Γαλατιέρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γαλατιέρα από τη Νέα Ζηλανδία, 20ός αιώνας
Διακοσμημένη ασημένια γαλατιέρα, π. 1800, από τον Πολ Ριβίρ, Μουσείο Τέχνης Γούστερ

Η γαλατιέρα είναι μια μικρή κανάτα που έχει σχεδιαστεί για να σερβίρεται από εκεί η κρέμα ή το γάλα με το τσάι ή με τον καφέ στη δυτική παράδοση. Οι γαλατιέρες μπορεί να είναι πήλινες ή πορσελάνινες, αλλά και από ασήμι ή άλλα μέταλλα. Η γαλατιέρα αποτελεί υποχρεωτικό μέρος ενός σερβίτσιου καφέ ή τσαγιού.

Γαλατιέρες αγελάδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι γαλατιέρες σε σχήμα αγελάδας με άνοιγμα ή καπάκι στην πλάτη προέρχονται από την Ολλανδία, αλλά έγιναν πολύ δημοφιλείς στην Αγγλία, αρχικά με ολλανδικές εισαγωγές και μετά με εγχώρια προϊόντα από την Staffordshire Potteries. Αγγλικά παραδείγματα ασημένιων αντικειμένων υπάρχουν από το 1750 περίπου. Ο Ολλανδός μετανάστης αργυροχόος Τζον Σούπε, ο οποίος εργαζόταν στο Λονδίνο από το 1753, δεν κατασκεύασε πολλές, άλλα όσες έφτιαξε είναι από τις καλύτερες.[1] Ο ανταγωνισμός μεταξύ δύο συλλεκτών για μια ιδιαίτερα πολύτιμη ασημένια γαλατιέρα αγελάδα αποτελεί πλοκή στο μυθιστόρημα του Π. Γκ. Γούντχαους The Code of the Woosters. Η Potteries Museum & Art Gallery διαθέτει τη συλλογή Κάιλερ με 667 κεραμικές γαλατιέρες αγελάδα.[2]

Γαλατιέρα παρασκευής εσπρέσο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάποιες μικρές μεταλλικές γαλατιέρες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή ροφημάτων με βάση τον εσπρέσο - ο εσπρέσο παρασκευάζεται στην κανάτα, η οποία στη συνέχεια χύνεται μέσα στο ρόφημα. Οι κανάτες παρασκευής είναι συνήθως 89ml, το οποίο είναι αρκετή ποσότητα για εσπρέσο εκτός από διπλό ή τριπλό λούνγκο, υπάρχουν κανάτες και σε μέγεθος 150ml και ακόμη και 240ml.

Οι κανάτες παρασκευής εσπρέσο χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα για λάτε μακιάτο με στρώσεις, που απαιτούν προσεκτική έκχυση.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «A SILVER COW CREAMER, stamped HAND MADE, in the style of J. Schuppe». Christie's. 
  2. «Ceramics». Stoke-on-Trent Museums. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Ιουνίου 2017. Ανακτήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]