Βράχοι Κυκλώπων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 37°33′40″N 15°10′00″E / 37.56111°N 15.16667°E / 37.56111; 15.16667 Με την ονομασία Βράχοι Κυκλώπων, ή Κυκλώπειοι βράχοι (ιταλ. Scogli dei Ciclopi) φέρονται τέσσερις ηφαιστειογενείς βραχονησίδες κείμενες σε σειρά στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κατάνης και Ριπόστο, στην ανατολική Σικελία και απέχοντας, η κοντινότερη στην ακτή, 0,3 ναυτικά μίλια.

Οι βραχονησίδες αυτές βρίσκονται σε απόσταση 1 μίλι ΝΔ. του ακρωτηρίου Μολίνι (το Άργεννον Άκρον των αρχαίων Ελλήνων). Η ονομασία τους προέρχεται από τους λατίνους συγγραφείς, οι οποίοι τις αναφέρουν ως Ciclopum Scopuli. Εκείνη η ονομασία είναι απότοκος της ρωμαϊκής μυθολογίας, κατά την οποία οι νησίδες δημιουργήθηκαν κατά τη στιγμή που οι Κύκλωπες, κάτω από την Αίτνα, σφυρηλατούσαν τους κεραυνούς του Δία και τα όπλα των ηρώων.

Οι Βράχοι Κυκλώπων παρουσιάζουν ένα ιδιαίτερο παράδοξο κωνικό σχήμα σταγόνων με ύψη 142, 92, 82 και 66 πόδες υπέρ την επιφάνεια της θάλασσας, προσδίδοντας ιδιαίτερη ομορφιά στην ακτογραμμή της περιοχής. Στους ναυτικούς, οι βράχοι αυτοί φέρουν επίσης την ονομασία Φαραλιόνι (Faraglioni). Σήμερα έχουν ιδιαίτερα αξιοποιηθεί για τουριστικές επισκέψεις, χαρακτηριζόμενοι θαλάσσιο πάρκο.

Φωτογραφικός άτλας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια" τομ.ΙΕ΄, σελ.366.