Γέφυρα Ροσινιόλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 38°00′30″N 23°42′54″E / 38.0084°N 23.7149°E / 38.0084; 23.7149

Γέφυρα Ροσινιόλ
ΤοποθεσίαΠεριστέρι Αττικής και Περιφέρεια Αττικής, Ελλάδα
Σχέδιογέφυρα

Η Γέφυρα Ροσινιόλ είναι μία από τις παλαιότερες γέφυρες της Αθήνας. Βρίσκεται επί της Εθνικής Οδού μεταξύ των Τριών Γεφυρών και της Γέφυρας Κολοκυνθούς. Ανήκει στην περιοχή του Περιστερίου και από κάτω της την διασχίζει η Οδός Δυρραχίου.

Το 1939, στις Τρεις Γέφυρες υπήρχε ένα κέντρο διασκέδασης με το όνομα «Ροσινιόλ» (στα γαλλικά «rossignol» σημαίνει «αηδόνι»), όπου πολλά γνωστά ονόματα μουσικών παρέλασαν από εκεί, μεταξύ τους και ο Γιώργος Μητσάκης. Όμως παρά την πεποίθηση των περισσοτέρων, το όνομά της η γέφυρα δεν το πήρε από αυτό το κέντρο. Ο Σομπλάν Ροσινιόλ ήταν ένας νέος που είχε μετοικήσει από τη Λυών της Γαλλίας στο Περιστέρι της Αθήνας και έκανε παρέα εκείνη την εποχή με τον Γλυκοφρύδη, τον Κολομβούνη και τον Πέτα. Εκείνη η παρέα από το Περιστέρι έπαιζε μπάλα στην πλατεία Κυριακού, μετέπειτα πλατεία Βικτωρίας. Αυτή ακριβώς η παρέα είναι που ίδρυσε τον Ατρόμητο Αθηνών, την ιστορική ομάδα του Περιστερίου.

Ο Ροσινιόλ, παρότι ήξερε να παίζει ποδόσφαιρο, προτιμούσε να τους παρακολουθεί. Μάλιστα ήταν τέτοια η αγάπη αυτής της παρέας για τον διανοούμενο Σομπλάν, που είχε γίνει επίσημα πρόταση ή ποδοσφαιρική ομάδα που θα ίδρυαν να λέγεται Ροσινιόλ Περιστερίου. Ωστόσο, στις 11 Σεπτεμβρίου 1936, ο Ροσινιόλ αυτοκτόνησε πέφτοντας από τη γέφυρα εκείνη, η οποία στη συνέχεια πήρε το όνομά του.