Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης είναι ένα μορφωτικό και πολιτιστικό ίδρυμα.

Η παρουσία του στη Βόρεια Ελλάδα ανάγεται στο 1906, χρονιά που η Mission Laïque Française ίδρυσε το πρώτο γαλλικό λύκειο στη Θεσσαλονίκη. Το 1914-1918 στέγασε το Στρατό της Ανατολής και το 1944 καταστράφηκε εν μέρει από τα γερμανικά στρατεύματα. Λειτούργησε για πρώτη φορά ως μορφωτικό ίδρυμα τον Οκτώβριο του 1946. Το 1968 καταστράφηκε από πυρκαγιά και ξανάνοιξε τις πόρτες του το Σεπτέμβρη του 1971, στις σημερινές εγκαταστάσεις του. Στη δεκαετία του 1960 ένα δημοτικό σχολείο, το Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, συμπληρώνει το σύνολο, ενώ μια προσαρμοσμένη διδασκαλία παρέχεται στις μεγαλύτερες τάξεις, με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Διδασκαλίας εξ’αποστάσεως (CNED).

Σήμερα, οι δραστηριότητες του Γαλλικού Ινστιτούτου χωρίζονται σε τέσσερις μεγάλους τομείς :

  • Τη διδασκαλία της γαλλικής ως ξένης γλώσσας που αποτελεί, με βάση τον αριθμό των σπουδαστών, την κυριότερη δραστηριότητα.
  • Την ενημέρωση για τις σπουδές στην Γαλλία (Espace Campusfrance) στο μεγαλύτερο πανεπιστημιακό κέντρο της Ελλάδας και την υποστήριξη στον τομέα της καινοτομίας, της επιστημονικής και πανεπιστημιακής συνεργασίας.
  • Το εξεταστικό κέντρο. Πρόκειται επί της ουσίας για εξετάσεις που συνδέονται άμεσα με τη διδασκαλία της γαλλικής ως ξένης γλώσσας (FLE) : DELF, DALF, Sorbonne.
  • Τον τομέα των τεχνών με δεσπόζουσες τις οπτικές τέχνες. Το ινστιτούτο διαθέτει αίθουσα εκθέσεων 300 τ.μ. και συμμετέχει στα σημαντικότερα πολιτιστικά ραντεβού της Βόρειας Ελλάδας στο χώρο του σινεμά (Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης), των πλαστικών τεχνών (Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης και Μπιενάλε Φωτογραφίας), του βιβλίου (Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης) και στον επιστημονικό χώρο (εκθέσεις, διαλέξεις).

Υποστηρίζει τις δράσεις των γαλλόφωνων και γαλλόφιλων συλλόγων της Βόρειας Ελλάδας, καθώς επίσης και τις τοπικές πρωτοβουλίες που στρέφονται προς τη Γαλλία.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο στεγάζει επίσης το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τα γραφεία του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας.