Γεώργιος Λογιωτατίδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γεώργιος Λογιωτατίδης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση18ος αιώνας ή 19ος αιώνας
Αίγινα
Χώρα πολιτογράφησηςΟθωμανική Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
πολιτικός
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΕλληνική Επανάσταση του 1821
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαπληρεξούσιος

Ο Γεώργιος Λογιωτατίδης ήταν Αιγινίτης προεστός, αγωνιστής και οπλαρχηγός στην Επανάσταση του 1821 και πολιτικός του νέου κράτους της Ελλάδας.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γεώργιος Λογιωτατίδης καταγόταν από την Αίγινα. Πατέρας του ήταν ο προεστός Παντελάκης Οικονόμου, ένας από τους πιο ισχυρούς άνδρες του νησιού.

Υπηρέτησε στον αγώνα ως στρατιωτικός και πολιτικός. Πήρε μέρος στην πολιορκία της Κορίνθου, πρόβλεπε και προμήθευε τα απαραίτητα για τον αγώνα υλικά, κανόνια, όπλα και πολεμοφόδια τα οποία και χρηματοδοτούσε από την προσωπική του περιουσία. Διατηρούσε επίσης δικό του σώμα στρατιωτών από την Αίγινα. Υποστήριξε στρατιωτικά τον πολιορκητή της Κορίνθου Αναγνώστη Πετιμεζά και ακολούθησε με τους στρατιώτες του τον Δημήτριο Υψηλάντη για να χτυπήσουν τους πασάδες και τον ίδιο τον Δράμαλη όταν εξεστράτευσε από το Άργος εναντίον της Κορίνθου.

Βγήκε με τον στρατό του και έξω από την Πελοπόννησο πολεμώντας στην Στυλίδα και στην Αγία Μαρίνα υπό τις διαταγές του Νικήτα Σταματελόπουλου. Πήρε μέρος στην εκστρατεία των Αθηνών επί Καραϊσκάκη, και απέδειξε πολύ γενναιότητα και πατριωτικό ενθουσιασμό. Διακρίθηκε για τις πράξεις του με έπαινο.

Το 1829 ήταν πληρεξούσιος στην Δ΄ Εθνοσυνέλευση Άργους, το 1832 στην Ε΄ Εθνοσυνέλευση 1832 και το 1843 στην Εθνική των Ελλήνων Συνέλευση της Γ’ Σεπτεμβρίου.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]