Γαστρίνη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Διάγραμμα του μηχανισμού ελέγχου των οξέων του στομάχου. Το κύτταρο G φαίνεται κάτω αριστερά, και η γαστρίνη αναπαρίσταται με τα δυο μαύρα βέλη που φεύγουν από αυτό.

Η γαστρίνη (gastrin) είναι μια από τις ορμόνες του γαστρεντερικού σωλήνα. Εκκρίνεται κυρίως από τον βλεννογόνο του πυλωρικού άντρου. Εμπλέκεται κυρίως στις διαδικασίες πέψης και απορρόφησης της τροφής.

Οι κυριότερες φυσιολογικές επιδράσεις της γαστρίνης είναι η διέγερση της έκκρισης υδροχλωρικού οξέος από τους ιδίως γαστρικούς αδένες στο στομάχι και η ανάπτυξη του βλεννογόνου του στομάχου, του λεπτού εντέρου.

Δράση της γαστρίνης: Διεγείρει την έκκριση υδροχλωρικού οξέως, την έκκριση πεψινογόνου. την έκκριση του ενδογενούς παράγοντα από τον βλεννογόνο του στομάχου. αυξάνει την γαστρική ροή αίματος. προκαλεί σύσπαση της κυκλοτερούς μυικής στιβάδας του στομάχου. ασκεί τροφική δράση στον βλεννογόνο του στομάχου και του εντέρου, ίσως και στο πάγκρεας. διεγείρει την έκκριση ύδατος και ηλεκτρολυτών από το ήπαρ, το πάγκρεας και τον βλεννογόνο του εντέρου. διεγείρει την έκκριση ενζύμων από το πάγκρεας και τον βλεννογόνο του λεπτού εντέρου. προκαλεί σύσπαση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, της χοληδόχου κύστεως και όλου του εντέρου. προκαλεί χάλαση των σφιγκτήρων του πυλωρού, του oddi και της ειλεοτυφλικής βαλβίδος. προκαλεί αναστολή κενώσεως του στομάχου. αναστέλλει την απορρόφηση γλυκόζης και ηλεκτρολυτών στο λεπτό έντερο ενώ διεγείρει έκλυση ινσουλίνης, γλουκαγόνου και καλσιτονίνης.