Γιάνους ο Νεότερος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Γιάνους ο Νεότερος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1382 (περίπου)
Θάνατος18  Οκτωβρίου 1422
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
Σύζυγοςd:Q11737019
ΓονείςΓιάνους Α΄ της Βαρσοβίας και Ντανούτε της Λιθουανίας
ΑδέλφιαΜπολεσλάβ Γιανουσόβιτς
Κορράδος Γιανουσόβιτς
Οικογένειαd:Q11340352

Ο Γιάνους ο νεότερος, πολων. Janusz młodszy (1376-81 - π. 18 Οκτωβρίου 1422) από τον Οίκο των Πιαστ ήταν διάδοχος στο δουκάτο της Βαρσοβίας (1376/81-1422).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρωτότοκος γιος τού Γιάνους Α΄ δούκα της Βαρσοβίας και της Ντανούτε των Γκεντιμινιδών, κόρης τού Κεστούτις μεγάλου δούκα της Λιθουανίας.

Με σκοπό να προετοιμαστεί για τη διαδοχή, εστάλη στην Κρακοβία, όπου διέμενε στην Αυλή τού βλαδισλάου Β΄ Γιαγκελόν βασιλιά της Πολωνίας και εξαδέλφου της Ντανούτε. Νυμφεύτηκε την κόρη τού Σπίτκο Β΄ του Μέλστιν, ο οποίος σκοτώθηκε στη μάχη τού ποταμού Βόρκσκλα εναντίον των Τατάρων το 1399. Ήταν μικροευγενής και ο κύριος λόγος για τον γάμο αυτόν ήταν η περιουσία τού πατέρα της: ως προίκα η Αικατερίνη έλαβε το ποσό των 5.000 φίνες. Πάντως το ποσό δεν πληρώθηκε αμέσως και οι αδελφοί της καθυστερούσαν την απόδοσή του για πολλά έτη· μετά από μία σειρά από διαδικασίες αναγκάστηκαν να αποπληρώσουν ολόκληρο το ποσό μόλις το 1420. Η προίκα εξασφαλίστηκε από τον Γιάνους με μερικά ακίνητα στις πόλεις Ρούζαν και Νουρ.

Απεβίωσε άτεκνος το 1422 και έπειτα από επτά έτη απεβίωσε ο πατέρας του. Η χήρα του Αικατερίνη έκανε δεύτερο γάμο με τον Νικόλας Μπιάλουχα τού Μιχάλουφ, καστελλάνο της Κρακοβίας.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1408 την Αικατερίνη των Ταρνόβσκι, κόρη τού Σπίτκο Β΄ του Μέλστιν· δεν απέκτησαν απογόνους.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • A. Supruniuk: Wojewoda płocki Abraham Socha. Przyczynek do genealogii Nałęczów mazowieckich, [in:] A. Supruniuk, Szkice o rycerstwie mazowieckim XIV/XV wieku, Toruń 2008, pp. 7–8.



CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Janusz the Younger της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).