Γιασάρ Γκιουλέρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γιασάρ Γκιουλέρ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Yaşar Güler (Τουρκικά)
Γέννηση18  Σεπτεμβρίου 1954[1]
Αρνταχάν
Χώρα πολιτογράφησηςΤουρκία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσατουρκικά
Ομιλούμενες γλώσσεςτουρκικά
Αγγλικά
ΣπουδέςΣτρατιωτικό λύκειο του Κουλελί
Τουρκικό Στρατιωτικό Πανεπιστήμιο
Σχολή και Εκπαιδευτικό Κέντρο Ηλεκτρονικών Πληροφοριακών Συστημάτων Μουχαμπερέ
Τουρκική Ακαδημία Πολέμου
Κοινό Ινστιτούτο Πολέμου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιώτης
Περίοδος ακμής1974
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςτετράστερος βαθμός/Τουρκικός Στρατός Ξηράς
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΑρχηγός του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού (2018–2023)
Υπουργός Εθνικής Άμυνας
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Γιασάρ Γκιουλέρ (τουρκικά: Yaşar Güler), (γεννηθείς στις 18 Σεπτεμβρίου 1954) είναι Τούρκος στρατηγός και νυν υπουργός Άμυνας,[2] διαδεχόμενος τον Χουλουσί Ακάρ, μετά την επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία της χώρας και τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Νωρίτερα είχε διατελέσει Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, υπηρετώντας στη θέση από τότε που διαδέχθηκε τον Χουλουσί Ακάρ τον Ιούλιο του 2018.

Σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατατάχθηκε στις χερσαίες δυνάμεις το 1974, που ουσιαστικά ήταν η αρχή της στρατιωτικής του σταδιοδρομίας. Πέρασε δύο χρόνια πριν από την κατάταξή του σπουδάζοντας στην Τουρκική Στρατιωτική Ακαδημία. Στα 10 χρόνια από την ένταξή του στις χερσαίες δυνάμεις, υπηρέτησε σε διάφορους λόχους πεζικού και σηματοδοτών, ενεργώντας ως διοικητής ενός από αυτούς. Το 1986 αποφοίτησε από την Τουρκική Ακαδημία Πολέμου με άριστα και αποφοίτησε με το βαθμό του επιτελή. Προήχθη σε ταξίαρχο το 2001 και ανέλαβε την ευθύνη της Διοίκησης της 10ης Ταξιαρχίας Πεζικού και του Τμήματος Οργάνωσης και Συντονισμού του Γενικού Επιτελείου.

4 χρόνια αργότερα προήχθη σε υποστράτηγο και ανέλαβε καθήκοντα Γενικού Επιτελείου και στη Σχολή Επικοινωνιών και Ηλεκτρονικών Πληροφοριακών Συστημάτων του TAF στην Άγκυρα. Το 2009 διορίστηκε σε θέση στη Γενική Διοίκηση του Δ' Σώματος Στρατού υπηρετώντας για περισσότερα από 2 χρόνια, αυτή τη φορά ως αντιστράτηγος. Από το 2011 έως το 2013 διετέλεσε αρχηγός πληροφοριών των ενόπλων δυνάμεων, θέση όπου εκτέλεσε τα καθήκοντά του πριν γίνει Υπαρχηγός Επιτελείου το 2013, όπου προήχθη επίσης σε στρατηγό και έγινε διοικητής της Γενικής Διοίκησης Χωροφυλακής το 2016–2017, και έγινε Διοικητής Χερσαίων Δυνάμεων το 2017–2018, υπηρετώντας σε αυτές τις θέσεις συνολικά για 5 χρόνια. Στις 10 Ιουλίου 2018 διορίστηκε από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως ο 30ος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας της Τουρκίας, διαδεχόμενος τον Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος προήχθη στη θέση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας την ίδια ημέρα.[3][4]

Αυτή τη στιγμή είναι παντρεμένος με την Ντεμέτ Γκιουλέρ, με την οποία έχει ένα παιδί. Έχει επίσης και δύο εγγόνια.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 media-cdn.t24.com.tr/files/20170403171041_iddianame.pdf.
  2. «Γιασάρ Γκιουλέρ: Αυτός είναι ο νέος υπουργός Αμυνας της Τουρκίας». eleftherostypos.gr. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουνίου 2023. 
  3. «Biography: Yaşar Güler, Chief of the Turkish Armed Forces». NATO. 2018. 
  4. «Yaşar Güler». Biyografi.info (στα Τουρκικά). Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2019.