Γεώργιος Τσιάνος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γεώργιος Τσιάνος
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο της Καλιφόρνια - Μπέρκλεϋ (BA),

Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου (MSc), Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης (PhD),

Ιατρική Σχολή Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (MD)
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταγιατρός, φυσιολόγος, ερευνητής, αθλητής υπεραντοχής, ομιλητής παρακίνησης, λέκτορας
Ιστότοπος
georgiostsianos.com

Ο Γεώργιος Τσιάνος (Γεώργιος-Ιωάννης Τσιάνος) είναι γιατρός, φυσιολόγος σε αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες, ερευνητής, αθλητής υπεραντοχής, ομιλητής παρακίνησης, και επίτιμος πανεπιστημιακός λέκτορας.[1]


Πρώτα Χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γεώργιος-Ιωάννης Τσιάνος γεννήθηκε στην Αθήνα. Γονείς του είναι ο Γεώργιος Τσιάνος και η Άννα Κατσίγρα. Λόγω του επαγγέλματος του πατέρα του, γιατρός-χειρουργός, τα πρώτα του χρόνια η οικογένεια έζησε σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και στην Αγγλία. Ήταν ένας αφοσιωμένος μαθητής-αθλητής στα εφηβικά του χρόνια και διέπρεψε στην αγωνιστική κολύμβηση σε πισίνες τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Για να συνεχίσει περαιτέρω τις φιλοδοξίες του στην κολύμβηση μετακόμισε στις ΗΠΑ. Ολοκλήρωσε τις δευτεροβάθμιες σπουδές του στο σχολείο Pine Crest School στο Φορτ Λόντερντεΐλ της Φλόριντα (Fort Lauderdale, Florida), ενώ παράλληλα προπονήθηκε και αγωνίστηκε με την ομάδα κολύμβησης του σχολείου σε παναμερικανικό επίπεδο.

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια - Μπέρκλεϋ (University of California – Berkeley) και έλαβε το πτυχίο του (BA) στον τομέα της ανθρώπινης φυσιολογίας και απόδοσης. Στη συνέχεια ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές (MSc) στο Βασιλικό Κολέγιο του Πανεπιστήμιου του Λονδίνου (King’s College London) με θέμα την ανθρώπινη φυσιολογία στα ακραία και αντίξοα περιβάλλοντα του κρύου, της ζέστης, του υψομέτρου, της αεροπορικής πτήσης, της κατάδυσης και του διαστήματος. Η ερευνητική του διατριβή αφορούσε την υποθερμία κατόπιν εμβύθισης στο κρύο νερό και τους μηχανισμούς προσαρμογής του οργανισμού στην απόκριση του ψυχρού σοκ (cold shock response). Έλαβε το διδακτορικό του (PhD) από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης με ειδίκευση στην ανταπόκριση της ανθρώπινης φυσιολογίας όταν ο άνθρωπος εκτίθεται σε μεγάλο υψόμετρο και ψυχρά περιβάλλοντα. Το ερευνητικό έργο της διατριβής του περιλάμβανε εργαστηριακές μελέτες σε κλιματικούς θαλάμους, καθώς και μελέτες πεδίου στα Χάιλαντς της Σκωτίας, στις Ευρωπαϊκές Άλπεις και στα Ιμαλάια του Νεπάλ και του Θιβέτ. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων. Έχει εκπαιδευτεί, εργαστεί, παρακολουθήσει και προσφέρει εθελοντικά στους τομείς της Γενικής Ιατρικής, Επείγουσας Ιατρικής, Γενικής Χειρουργικής και Χειρουργικής Τραύματος σε νοσοκομεία της Νότιας Αφρικής, των ΗΠΑ, της Σκωτίας, της Αγγλίας και της Ελλάδας. Είναι ειδικευμένος και πιστοποιημένος στη Γενική Ιατρική από το Βασιλικό Κολέγιο Γενικών Ιατρών του Ηνωμένου Βασιλείου (Royal College of General Practitioners, UK). Έχει πιστοποιήσεις στην Ταξιδιωτική Ιατρική από το Βασιλικό Κολέγιο Παθολόγων και Χειρουργών της Γλασκώβης (Royal College of Physicians and Surgeons of Glasgow), και στην Ιατρική Αποστολών από ιατρικούς οργανισμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τέλος, είναι κάτοχος πιστοποίησης στην Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ιατρική και Ερευνητική Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

doctor on duty
Ιατρική σε αποστολή

Ο Τσιάνος εδρεύει επαγγελματικά στα Χάιλαντς της Σκωτίας ασκώντας τη Γενική Ιατρική σε απομακρυσμένες και απομονωμένες περιοχές εντός του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Σκωτίας, και στην Ελλάδα με το ρόλο του Διευθύνοντα Ιατρικού Συμβούλου για τον όμιλο Envia ο οποίος έχει δράση στο χώρο των βιοατρικών επιστημών με έδρα τη Δανία και παραρτήματα σε χώρες της Ευρώπης.

Ο Τσιάνος συμμετέχει σε αποστολές ως Γιατρός Αποστολών σε διάφορες τοποθεσίες ανά τον κόσμο σε βουνά και ερήμους, στη θάλασσα, σε τροπικές και πολικές περιοχές. Συνεχίζει να δραστηριοποιείται στον  ερευνητικό τομέα και συνεργάζεται με το εργαστήριο FAME στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με το ρόλο του συμβούλου και επικεφαλής του εργαστηρίου στον τομέα των αποστολών και των ερευνητικών μελετών πεδίου στην ανθρώπινη περιβαλλοντική φυσιολογία[2].

public speech
Σε δημόσια ομιλία

Είναι επίτιμος λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και διδάσκει φυσιολογία σε αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Εφαρμοσμένη Κινησιολογία στις Ένοπλες Δυνάμεις»[3] και στο διεθνές μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ιατρική του Τρόπου Ζωής» του ίδιου πανεπιστήμιου με θέμα διδασκαλίας την ολιστική προσέγγιση της ιατρικής πρακτικής[4]. Είναι ομιλητής παρακίνησης και παραδίδει ομιλίες σε επιχειρηματικές, ιατρικές, επιστημονικές, αθλητικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις.

Αθλητική Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κολύμβηση

Ο Τσιάνος ξεκίνησε την αθλητική του καριέρα ως κολυμβητής και διέπρεψε στην αγωνιστική κολύμβηση σε πισίνες, αρχικά για τον τοπικό κολυμβητικό σύλλογο Α.Κ.Ο.Τρικάλων και στη συνέχεια για τον κολυμβητικό σύλλογο του Ολυμπιακού. Υπήρξε πρωταθλητής Ελλάδος, κάτοχος πανελλήνιων ρεκόρ και νικητής σε πολλούς διεθνείς αγώνες. Εκπροσώπησε την Εθνική Ελλάδος σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα. Στην διάρκεια των ακαδημαϊκών του χρόνων στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ, κολύμπησε για την κολυμβητική ομάδα του πανεπιστημίου σε εθνικό επίπεδο. Πριν την αποφοίτησή του έκανε τη μετάβαση στην κολύμβηση ανοιχτής θάλασσας μετά την πρώτη του επαφή με το άθλημα στα νερά που περιβάλλουν το Αλκατράζ στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο στην Καλιφόρνια. Ο Τσιάνος καθιερώθηκε στο χώρο της μαραθώνιας κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας και έγινε ο πρώτος Έλληνας κολυμβητής που συμμετείχε σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κολύμβησης αυτής της κατηγορίας. Έχει λάβει μέρος σε κολυμβητικές εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο κολυμπώντας σε λίμνες, ποτάμια, θάλασσες και ωκεανούς. Το 2015 ονομάστηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Κολύμβησης Ανοιχτής Θάλασσας ως ένας από τους σημαντικότερους Watermen στην Ιστορία της Κολύμβησης Ανοιχτής Θάλασσας[5].

Κολυμπώντας στην Ανταρκτική

Το έτος 2000, κολύμπησε τη Μάγχη, από την Αγγλία στη Γαλλία, απόσταση 34 χιλιομέτρων σε 9 ώρες και 20 λεπτά[6]. Ο χρόνος του ήταν ο ταχύτερος για το έτος 2000, ένα αποτέλεσμα για το οποίο του απονεμήθηκε το Χρυσό Βραβείο Rolex από την Κολυμβητική Ομοσπονδία Μάγχης[7]. Το 2011, ξεκινώντας από το νοτιότερο σημείο της ηπειρωτικής Ελλάδας στην Πελοπόννησο, κολύμπησε ασταμάτητα μέχρι τα παράλια της Κρήτης, μια απόσταση 101 χιλιομέτρων (54,5 ναυτικά μίλια) σε 28 ώρες και 16 λεπτά. Έγινε ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία που διέσχισε κολυμπώντας το ανοιχτό Αιγαίο πέλαγος[8]. Μέσω του διάπλου του Αιγαίου πελάγους ευαισθητοποίησε και στήριξε το έργο της φιλανθρωπικής οργάνωσης «Ορίζοντας» στην Κρήτη, που φροντίζει παιδιά και ενήλικες με νεοπλασματικές ασθένειες[9].

Το 2023, στο πλαίσιο του ιατρικού του ρόλου σε αποστολή στη Ανταρκτική, κολύμπησε στα παγωμένα νερά του Νότιου Ωκεανού. Κατά τη διάρκεια της κολύμβησης, κατέγραψε επιτυχώς και συνέλεξε σπάνια ερευνητικά δεδομένα της ανταπόκρισης της ανθρώπινης φυσιολογίας στις ακραίες υδάτινες συνθήκες της Ανταρκτικής [10][11][12].

Στην κορυφή του Everest

Ορειβασία

Στον χώρο της ορειβασίας, οι πρώτες του ορειβατικές αναβάσεις ήταν στο όρος Φούτζι στην Ιαπωνία και στον Όλυμπο στην Ελλάδα, και ακολούθησαν πολλές άλλες όπως: στα Βραχώδη Όρη στον Καναδά, στις Ευρωπαϊκές Άλπεις, στα Ιμαλάια στο Νεπάλ και στο Θιβέτ, στα Όρη του Άτλαντα στο Μαρόκο, τα Highlands της Σκωτίας. Το 2004, συμμετείχε στην ελληνική ορειβατική αποστολή «Hellas Everest 2004» ως επιστημονικός σύμβουλος, υπεύθυνος πρώτων βοηθειών και ορειβάτης. Η αποστολή επιχείρησε να ανέβει στο Έβερεστ, 8848 μέτρα, τόσο από τη νότια πλευρά του Νεπάλ όσο και από τη βόρεια πλευρά του Θιβέτ [13]. Η ομάδα πέτυχε το σκοπό της και από τις δύο διαδρομές και ο Τσιάνος, ανεβαίνοντας στο Έβερεστ έγινε ο πρώτος Έλληνας ορειβάτης που ανέβηκε από τη βόρεια πλευρά[14]. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της αποστολής διεξήγαγε επιστημονικές έρευνες εξετάζοντας τη γενετική προδιάθεση των ορειβατών στο Έβερεστ σε σχέση με την ανταπόκριση της φυσιολογίας τους και τις επιδόσεις τους στο μεγάλο υψόμετρο. Το 2019, με τον ρόλο του γιατρού αποστολής είχε υπό την επίβλεψή του την 26μελή βρετανική αποστολή «LMAX Everest Rugby Challenge». Η αποστολή έπαιξε με επιτυχία αγώνες ράγκμπι στα 5200μ. και 6400μ. επάνω στον παγετώνα Rongbuk στην βόρεια πλευρά του Έβερεστ - το εγχείρημα αποτέλεσε ρεκόρ Γκίνες για αγώνες ράγκμπι σε υψηλό υψόμετρο[15]. Μετά την αποστολή ράγκμπι, ο Τσιάνος εντάχθηκε σε βρετανική ορειβατική αποστολή και ανέβηκε με επιτυχία στο Έβερεστ για δεύτερη φορά. Η προσπάθεια του σε όλη τη διάρκεια της αποστολής παρακολουθήθηκε στενά, καταγράφτηκε και μεταδόθηκε από τον ελληνικό όμιλο ενημέρωσης Καθημερινή [16]. Στη διάρκεια της αποστολής επίσης κατέγραψε και συνέλεξε ερευνητικά δεδομένα σχετικά με την ανταπόκριση του ανθρώπινου οργανισμού σε συνθήκες μεγάλου υψομέτρου και ψυχρών συνθηκών με θερμοκρασίες έως -40 C° και υψόμετρα έως και την κορυφή στα 8848 μέτρα.

Τρέξιμο

Το 2015 ο Τσιάνος ολοκλήρωσε με επιτυχία τον υπερμαραθώνιο αγώνα τρεξίματος Marathon des Sables που διεξάγεται στη Σαχάρα. Είναι ένας αγώνας διάρκειας 6 ημερών, 250 χιλιομέτρων, όπου ο συμμετέχων είναι αυτοσυντηρούμενος, καθώς πρέπει να κουβαλήσει -χωρίς υποστήριξη ή εξωτερική βοήθεια- όλο τον εξοπλισμό και την τροφή του από την αρχή μέχρι το τέλος[17]. Μέσω του Marathon des Sables, ευαισθητοποίησε και στήριξε το έργο του «Opwall Trust», μια βρετανική περιβαλλοντική οργάνωση αφιερωμένη στη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Σε όλη τη διάρκεια του υπερμαραθωνίου διεξήγαγε έρευνες και συνέλεξε επιστημονικές μετρήσεις σχετικά με την ανταπόκριση του ανθρώπινου οργανισμού στις αντίξοες συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών οι οποίες έφταναν έως και τους 51C° βαθμούς.

«Ice Water Fire»[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την επιτυχή έκβαση του Marathon de Sables, την ανάβαση στο όρος Έβερεστ και την κολυμβητική διάσχιση του στενού της Μάγχης, ο Τσιάνος έγινε ο πρώτος άνθρωπος στην παγκόσμια ιστορία που ολοκλήρωσε το πρότζεκτ «Ice Water Fire» το έτος 2015[18][19]. Το πρότζεκτ αποτελείται από εγχειρήματα που λαμβάνουν χώρα σε πολύ διαφορετικές και ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες.  Εμπνευστής και δημιουργός του «Ice Water Fire», ενός τρίπτυχου εγχειρήματος το οποίο έχει ολοκληρώσει μόνο ένας άλλος αθλητής παγκοσμίως το 2019.

Οικογενειακή Ιστορία στην Ιατρική και Συνεισφορές στην Κοινωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τσιάνος είναι 4ης γενιάς γιατρός. Η προγιαγιά του, Άννα Κατσίγρα, ήταν από τις πρώτες γυναίκες που εγγράφηκαν στην Ιατρική σχολή στην Ελλάδα[20] την δεκαετία του 1890. Ήταν η πρώτη Ελληνίδα Μαιευτήρας/Γυναικολόγος, η πρώτη γυναίκα υφηγήτρια Πανεπιστημίου στην Ελλάδα – για το Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Ιατρική Σχολή[21], υπηρέτησε ως Διευθύντρια του Δημόσιου Μαιευτηρίου και έγραψε πολλά πρωτοποριακά για την εποχή βιβλία και οδηγούς για ποικίλα θέματα υγείας[22]. Ο παππούς του Τσιάνου από την πλευρά του πατερά του, Βασίλειος Τσιάνος, ήταν Γενικός Ιατρός, Σχολίατρος της ευρύτερης περιοχής όπου ασκούσε την ιατρική, γιατρός πρώτης γραμμής κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και ιδρυτής πολυάριθμων γενικών ιατρείων στις ορεινές περιοχές της Θεσσαλίας και της Ηπείρου. Ο Τσιάνος πήρε το όνομα του παππού του από τη της πλευρά μητέρας του, Γεώργιο Ιωάννου Κατσίγρα[23]. Ο Κατσίγρας ήταν Γενικός Χειρουργός του οποίου η χειρουργική φήμη έφτασε σε πολλές χώρες εκτός Ελλάδας[24]. Δημιούργησε και έφτιαξε τη δική του Χειρουργική Κλινική στη Λάρισα, την Κλινική Κατσίγρα, και την εποχή της λειτουργίας ήταν από τις μεγαλύτερες του είδους της σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, καταγράφεται ότι χειρούργησε περισσότερους από 50.000 ασθενείς[25]. Οι κτηριακές εγκαταστάσεις της κλινικής Κατσίγρα στην πόλη της Λάρισας χρησιμοποιήθηκαν από την Ελληνική Πολιτεία το 1985 ως οι θεμελιώδεις εγκαταστάσεις στη δημιουργία της νέας Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η ιατρική σχολή διαθέτει σήμερα πολλά από τα διοικητικά γραφεία και τα εργαστήρια της σε αυτές τις εγκαταστάσεις. Ο Κατσίγρας ήταν επίσης ένας από τους σημαντικότερους συλλέκτες έργων τέχνης στην Ελλάδα, και η συλλογή περιλαμβάνει κυρίως έργα ζωγραφικής. Το 1981 δώρισε ολόκληρη τη συλλογή του με περίπου 800 έργα, η 2η μεγαλύτερη συλλογή τότε μετά την Εθνική Πινακοθήκη, στην πόλη της Λάρισας[26]. Η συλλογή, εκτός των έργων ζωγραφικής, περιλαμβάνει επίσης τα έπιπλα γραφείου του διάσημου αρχαιολόγου Heinrich Schliemann, γνωστού για τις ανασκαφές του στις αρχαίες ελληνικές πόλεις Τροία, Μυκήνες και Τίρυνθα. Τα έπιπλα σχεδιάστηκαν από τον Γερμανό αρχιτέκτονα Ernst Moritz Ziller και κατασκευάστηκαν στη Βιέννη το 1880 υπό την καθοδήγηση του Heinrich Schliemann[27]. Με υπουργική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης το 2001, τα έπιπλα χαρακτηρίστηκαν έργα τέχνης που χρήζουν ειδικής κρατικής προστασίας[28]. Όλα τα έργα εκτίθενται στη «Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γεωργίου Ιωάννου Κατσίγρα»[29]. Ο πατέρας του Τσιάνου, Γεώργιος Τσιάνος, είναι Γενικός Χειρουργός. Υπήρξε ο πρώτος Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων, ενώ στη συνέχεια πρωτοστάτησε στη δημιουργία και λειτουργία Κλινικής Μαστού του Νοσοκομείου, η οποία βρίσκεται σε συνεχή και επιτυχημένη λειτουργία εδώ και σχεδόν 30 χρόνια[30]. Επιπλέον, υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις, μεταξύ των οποίων Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων, Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων, και Πρόεδρος του παραρτήματος Τρικάλων της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας[31]. Ο θείος του Τσιάνου, Επαμεινώνδας Τσιάνος, είναι καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, ενώ επίσης διετέλεσε και Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής[32].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Γεώργιος-Ιωάννης Τσιάνος: Ενας γιατρός για κάθε extreme πρόκληση». https://www.protothema.gr/stories/article/439741/georgios-ioannis-tsianos-enas-giatros-gia-kathe-extreme-proklisi/. 
  2. «Η ομάδα του FAME Lab». 
  3. «Εφαρμοσμένη Κινησιολογία στις Ένοπλες Δυνάμεις». 
  4. «Ομάδα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας». 
  5. «Σπουδαιότεροι Watermen στην Ιστορία Κολύμβησης Ανοιχτής Θάλασσας». 
  6. «Χρόνος Κολύμβησης, Αγγλία-Γαλλία». 
  7. «Χρυσά Μετάλλια C.S.A.». 
  8. «Ο Γιώργος και η θάλασσα». 8 Ιανουαρίου 2014. https://www.andro.gr/drasi/tsianos/. 
  9. Φουντουλάκη, Ελένη (6 Οκτωβρίου 2011). «Κολυμπώντας για τον Ορίζοντα». https://www.haniotika-nea.gr/79366-kolumpwntas-gia-ton-orizonta/. 
  10. «Γιώργος Τσιάνος: Ο γιατρός που κολύμπησε στην παγωμένη Ανταρκτική». 8 Απριλίου 2023. https://www.lifo.gr/now/greece/giorgos-tsianos-o-giatros-poy-kolympise-stin-pagomeni-antarktiki. 
  11. «Ο Έλληνας γιατρός - αθλητής που κολύμπησε στην Ανταρκτική». 
  12. «Γιώργος Τσιάνος: Ο Έλληνας γιατρός που κολύμπησε στην Ανταρκτική». 8 Απριλίου 2023. https://www.iefimerida.gr/stories/ellinas-giatros-kolympise-stin-antarktiki. 
  13. «Participating climbers who will attempt to reach summit from both north and south». https://www.ekathimerini.com/news/22635/participating-climbers-who-will-attempt-to-reach-summit-from-both-north-and-south/. 
  14. «Ο πρώτος Έλληνας που ανέβηκε στο Έβερεστ από τη βόρεια πλευρά». 
  15. «Ρεκόρ Γκίνες». 
  16. «Εβερεστ: Μία εμπειρία ζωής στην κορυφή του κόσμου». https://www.kathimerini.gr/pages/everest/. 
  17. «Τερμάτισε τον Marathon Des Sables». http://www.runningnews.gr/item.php?id=21436. 
  18. «Κατάκτηση Σαχάρας». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Νοεμβρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2023. 
  19. «Ο Τσιάνος, νίκησε Μάγχη, Αιγαίο, Έβερεστ και Σαχάρα!». https://www.gazzetta.gr/other-sports/article/728158/o-tsianos-nikise-maghi-aigaio-everest-kai-sahara. 
  20. «Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών». 
  21. «“Δύο Λαρισαίες πρωτοπόροι επιστήμονες”: Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας». The Common Sense. 09 Μαρτίου 2023. https://thecommonsense.gr/events/%CE%B4%CF%8D%CE%BF-%CE%BB%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B1%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%BF%CF%80%CF%8C%CF%81%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B5/. 
  22. «Μελά-Κατσίγρα Άννα – Λάρισα (;) / Βόλος – Μαιευτήρας». 
  23. «Ο 4ος «άθλος» του υπερμαραθωνοδρόμου». Γιώργος. 25 Μαϊου 2015. https://www.eleftheria.gr/%CE%B1%CE%B8%CE%BB%CE%B7%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82/item/8138-.html. 
  24. «Ο μεγάλος Λαρισαίος ευεργέτης Γ. Κατσίγρας-η Δημοτική Πινακοθήκη με το όνομά του». 
  25. «Ίδρυση και Εξέλιξη του Τμήματος - Tιμητικές Διακρίσεις». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Νοεμβρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2023. 
  26. «Βιογραφικό Γεωργίου Ι. Κατσίγρα». 
  27. «Τα έπιπλα του Σλήμαν της συλλογής Κατσίγρα στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας». 17 Νοεμβρίου 2020. https://www.kosmoslarissa.gr/blog/larisa/ta-epipla-toy-sliman-tis-syllogis-katsigra-sti-dimotiki-pinakothiki-larisas. 
  28. «Τα έπιπλα Σλήμαν – Το γραφείο του Γεωργίου Κατσίγρα». 
  29. «Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα». 
  30. «Χειρουργική». 
  31. «Ημερίδα με θέμα τον καρκίνο του μαστού…». 30 Νοεμβρίου 2016. https://www.meteora24.gr/%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%B4%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CE%B8%CE%AD%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%8D/. 
  32. «Επαμεινώνδας Β. Τσιάνος Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας Τμήματος Ιατρικής, Σχολής Επιστημών Υγείας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων».