Γεωγραφική περιοχή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η χρήση του όρου γεωγραφική περιοχή αποδίδεται πάντα με την έννοια της έκτασης μιας διοικητικής περιφέρειας, οποιουδήποτε βαθμού, ή τμήματος χώρας, ή και ηπείρου (ευρύτερα).

Ο χαρακτηρισμός αυτός αποβλέπει στον προσδιορισμό κάποιων κοινών χαρακτηριστικών που συνθέτουν ένα ενιαίο πρότυπο σύνολο. Τα χαρακτηριστικά αυτά μπορεί να αφορούν φυσικά ή ανθρωπογενή, που διαχωρίζουν μια συγκεκριμένη έκταση από άλλα γειτονικά σύνολα. Τέτοια χαρακτηριστικά για παράδειγμα μπορεί ν' αφορούν την μορφολογία εδάφους, τη χαρακτηριστική πανίδα και χλωρίδα ενός τόπου, την κουλτούρα και ιστορία των κατοίκων κ.λπ.

Συνέπεια των παραπάνω είναι ο όρος αυτός, παρότι είναι κυρίως γεωγραφικός όρος με τον οποίο προσδιορίζονται επιμέρους διάφορες περιοχές, π.χ. ορεινές, πεδινές, πολικές, τροπικές, ηφαιστειογενείς, πελάγη και αρχιπελάγη με συμπλέγματα νήσων κ.λπ. χρησιμοποιείται από πολλές επιστήμες ανάλογα του αντικειμένου έρευνας και μελέτης, όπως π.χ. ορυκτολογία, μετεωρολογία, βιολογία, κοινωνιολογία, γεωπολιτική κ.λπ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Larousse Britannica τομ.49ος, σελ.34.