Γεώργιος Γεωργιάκος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Γεώργιος Γεωργιάκος
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααξιωματικός
πυροσβέστης
πυγμάχος
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΑνώτερος ταξιάρχης του τάγματος της Τιμής
Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Τιμής
Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικα
Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικα
Ταξιάρχης του τάγματος της Τιμής

Ο Επίτιμος Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος ε.α. Γεώργιος Γεωργιάκος γεννήθηκε το 1946 στην Κοκκάλα Λακωνίας. Κατετάγη στο Πυροσβεστικό Σώμα το 1970.

Σπουδές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φοίτησε στη Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, από όπου αποφοίτησε το 1980, με το βαθμό του ανθυποπυραγού.

Μετεκπαιδεύτηκε σε ειδικό κέντρο της πόλης Μπρικνόλ (Bricnoles) της Γαλλίας στη διαχείριση και αντιμετώπιση κρίσεων σε θέματα πολιτικής προστασίας, στις ειδικές διασώσεις, την τεχνική επεμβάσεων και την παροχή πρώτων βοηθειών για την αντιμετώπιση σεισμών, και μεγάλων αεροπορικών και βιομηχανικών ατυχημάτων.

Είναι απόφοιτος της στρατιωτικής Σχολής Σωματικής Αγωγής καθώς και της Σχολής Αυτοδυτών της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού.

Καριέρα στο Πυροσβεστικό Σώμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2002 προήχθη στο βαθμό του αντιστράτηγου και του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του Επιχειρησιακού Υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του έχει λάβει μέρος σε πολλά μεγάλα συμβάντα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό όπως, στους σεισμούς της Καλαμάτας το 1986, του Λελινακάν της Αρμενίας το 1988, του Ερτζιτζάν της Τουρκίας το 1992, του Καΐρου της Αιγύπτου το 1992, του Αιγίου το 1995 (επικεφαλής των ομάδων διάσωσης στον απεγκλωβισμό του Ανδρέα Μπογδάνου), του Ντινάρ της Τουρκίας το 1995, της Αττικής το 1999 (επικεφαλής των ομάδων διάσωσης στον απεγκλωβισμό του Τζανή Πολυκανδριώτη και των αδελφών του), καθώς επίσης και σε όλες τις μεγάλες πυρκαγιές όπως Πετρόλα, Softex κ.α..

Υπηρέτησε τόσο σε επιτελικές όσο και σε μάχιμες υπηρεσίες του Σώματος και το χρονικό διάστημα 1990-1993 στην Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος ως προϊστάμενος του τμήματος Επιχειρήσεων – Εκπαίδευσης.

Κατά τα έτη 2000 έως 2004 σαν υποστράτηγος επιτελάρχης και εν συνεχεία ως αντιστράτηγος Επιχειρησιακός Υπαρχηγός διαχειρίστηκε πολλές κρίσεις και ηγήθηκε πολλών επιχειρήσεων, όπως οι μεγάλες δασικές πυρκαγιές στη Σάμο και στο όρος Μαίναλο το 2000, το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη το 2003, ο απεγκλωβισμός ατόμων στο σπήλαιο Σάρκχου στο Ηράκλειο Κρήτης 2003. Επίσης ήταν υπεύθυνος σχεδιασμού για την αντιμετώπιση εκτάκτων φυσικών καταστροφών(πλημμύρες, χιόνια), που έπληξαν τη χώρα τα έτη 2002, 2003 και 2004 καθώς και υπεύθυνος πυρασφάλειας της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στη Χαλκιδική και μέχρι την αποστρατεία του είχε την ευθύνη του επιχειρησιακού σχεδιασμού της πυρασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Προήχθη σε όλους τους βαθμούς κατ’ εκλογή και έχει τιμηθεί με πλήθος υλικών και ηθικών αμοιβών (3 εύφημες μνείες, 3 ευαρέσκειες, 12 επαίνους, 5 υλικές αμοιβές). Επίσης έχει τιμηθεί με το Πυροσβεστικό Αριστείο Ανδραγαθίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής, το Χρυσό Σταυρό Τιμής, το Χρυσό Σταυρό του Φοίνικα, τον Ταξιάρχη του Φοίνικα, τον Ταξιάρχη της τιμής, και το Μετάλλιο Πυροσβεστικής Αξίας Α΄ Τάξης. Επίσης έχει τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου και την κυβέρνηση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης για την προσφορά του στους σεισμούς του Καΐρου και του Λελινακάν της Αρμενίας αντίστοιχα.

Αποστρατεύτηκε στις 21 Απριλίου 2004 και του απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου Υπαρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος. Ασχολήθηκε με τον αθλητισμό για πολλές δεκαετίες ως αθλητής, προπονητής, διαιτητής και παράγοντας.

Αθλητική σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αθλητική του σταδιοδρομία ξεκίνησε από το άθλημα της πυγμαχίας όπου ανακηρύχθηκε πρωταθλητής Ελλάδος Νέων ,και πρωταθλητής Ελλάδος Α΄ κατηγορίας ανδρών στα 82+ kg. Κάπου στα μέσα της δεκαετίας του '60 ξεκίνησε η ενασχόληση του με την Ελληνορωμαϊκή πάλη.

Υπήρξε τρεις φορές πρωταθλητής Ελλάδος Α' κατηγορίας ανδρών (2 φορές πρώτος, 1 φορά δεύτερος) με την φανέλα του Ολυμπιακού, ήταν επί σειρά ετών μέλος της Εθνικής ομάδας με συμμετοχές σε σπουδαίες διοργανώσεις για την εποχή. Επίσης ήταν επί σειρά ετών πρωταθλητής σε αγώνες Ενόπλων δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας (5 φορές πρώτος), το 1972 κατέλαβε την τρίτη (3) θέση στα 90kg στο παγκόσμιο Στρατιωτικό πρωτάθλημα που διεξήχθη στην Άγκυρα της Τουρκίας. Έπειτα από την ολοκλήρωση της αθλητικής του καριέρας στα μέσα της δεκαετίας του ΄70 ασχολήθηκε με την προπονητική, είναι πτυχιούχος προπονητής της Γ.Γ.Α. και υπήρξε Α’ κατηγορίας Διαιτητής. Για πάνω από 25 χρόνια διετέλεσε προπονητής του Ολυμπιακού στην Ελληνορωμαϊκή πάλη, αναδεικνύοντας σπουδαίους αθλητές (βαλκανιονίκες, Μεσογειονίκες, πρωταθλητές Ελλάδος),διετέλεσε επίσης προπονητής της Εθνικής Ενόπλων. Για πολλά έτη διετέλεσε αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Φιλάθλων Πάλης καθώς και μέλος του Δ.Σ της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πυγμαχίας.

Οικογενειακή κατάσταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι έγγαμος με την Δήμητρα Παπαδοπούλου και πατέρας τριών παιδιών, του Γρηγόρη (Λιμενικός-πτυχιούχος Παντείου), της Σταυρούλας (Αρχαιολόγου)και του Ευγένιου (Δοκ. Αξιωματικού του πυροσβεστικού σώματος).