Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γιάννης Κωνσταντάτος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γιάννης Κωνσταντάτος
Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης
Εν ενεργεία
Ανέλαβε καθήκοντα
1 Σεπτεμβρίου 2014
Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Δήμου Αργυρούπολης
Περίοδος
2007 – 2008
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση27 Ιουνίου 1976, Αργυρούπολη
ΕθνότηταΈλληνες
ΥπηκοότηταΕλληνική Δημοκρατία
Πολιτικό κόμμαΑνεξάρτητος
Παιδιά2
ΣπουδέςΑΣΣΟΕ, ΕΚΠΑ, University of Durham
ΕπάγγελμαΠολιτικός
Ιστοσελίδαhttp://www.ioanniskonstantatos.gr/

Ο Γιάννης Κωνσταντάτος είναι Έλληνας πολιτικός που υπηρετεί ως Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης.

Ο Γιάννης Κωνσταντάτος γεννήθηκε στην Αργυρούπολη το 1976 και έχει δύο γιούς, τον Κωνσταντίνο - Γεράσιμο και τον Δημήτρη.

Είναι πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών και του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Κάτοχος μεταπτυχιακού ΜASTER στη Διοίκηση Επιχειρήσεων του Παν/μίου University of Durham, Μεγ. Βρετανίας.

  • Αγωνίστηκε για 13 χρόνια στην ομάδα κολύμβησης του ΑΝΟ Γλυφάδας. Το 1993 υπήρξε δευτεραθλητής Ελλάδας στα 4X200 ελεύθερης κολύμβησης.
  • Την περίοδο 2002-2006 διετέλεσε Πρόεδρος του «Συλλόγου Κεφαλλονιτών Αργυρούπολης & Νοτίων Προαστίων».
  • Την περίοδο 2007-2008 διετέλεσε Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού. Καθιέρωσε τον πολύ επιτυχημένο ετήσιο πολιτιστικό θεσμό του τριήμερου «Φεστιβάλ των Νέων (Youth Festival)».
  • Το 2010 ιδρύει την παράταξη «Αγώνας για το Μέλλον» με την συμμετοχή πολλών νέων ανθρώπων και καταλαμβάνει τη 2η θέση στις δημοτικές εκλογές του ιδίου έτους.
  • Το 2013 εκλέγεται ομόφωνα επικεφαλής της «Ενωμένης Πόλης», της μεγάλης ανεξάρτητης παράταξης που γεννήθηκε από την ενοποίηση των τριών πρώην παρατάξεων «Αγώνας για το Μέλλον», «Σύγχρονη Πόλη» και «Αναγέννηση».
  • To 2014 εκλέγεται δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης.
  • Το 2019 επανεκλέγεται δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 68,23%.
  • Το 2019 ορίζεται πρόεδρος του “Φορέα Διαχείρισης της επένδυσης του Ελληνικού.”
  • Το 2019 αναλαμβάνει την προεδρία του ΣΠΑΥ ενώ το ίδιο έτος εκλέγεται στο ΔΣ της Περιφεριακής Ένωσης Δήμων Αθήνας
  • Το 2021 επανεκλέγεται ομόφωνα ως Πρόεδρος του ΣΠΑΥ από τους συναδέλφους του, αναγνωρίζοντας έτσι την απόλυτα επιτυχημένη θητεία του στο τιμόνι του μεγαλύτερου Συνδέσμου σκοπού της χώρας.
  • Το 2023 η θητεία του ανανεώθηκε με την πανηγυρική επανεκλογή του μέχρι τον Μάιο του 2024 όπου παραιτήθηκε για να επικεντρωθεί στο Ελληνικό Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων που μόλις είχε αναλάβει την Προεδρία του μετά από την ομόφωνη στήριξη 138 Δήμων-Μελών του. Επί θητείας του εξασφάλισε για την προστασία και ανάδειξη του Υμηττού, χρηματοδοτήσεις «ρεκόρ» τόσο για το ύψος του ποσού που άγγιξε τα 17 εκ. όσο και για την ταχύτητα απόδοσής τους στον ΣΠΑΥ.
  • Στις εκλογές του 2023 οι πολίτες του έδωσαν ξεκάθαρη εντολή για τρίτη συνεχόμενη θητεία στο Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης με ποσοστό 72,94% (76% στην κοινότητα Αργυρούπολης και 65% στην κοινότητα Ελληνικού).
  • Το 2024 εκλέγεται ομόφωνα, από 138 Δήμους - Μέλη, Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων, που η δημιουργία του ήταν ένα προσωπικό όραμα του ίδιου, ώστε η τεχνογνωσία του ΣΠΑΥ να μεταλαμπαδευτεί σε όλα τα δάση της Ελλάδας. Το Ελληνικό Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων (ΕλΔΑΠ) είναι ένας νεοσύστατος Φορέας που θα εφαρμώσει τις καλές πρακτικές του ΣΠΑΥ για τον Υμηττό στα βουνά όλης της Ελλάδας, με σκοπό οι Δήμοι να μπορούν να δημιουργούν μελέτες και να αντλούν χρηματοδοτήσεις για την Πολιτικής Προστασία και την Ανθεκτικότητα των Πόλεων. Ο Εμπνευστής αυτής της πρωτοβουλίας Γιάννης Κωνσταντάτος βρήκε πάρα πολλούς Δημάρχους συμμάχους στο νέο αυτό εγχείρημα, αφού υπέγραψαν το ιδρυτικό καταστατικό πάνω από 100 Δήμοι της χώρας και στην πρώτη Γενική Συνέλευση του ΕλΔΑΠ εξελέγη ομόφωνα Πρόεδρος από 138 Δήμους – Μέλη.
  • Το 2024 στις 10 Ιουλίου νυμφεύθηκε την εκλεκτή της καρδιάς του Ελίνα Σαουρίδη, τελώντας το μυστήριο του γάμου στον Ιερό Ναό Αγίων Ισιδώρων Λυκαβηττού.

Το 2014 για το συγγραφικό του έργο δέχτηκε τιμητική πρόταση από την αρμόδια επιτροπή για την εγγραφή του ως μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών. Συγγραφέας τεσσάρων ιστορικών μυθιστορημάτων («Η Τελευταία Ευκαιρία», «Απέναντι στο Πεπρωμένο», «Ο Έλληνας Αντιβασιλέας του Σιάμ» και ο «Αγριάνθρωπος») και ενός βιβλίου αυτοβελτίωσης («Ταξίδι σε Σένα) με τα οποία κέρδισε την αναγνώριση των ανθρώπων των γραμμάτων και του πολιτισμού.

Τον Νοέμβριο του 2020 το βιβλίο του, ο «Αγριάνθρωπος», γίνεται διασκευή και θεατρική παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής από τον καταξιωμένο ηθοποιό και σκηνοθέτη, Ιάκωβο Μυλωνά.

Μέχρι και την εκλογή του ως Δήμαρχος, εργαζόταν επί 12 χρόνια ως ανώτατο στέλεχος σε μεγάλη εταιρία δορυφορικών τηλεπικοινωνιών καθώς και σύμβουλος επικοινωνίας σε εταιρείες και πολιτικά πρόσωπα.