Γιουβένκους

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γιουβένκους
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση4ος αιώνας
Θάνατος4ος αιώνας
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
ΘρησκείαΡωμαιοκαθολική Εκκλησία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςλατινική γλώσσα[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταποιητής
συγγραφέας
Περίοδος ακμής4ος αιώνας[2][3]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Γιουβένκους ή ελληνοποιημένα Ιουβέγκος (λατ.: Gaius Vettius Aquilinus Juvencus) ήταν ισπανικής καταγωγής ιερέας και ο πρώτος λατίνος χριστιανός ποιητής. Άκμασε την εποχή του Κωνσταντίνου του Μεγάλου.

Βίος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για τον Ιουβέγκο δεν γνωρίζουμε τίποτα σχετικά με τον χρόνο και τον τόπο γέννησης και θανάτου του. Η καταγωγή του ήταν από σημαντική ισπανική οικογένεια και είχε το εκκλησιαστικό αξίωμα του πρεσβύτερου. Καλλιέργησε την ποίηση και έγραψε εκκλησιαστικούς ύμνους. Έγραψε εξάμετρους στίχους με κείμενα των τεσσάρων ευαγγελίων, εξιστορώντας στα λατινικά και με γλαφυρό ποιητικό τρόπο τον βίο του Χριστού. Το ποίημα αυτό τιμάται για την ακρίβεια και την πιστή διήγηση της ευαγγελικής ιστορίας. Σώζεται στην συλλογή «Biblioth. PP» (Lunguni, 1677, Τόμος Δ', σελ. 55) και σε άλλες εκδόσεις.

Από την γλώσσα και τα ποιητικά μέτρα που χρησιμοποιεί φαίνεται πως είναι κάτοχος κλασικής παιδείας.

Το ποιητικό του έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γύρω στα 330 συνέταξε στη λατινική γλώσσα ένα επικό χριστιανικό ποίημα αρκετά εκτενές, 3219 εξαμέτρων, το πρώτο του είδους του στη λατινική χριστιανική γραμματεία. Το ποίημα αυτό που χωρίζεται σε τέσσερα μέρη, έχει τον τίτλο Evangeliorum libri IV. Πρόκειται για μια παράφραση των τεσσάρων Ευαγγελίων και κυρίως του Ματθαίου. Σκοποί της σύνταξής του ήταν να δώσει μια αρμονία των τεσσάρων Ευαγγελίων, να απευθυνθεί στους πιο μορφωμένους λατίνους και να τους προσηλυτίσει, ενώ ήθελε να εκθέσει με επικό τρόπο την ένδοξη πορεία του χριστιανισμού στο πρόσωπο του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Τα ποιητικά μέτρα του είναι μίμηση του Βιργίλιου και του Λουκρήτιου. Στηρίζεται στην Vetus Latina, υιοθετεί την κλασική λατινική γλώσσα, ορισμένες φορές και ελληνικές λέξεις, ενώ είναι και λεξιπλάστης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]