Βρυκούς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βρυκούς
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Βρυκούς
35°48′2″N 27°10′1″E
ΧώραΕλλάδα
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Καρπάθου
Βρουκούντα, το καμπαναριό του Άη Γιάννη.

Η Βρυκούς (Βρυκοῦς) ήταν μία από τις τέσσερις αρχαίες πόλεις της νήσου Καρπάθου που όλες μαζί αποτελούσαν την Καρπαθιακή τετράπολη. Βρισκόταν στη βόρεια ακτή του νησιού στη σημερινή χερσόνησο της Βρουκούντας (ακριβέστερα χερσόνησο του Νεππορείου). Στη χερσόνησο αυτή υπάρχει νεκρόπολη και ερείπια αρχαιοελληνικού και ελληνιστικού οικισμού, ενώ έχουν βρεθεί και πολλές επιγραφές.

Σύμφωνα με ψήφισμα του Δήμου των Βρυκουντίων στην πόλη τελούνταν αγώνες αφιερωμένοι στον Ασκληπιό όπου συμμετείχαν και οι τέσσερις Καρπαθιακές πόλεις. Η Βρυκούς πιστεύεται ότι εγκαταλείφθηκε τον 7ο αιώνα μ.Χ. λόγω των αραβικών επιδρομών[1] ή ότι καταστράφηκε από σεισμό[2].

Η πιο γνωστή επιγραφή που έχει βρεθεί είναι το λεγόμενο "Δωρικό" ψήφισμα το οποίο αναφέρεται στον Σάμιο[3] γιατρό Μηνόκριτο γιο του Μητρόδωρου που είχε ασκήσει την ιατρική στη Βρυκούντα για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Σύμφωνα με το ψήφισμα αυτό ο Μηνόκριτος τιμήθηκε για τις καλές του υπηρεσίες προς τον Δήμο με δημόσιο έπαινο και με χρυσό στεφάνι, ενώ του δινόταν το δικαίωμα να συμμετέχει στις ιερές τελετές και στις γιορτές της πόλης. Τέλος μαρμάρινη στήλη που έφερε εγχάρακτο το ψήφισμα αυτό τοποθετήθηκε στον περίβολο του ναού του Πορθμίου Ποσειδώνος που εκτιμάτα ότι βρισκόταν στην Καρπαθιακή ακτή του στενού της Σαρίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφικές Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εμμανουήλ Μανωλακάκη, Καρπαθιακά, Εκ του τυπογραφείου Α. Καλαράκη, Εν Αθήναις 1896

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]