Βουτένιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Με την ονομασία βουτένιο φέρονται τρεις (3) μονοακόρεστοι υδρογονάνθρακες της σειράς των αλκενίων γνωστοί και ως βουτυλένια. Και οι τρεις αυτές ενώσεις (4 αν ληφθεί υπόψη και η γεωμερική ισομέρεια) είναι συντακτικά ισομερείς μεταξύ τους και φέρονται με το γενικό χημικό τύπο C4H8, στον οποίο όμως μετέχουν και τα επίσης ισομερή τους δύο (2) κυκλοαλκάνια, το κυκλοβουτάνιο και το μεθυλοκυκλοπροπάνιο.

Αυτοί είναι το βουτένιο-1, τα βουτένια-2 (σε δύο γεωμετρικά ισομερή) και το μεθυλοπροπένιο. Και τα τρία βουτένια σε συνήθεις συνθήκες θερμοκρασίας και πίεσης είναι αέρια. Σχηματίζονται με πυρόλυση πετρελαίου στη παραγωγή βενζίνης. Χρησιμοποιούνται κυρίως στη παραγωγή οκτανίων, απαραίτητων συστατικών της βενζίνης.

Ονομασία IUPAC
Εμεπειρική ονομασία
Δομή
Γραμμικός τύπος
Μόντέλο 3D
Βουτένιο-1
α-βουτυλένιο
1-butene.svg
But-1-ene-2D-skeletal.png
But-1-ene-3D-balls.png
Ζ-βουτένιο-2
Z-β-βουτυλένιο
Cis-2-butene.svg
Cis-but-2-ene-2D-skeletal.png
Cis-but-2-ene-3D-balls.png
Ε-βουτένιο-2
E-β-βουτυλένιο
Trans-2-butene.svg
Trans-but-2-ene-2D-skeletal.png
Trans-but-2-ene-3D-balls.png
Μεθυλοπροπένιο
γ-βουτυλένιο ή ισοβουτυλένιο
Methylpropene.svg
Isobutylene-2D-skeletal.png
Isobutylene-3D-balls.png

Τα βουτένια σε κατεργασία με νερό, παρουσία καταλυτών, μετατρέπονται σε βουτανόλες, ενώ με αφυδρογόνωση παρέχουν βουταδιένια, ιδαίτερα χρήσιμα στη παραγωγή τεχνητού καουτσούκ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Larousse Britannica" τομ.15ος, σελ.240.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Butene της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).