Γενικό Επιτελείο Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Γενικό Επιτελείο
Genelkurmay Başkanlığı
Ενεργό1920–σήμερα
ΧώραFlag of Turkey.svg Τουρκία
ΥπαγωγήΤουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις
ΑρχηγείοΆγκυρα
Διακριτικά
Σημαία της ΔιοίκησηςStandard of President of Turkey as Supreme Chief of Armed Forces.svg

Το Γενικό Επιτελείο Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων[1] (τουρκικά: Türk Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı) προΐσταται των Ενόπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας της Τουρκίας, η οποία περιλαμβάνει το Στρατό Ξηράς, το Πολεμικό Ναυτικό, την Πολεμική Αεροπορία και τις Ειδικές Δυνάμεις. Οι Γενικές Διοικήσεις της Χωροφυλακής και της Ακτοφυλακής, που λειτουργούν ως τμήματα των εσωτερικών δυνάμεων ασφαλείας σε καιρό ειρήνης, υπάγονται στις Διοικήσεις του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού, αντίστοιχα, σε καιρό πολέμου, ενώ και οι δύο διεξάγουν επιχειρήσεις επιβολής του νόμου και στρατιωτικές λειτουργίες.

Η διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων, ο καθορισμός των πολιτικών και των προγραμμάτων που σχετίζονται με την προετοιμασία του προσωπικού για τη μάχη, οι πληροφορίες, η λειτουργία, η οργάνωση, η κατάρτιση και η παροχή υπηρεσιών εφοδιασμού είναι οι αρμοδιότητες του Γενικού Επιτελείου.[2] Επίσης, το Γενικό Επιτελείο συντονίζει τις στρατιωτικές σχέσεις των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων με τους ομολόγους των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και άλλων φίλιων δυνάμεων.

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου είναι ο διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων. Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Τουρκίας, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου δίνει αναφορά στον Πρωθυπουργό εν καιρώ ειρήνης και υπηρετεί ως Διοικητής των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.[3] Σε περιόδους πολέμου, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου αναλαμβάνει την Αρχιστρατηγία για λογαριασμό της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης, η οποία εκπροσωπείται από τον Πρόεδρο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα General Staff of the Republic of Turkey της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).