Γιακαράντα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γιακαράντα
Ιακαράνδη η μιμηλήφυλλος
Συστηματική ταξινόμηση
Σύστημα: κατά CRONQUIST, 1981
Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Magnoliophyta)
Ομοταξία: Δικοτυλήδονα (Magnoliopsida)
Τάξη: Χοιραδιώδη (Scrophulariales)
Οικογένεια: Βιγνονιίδες (Bignoniaceae)
Γένος: Ιακαράνδη (Jacaranda)
Juss.
Είδη

Δείτε κείμενο

Η γιακαράντα είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο φυτό το οποίο κατά το σύστημα Κρόνκουιστ ανήκει στο γένος της Ιακαράνδης, στην οικογένεια των Βιγνονιοειδών που αυτή με τη σειρά της ανήκει στην τάξη των Χοιραδιωδών.

Υπάρχουν 50 περίπου είδη δέντρων ή θάμνων και η καταγωγή τους είναι από την Αμερική και από τις Δυτικές Ινδίες. Τα φύλλα της είναι πτερωτά με πολλά μικρά οδοντωτά φυλλαράκια να τα περικλείουν. Τα άνθη της έχουν χρώμα μπλε, μοβ και σπανιότερα λευκά ανάλογα με το είδος σχηματίζοντας ωραίες μακριές ταξιανθίες.

Είδη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σχεδόν όλα τα είδη της γιακαράντας είναι καλλωπιστικά φυτά και μερικά είναι αυτοφυή άλλα καλλιεργούνται και φυτεύονται σε διάφορα πάρκα δημιουργώντας δεντροστοιχίες. Λίγα είδη είναι θαμνώδη και δηλητηριώδη. Τα πιο γνωστά είδη είναι:

  1. Ιακαράνδη η μιμηλήφυλλος (Jacaranda mimosifolia) Δέντρο που το ύψος του φτάνει τα 20 μέτρα, με μπλε ωραία άνθη και φύλλα διπλά και πτερωτά. Είναι συνήθως αυτοφυή και βρίσκονται στη Νότιο Αμερική, παρέχουν δε αρκετά καλής ποιότητας ξυλεία που χρησιμοποιείται σε διάφορες ξυλουργικές εργασίες και στις οικοδομές.
  2. Ιακαράνδη η αιχμηρόφυλλος (Jacaranda cuspidifolia) Δέντρο που φτάνει τα 25 μέτρα ύψος και βρίσκεται στις περιοχές του Αμαζονίου και σε δασώδεις περιοχές της Αργεντινής. Έχει ωραία άνθη συνήθως μωβ χρώματος με λίγο δυσάρεστη οσμή.
  3. Ιακαράνδη η Βραζιλιανή (Jacaranda brasiliana) Δέντρο που παράγει εξαιρετικής ποιότητας ξυλεία, χρώματος σταχτιού και γκριζωπού γνωστή με την ονομασία παλίσανδρος.

Χρησιμοποιείται στη κατασκευή επίπλων υψηλής ποιότητας και μουσικών οργάνων.

Ο καρπός του δέντρου Γιακαράντα ανοιγμένος και γεμάτος σπόρους

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]