοφονία Καραϊβάζ: Οι έρευνες δείχνουν οργανωμένο έγκλημα
  8. Δολοφονία Καραϊβάζ: Συμβόλαιο θανάτου βλέπει η ΕΛ.ΑΣ.
  9. Ο πολιτικός κόσμος για την εκτέλεση του Γιώργου Καραϊβάζ
  10. Newsroom (9 Απριλίου 2021). «Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Απεχθής και δειλή πράξη η δολοφονία Καραϊβάζ». CNN.gr. Ανακτήθηκε στις 17 Απριλίου 2021. 
  11. «The Greek police must show journalists can trust it with their protection after one was murdered and another is threatened | Reporters without borders». RSF (στα Αγγλικά). 29 Απριλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 30 Απριλίου 2021. 
  12. Σουλιώτης, Γιάννης. «Δολοφονία Καραϊβάζ: Νέα στοιχεία ερευνούν οι αρχές – Τα κλεμμένα σκούτερ στο «μικροσκόπιο» | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 17 Απριλίου 2021. 
  13. Newsroom. «Δολοφονία Καραϊβάζ: Οι κινήσεις των δραστών μέσα από τρία βίντεο | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 17 Απριλίου 2021. 
  14. Σουλιώτης, Γιάννης. «Δολοφονία Καραϊβάζ: Οι επαφές και το πόρισμα της ΕΥΠ | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 17 Απριλίου 2021. 
  15. «Δολοφονία Καραϊβάζ: Δύο συλλήψεις ανακοίνωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος». Η Καθημερινή. 28 Απριλίου 2023. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Απριλίου 2023. Ανακτήθηκε στις 28 Απριλίου 2023. 
  16. «Δολοφονία Καραϊβάζ: Προφυλακίστηκαν και οι 2 συλληφθέντες». Η Καθημερινή. 3 Μαΐου 2023. Ανακτήθηκε στις 9 Μαρτίου 2024.