Βρογχική θερμοπλαστική

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η βρογχική θερμοπλαστική[1] αποτελεί θεραπεία για το σοβαρό άσθμα έχοντας εγκριθεί από την FDA το 2010 και περιλαμβάνει την παροχή ελεγχόμενης, θεραπευτικής ενέργειας ραδιοσυχνότητας στο τοίχωμα των αεραγωγών, θερμαίνοντας έτσι τον ιστό και μειώνοντας την ποσότητα λείου μυός που υπάρχει στο τοίχωμα των αεραγωγών. Αυτό μειώνει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να προκαλεί βρογχοσυστολή μέσω της σηματοδότησης οξειδίου του αζώτου, η οποία είναι η κύρια αιτία των συμπτωμάτων του άσθματος.[2] Η βρογχική θερμοπλαστική χρησιμοποιείται συνήθως σε σοβαρά επίμονα ασθματικά περιστατικά που δεν ανταποκρίνονται καλά σε τυπικά σχήματα φαρμακοθεραπείας.[3] Μέσω μιας τυπικής διαδικασίας βρογχοσκόπησης, ένας μικρός εύκαμπτος σωλήνας προωθείται στον αεραγωγό, μέσω του στόματος ή της μύτης, για να θερμάνει ήπια τους σωλήνες των αεραγωγών. Η θεραπεία αυτή έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε οξεία επιθηλιακή καταστροφή με ανάπλαση να παρατηρείται στο επιθήλιο, τα αιμοφόρα αγγεία, τους βλεννογόνους και τα νεύρα. Ωστόσο, ο λείος μυς των αεραγωγών δεν έχει δείξει σχεδόν καμία ικανότητα ανάπλασης, αλλά αντικαθίσταται από συνδετικό ιστό.[4] Η θεραπεία έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλής και αποτελεσματική σε διερευνητικές μελέτες διάρκειας έως πέντε ετών.[5] Η βρογχική θερμοπλαστική ενδείκνυται για τη θεραπεία σοβαρού επίμονου άσθματος σε ασθενείς ηλικίας 18 ετών και άνω των οποίων το άσθμα δεν ελέγχεται καλά με εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή και μακροχρόνιους β-αγωνιστές σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της GINA.[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. http://www.btforasthma.com/home.html
  2. Cox G., M. D., McWilliams A., FitzGerald J.M., and Lam S. (2006). "Bronchial Thermoplasty for Asthma." American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine 173: 965 - 969.
  3. «Global Strategy for Asthma Management and Prevention». Global Initiative for Asthma: 48. 2018. http://ginasthma.org/2018-gina-report-global-strategy-for-asthma-management-and-prevention/. Ανακτήθηκε στις 2018-05-21. 
  4. Mitzner, W. (2006). "Bronchial Thermoplasty in Asthma." Allergology International 55(3): 225 - 234.
  5. «DEFINE_ME_WA». jacionline.org. 
  6. http://ginasthma.org/2018-gina-report-global-strategy-for-asthma-management-and-prevention/