Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γεωγραφία της Βενεζουέλας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τοπογραφικός χάρτης της Βενεζουέλας

Η Βενεζουέλα είναι μεγάλη χώρα στη Νότια Αμερική, με ακτές στην Καραϊβική Θάλασσα και τον ανοικτό Ατλαντικό Ωκεανό, και σύνορα με την Κολομβία στα δυτικά, με τη Βραζιλία στα νότια και τη Γουιάνα στα ανατολικά.[1] Είναι η βορειότερη ως προς το σύνολο του εδάφους της χώρα της Νότιας Αμερικής και η θέση της είναι πάνω σε σημαντικές θαλάσσιες και αεροπορικές οδούς που συνδέουν τη Βόρεια με τη Νότια Αμερική. Η χερσαία έκτασή της είναι 882.050 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ μαζί με τα χωρικά της ύδατα ανέρχεται σε 912.050 τετρ. χιλιόμετρα[1][2], ένα μέγεθος που την καθιστά το 32ο μεγαλύτερο κράτος στον κόσμο, μεγαλύτερο από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα και λίγο μικρότερο από την Αίγυπτο. Το σχήμα της Βενεζουέλας στον χάρτη θυμίζει χονδρικά ένα ανεστραμμένο τρίγωνο, με τη βόρεια πλευρά να αντιστοιχεί στη μήκους 2.800 χιλιομέτρων ακτογραμμή της.[1][2] Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της είναι η 55η μεγαλύτερη στον κόσμο, ίση με 471.507 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Συνήθως η Βενεζουέλα περιγράφεται ως σύνολο τεσσάρων αρκετά καλά οριοθετημένων φυσικογεωγραφικών περιοχών. Αυτές είναι η Λεκάνη της Μαρακάιμπο στα βορειοδυτικά, τα βόρεια όρη που εκτείνονται σε ένα πλατύ τόξο στη διεύθυνση ανατολή-δύση, η επίσης ευρεία πεδιάδα (Llanos) του ποταμού Ορινόκο στην κεντρική Βενεζουέλα και τα κερματισμένα Υψίπεδα της Γουιάνας στα νοτιοανατολικά.[1]

Η Λεκάνη της Μαρακάιμπο αποτελεί ένα μεγάλο ωοειδές λεκανοπέδιο, καθώς περικλείεται από βουνά στις τρεις πλευρές ενώ είναι ανοικτό στην Καραϊβική Θάλασσα προς βορρά.[1] Η όλη περιοχή είναι αξιοσημείωτα επίπεδη, με μια ελάχιστη κλίση προς το κέντρο της.[1] Η γνωστή Λίμνη Μαρακάιμπο (στην πραγματικότητα λιμνοθάλασσα) καταλαμβάνει το χαμηλότερο και μεγαλύτερο μέρος της Λεκάνης.[1] Οι εκτάσεις γύρω από το νότιο μέρος της Λίμνης είναι βαλτώδεις, τόσο ώστε παρά το εύφορο κατά τα άλλα έδαφος και τα σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου η περιοχή αυτή ήταν αραιοκατοικημένη μέχρι τα τέλη του 20ού αιώνα.[1]


  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 Haggerty, Richard A., επιμ. (1993). «Venezuela: a country study». Venezuela: a country study (4η έκδοση). Washington, D.C.: Federal Research Division, Library of Congress. ISBN 0-8444-0747-X. https://www.loc.gov/item/92010376/. 
  2. 2,0 2,1 Venezuela, CIA, 12 November 2021, https://www.cia.gov/the-world-factbook/countries/venezuela/, ανακτήθηκε στις 12 November 2021 . Αυτό το λήμμα περιλαμβάνει κείμενο από αυτή την πηγή, που είναι κοινό κτήμα.