Γαλαξίες Μαφφέι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι Γαλαξίες Maffei είναι δύο γαλαξίες που βρίσκονται λίγο πέρα από την Τοπική Ομάδα γαλαξιών και ανακαλύφθηκαν από τον Ιταλό αστρονόμο Πάολο Μαφέι (Paolo Maffei) το 1968 χάρη στην εκπομπή από αυτούς υπέρυθρης ακτινοβολίας.

  • Ο Maffei 1 είναι ένας ελλειπτικός γαλαξίας (τύπου E5-S0) στον αστερισμό Κασσιόπη, με φαινόμενο μέγεθος 17. Είναι ο πλησιέστερος στον Γαλαξία μας γίγαντας ελλειπτικός γαλαξίας. Παλιότερα πιστευόταν ότι ήταν μέλος της Τοπικής Ομάδας, τώρα όμως γνωρίζουμε ότι αποτελεί μέλος μιας κοντινής ομάδας, της Ομάδας IC 342/Maffei. Ο Maffei 1 ίσως έχει δυο πιθανούς δορυφόρους γαλαξίες (τον ΜΒ1 και τον ΜΒ2). Ο Maffei 1 βρίσκεται στη ζώνη αποφυγής και τον κρύβουν σε έντονο βαθμό οι αστέρες και η σκόνη του Γαλαξία μας. Είχε άλλοτε περιληφθεί στους καταλόγους ως νεφέλωμα εκπομπής ή περιοχή Η ΙΙ. Αν δεν τον έκρυβαν αστέρες και σκόνη, θα ήταν ένας από τους λαμπρότερους και γνωστότερους γαλαξίες στον ουρανό.

Ο Maffei 2 είναι ένας ραβδωτός σπειροειδής γαλαξίας, τύπου SB(s)bc, σε απόσταση περίπου 10 εκατομμυρίων ετών φωτός στην Κασσιόπη. Το φαινόμενο μέγεθός του είναι περίπου 16. Και ο Maffei 2 βρίσκεται στη ζώνη αποφυγής και τον κρύβει σε έντονο βαθμό ο Γαλαξίας μας, με αποτέλεσμα να είναι μετά βίας ανιχνεύσιμος στα οπτικά μήκη κύματος. Έχει υποστηριχθεί ότι ο Maffei 2 μπορεί να είναι μέλος της Τοπικής Ομάδας, αλλά τώρα θεωρείται ότι, όπως ο Maffei 1, είναι και αυτός μέλος της Ομάδας IC 342/Maffei.