Αρχάγγελος Γαβριήλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Γαβριήλ (αποσαφήνιση).
Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, βυζαντινή εικόνα (1387–1395)

Ο αρχάγγελος Γαβριήλ είναι ένας από τους αρχαγγέλους. Το όνομά του σημαίνει «άνθρωπος του Θεού»[1] και είναι ένας από τους λίγους αγγέλους που αναφέρονται στην Αγία Γραφή.[2]

Ο αρχάγγελος Γαβριήλ είναι ο άγγελος που εμφανίστηκε στο προφήτη Δανιήλ, στην γυναίκα του Μανωέ, και της ανήγγειλε πως θα γεννήσει τον Σαμψών. Στον ιερέα Ζαχαρία, πως θα γεννήσει τον άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Αυτός ήταν ο άγγελος που έφερε το χαρμόσυνο μήνυμα στην Μαριάμ περί της γεννήσεως του Ιησού Χριστού. Αυτός καθησύχασε τους φόβους του Ιωσήφ. Ο ίδιος παρουσιάστηκε στους βοσκούς. Επίσης, ανήγγειλε στον Ιωσήφ να πάρει την Μαρία και το βρέφος και να φύγει στην Αίγυπτο και ύστερα από καιρό, να επιστρέψει στη γη του Ισραήλ.

Ο αρχάγγελος Γαβριήλ τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 26 Μαρτίου, στις 13 Ιουλίου, καθώς επίσης και στις 8 Νοεμβρίου, μαζί με τον Μιχαήλ (η Σύναξη αυτών).

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. orthodoxia.online. «Εορτολόγιο 2021 | Γιορτή σήμερα 26 Μαρτίου Σύναξη Αρχαγγέλου Γαβριήλ | orthodoxia.online». Ανακτήθηκε στις 25 Μαρτίου 2021. 
  2. Άλλος άγγελος είναι ο Μιχαήλ, που σημαίνει «τις ως ο Θεός ημών», και ο Ραφαήλ το όνομα τού οποίου σημαίνει «ο Κύριος θεραπεύει». Τέλος γνωστός από την εβραϊκή παράδοση είναι και ο Ουριήλ.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]