Γιόζεφ Παρτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γιόζεφ Παρτς
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Joseph Partsch (Γερμανικά)
Γέννηση4  Ιουλίου 1851[1][2][3]
Σκλάρσκα Πορέμπα[4]
Θάνατος22  Ιουνίου 1925[1][2][3]
Μπαντ Μπράμπαχ
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Πρωσίας
Γερμανικό Ράιχ
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά[5][6]
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο του Βρότσουαφ[7]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταγεωγράφος
διδάσκων πανεπιστημίου
ΕργοδότηςΠανεπιστήμιο του Βρότσουαφ
Πανεπιστήμιο της Λειψίας (από 1905)
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςCarl-Ritter-Medal (1923)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Γιόζεφ Παρτς (γερμανικά: Joseph Partsch, 4 Ιουλίου 1851 – 22 Ιουνίου 1925) ήταν γερμανός γεωγράφος, γεννημένος στο Σράιμπερχαου (Schreiberhau, σημερινό Σκλάρσκα Πορέμπα, Πολωνία) της Σιλεσίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Μπρεσλάου, λαμβάνοντας το διδακτορικό του το 1874, και άρχισε να διδάσκει στο πανεπιστήμιο το 1875, ενώ αργότερα έγινε καθηγητής γεωγραφίας. Παρέμεινε εκεί μέχρι το 1905, όταν με το θάνατο του Φρίντριχ Ράτσελ, κλήθηκε στην έδρα της γεωγραφίας του Πανεπιστημίου της Λειψίας. Εκεί υπηρέτησε ως τακτικός καθηγητής γεωγραφίας μέχρι το 1922. Πέθανε στο Μπαντ Μπράμμπαχ στις 22 Ιουνίου 1925.[8] Τα πρώτα γραπτά του ήταν αφιερωμένα στην κλασική γεωγραφία, όμως τα επόμενα χρόνια ασχολήθηκε εκτενώς με την παγετωνολογία, την ιστορία της γεωγραφίας, και την περιφερειακή γεωγραφία. Στον τελευταίο τομέα ανήκουν και μερικά από το γνωστότερα έργα του, όπως οι μονογραφίες του για τα Ιόνια νησιά, το έργο του για την κεντρική Ευρώπη καθώς και το το έργο του για την γεωγραφία της Σιλεσίας.

Μερική Εργογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Physikalische Geographie von Griechenland, mit besonderer Rücksicht auf das Alterthum, Breslau 1885 – Φυσική Γεωγραφία της Ελλάδας: Με έμφαση στην αρχαιότητα.
  • Philipp Clüver, der Begründer der historischen Länderkunde. Ein Beitrag zur Geschichte der geographischen Wissenschaft, Wien 1891 – Philipp Clüver, ο θεμελιωτής της ιστορικής γεωγραφίας. Μια συμβολή στην ιστορία της επιστήμης της Γεωγραφίας.
  • Schlesien. Eine Landeskunde für das deutsche Volk auf wissenschaftlicher Grundlage, Breslau 1896 – Σιλεσία: γεωγραφία για τον γερμανικό λαό σε επιστημονική βάση.
  • Mitteleuropa. Die Länder und Völker von den Westalpen und dem Balkan bis an den Kanal und das Kurische Haff, Gotha 1904 – Κεντρική Ευρώπη, οι χώρες και οι λαοί, από τις δυτικές Άλπεις και τα Βαλκάνια ως το Κανάλι και τη λιμνοθάλασσα του Κουρς
  • Die Hohe Tatra zur Eiszeit, Leipzig 1923 – Τα Υψηλά Τάτρα την εποχή των παγετώνων.[8]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]