Γιαν Μπρίγκελ ο νεότερος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Γιαν Μπρίγκελ ο νεότερος
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Jan Brueghel de Jonge (Ολλανδικά)
Γέννηση 13  Σεπτεμβρίου 1601[1]
Αμβέρσα[2]
Θάνατος 1  Σεπτεμβρίου 1678[3][4][5][6][1]
Αμβέρσα
Εθνικότητα Φλαμανδοί
Χώρα πολιτογράφησης Νότιες Κάτω Χώρες
Ιδιότητα ζωγράφος
Τέκνα Γιαν Πίτερ Μπρίγκελ, Άμπραχαμ Μπρίγκελ και Jan Baptist Brueghel
Γονείς Γιαν Μπρίγκελ ο πρεσβύτερος και Isabelle de Jode
Αδέλφια Αμπρόσιους Μπρίγκελ (ετεροθαλής αδελφός από πατέρα)
Άννα Μπρίγκελ (ετεροθαλής αδελφή από πατέρα)
Paschasie Brueghel
Συγγενείς Ντάβιντ Τένιερς ο νεότερος (κουνιάδος), Ντάβιτ Τένιερς ΙΙΙ (ανιψιός), Πίτερ Μπρίγκελ ο νεότερος (θείος) και Γιαν φαν Κέσσελ ο πρεσβύτερος (ανιψιός)
Κίνημα μπαρόκ
Είδος τέχνης τοπιογραφία
Καλλιτεχνικά ρεύματα μπαρόκ
Σημαντικά έργα Allegory of the Tulipomania και Paradise with the Fall of Adam and Eve
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τον καλλιτέχνη

Ο Γιαν Μπρίγκελ ο νεότερος (φλαμανδικά: Jan Brueghel de Jonge, 13 Σεπτεμβρίου 1601 - 1 Σεπτεμβρίου 1678) ήταν Φλαμανδός ζωγράφος του μπαρόκ, γιος του Γιαν Μπρίγκελ του πρεσβύτερου.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μπρίγκελ γεννήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 1601 στην Αμβέρσα. Εκπαιδεύτηκε από τον πατέρα του και καθ' ολόκληρη τη σταδιοδρομία του φιλοτέχνησε έργα στο ίδιο ύφος. Μαζί με τον αδελφό του, Αμπρόσιους Μπρίγκελ φιλοτέχνησαν τοπία, αλληγορικές σκηνές και άλλα έργα με ιδιαίτερη προσοχή στη λεπτομέρεια. Αντέγραψε, επίσης, έργα του πατέρα του και τα πώλησε με την πατρική υπογραφή. Ωστόσο, τα έργα του διακρίνονται από αυτά του γονεά του καθώς δεν είναι τόσο αριστοτεχνικά εκτελεσμένα και είναι πιο "ελαφρά".

Ο Γιαν ο νεότερος ταξίδευε στην Ιταλία όταν ο πατέρας του απεβίωσε από χολέρα και επέστρεψε από εκεί ταχύτατα προκειμένου να αναλάβει το εργαστήριό του στην Αμβέρσα. Μετά τον θάνατο του πατέρα του, άλλαξε την υπογραφή του από "Brueghel" σε "Breughel".[7] Το επόμενο έτος νυμφεύτηκε την Άννα-Μαρία Γιάνσσενς, θυγατέραα του Άμπραχαμ Γιάνσσενς.[7] Καθιερώθηκε σύντομα και έγινε επικεφαλής στη Συντεχνία του Αγίου Λουκά το 1630. Το ίδιο έτος έλαβε παραγγελία από την γαλλική Αυλή να ζωγραφίσει τον Κύκλο του Αδάμ. Κατά τα επόμενα έτη φιλοτέχνησε επίσης έργα για την αυστριακή Αυλή και εργάστηκε ανεξάρτητα στο Παρίσι πριν επιστρέψει στην Αμβέρσα το 1657. Συνεργάστηκε με πολλούς επιφανείς ζωγράφους, όπως οι Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς, Χέντρικ φαν Μπάλεν, Άντριααν φαν Στάλμπεμτ, Λούκας φαν Ούντεν, Ντάβιντ Τένιερς ο νεότερος και ο πεθερός του Άμπραχαμ Γιάνσσενς.

Απεβίωσε στην Αμβέρσα την 1η Σεπτεμβρίου 1678.

Κληρονομιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα καλύτερα έργα του είναι τα εκτεταμένα τοπία, είτε υπό το όνομά του είτε κατασκευασμένα για άλλους καλλιτέχνες, όπως ο Χέντρικ φαν Μπάλεν ως υπόβαθρο.[8] Ανάμεσα στους μαθητές του συγκαταλέγονται οι μεγαλύτεροι γιοι του Άμπραχαμ Μπρίγκελ, Φίλιπς Μπρίγκελ και Γιαν Πίτερ Μπρίγκελ, ο ανεψιός του Γιαν φαν Κέσσελ και ο μικρότερος αδελφός του Αμπρόσιους. Δεκαπέντε έργα του υπάρχουν σε δημόσιες συλλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο.[9]
Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]