Βουλευτικές εκλογές του Αφγανιστάν (2018)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν στο Αφγανιστάν το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018 για να εκλεγούν μέλη της Βουλής του Λαού.[1][2] Είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τις 15 Οκτωβρίου 2016[3] αλλά αρχικά αναβλήθηκαν για τις 7 Ιουλίου 2018[4] και στη συνέχεια και πάλι στις 20 Οκτωβρίου.[5] Μεγάλο μέρος στις αρχές των εκλογών επικεντρώθηκε στη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση των εκλογικών νόμων της χώρας. Το ισχύον σύστημα είναι η ενιαία μη μεταβιβάσιμη ψηφοφορία . Οι εκλογές στην επαρχία Κανταχάρ πραγματοποιήθηκαν στις 27 Οκτωβρίου.[6][7] Το νέο Κοινοβούλιο εγκαινιάστηκε αργότερα στις 26 Απριλίου 2019.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Eπακόλουθα των προεδρικών εκλογών του 2014[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα περισσότερα από τα προβλήματα επικεντρώθηκαν σε προϋπάρχουσες διαμάχες στο πλαίσιο της κυβέρνησης συνασπισμού του Αφγανιστάν μεταξύ των δύο κυριότερων υποψηφίων από τις προεδρικές εκλογές του 2014 . Η επανεξέταση του εκλογικού συστήματος του Αφγανιστάν πριν διεξαχθούν νέες βουλευτικές εκλογές αποτέλεσε βασικό μέρος της συμφωνίας κυβέρνησης συνεργασίας που έλαβε χώρα μεταξύ του προέδρου Ασράφ Γκάνι και του εκτελεστικού διευθυντή Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ. Ενώ και οι δύο συμφώνησαν να μην διεξαχθούν εκλογές προτού αναθεωρηθούν οι διαδικασίες, υπήρχε διαφωνία σχετικά με το πώς έπρεπε να προχωρήσουν και ποιος θα έπρεπε να επιβλέψει τη διαδικασία. Σε αντίθεση με τις πιο σκληρές γραμμές του Αμπντουλάχ για συνολική αναμόρφωση, οι υποστηρικτές του Γκανί υποστήριζαν περισσότερο τις πιο περιορισμένες μεταρρυθμίσεις. [8]

Διαδικασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τα περίπου 12 εκατομμύρια Αφγανών με δικαίωμα ψήφου, υπήρχαν σχεδόν 9 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι, συμπεριλαμβανομένων 3 εκατομμυρίων γυναικών.[9] Υπήρχαν περισσότερα από 21.000 εκλογικά κέντρα όπου οι ψηφοφόροι μπορούσαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, και περισσότερα από 54.000 μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας βρίσκονταν επί ποδός για την προστασία τους.[10]

Διεξαγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κοινοβουλευτικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν στις 20 Οκτωβρίου. κατά τον προγραμματισμό τους.[1] Το ένα τρίτο των εκλογικών τμημάτων δεν άνοιξε.[11] Οι αναφορές έδειξαν ότι υπήρχαν μεγάλες ουρές και υψηλή προσέλευση ψηφοφόρων στα διαθέσιμα εκλογικά τμήματα.[12][13][14] Οι καθυστερήσεις στην άφιξη των εκλογικών υπαλλήλων οδήγησαν επίσης σε κάποιο εκλογικό τμήμα να παραμείνει ανοιχτό πλέον, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να ψηφίσουν. Οι επαρχίες Κανταχάρ και Γκανζί θα πραγματοποιήσουν εκλογές αργότερα. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ψηφοφοριών, οι εκλογικοί υπάλληλοι άρχισαν να μετράνε τα ψηφοδέλτια.

Ο πρόεδρος της ανεξάρτητης εκλογικής επιτροπής (IEC) του Αφγανιστάν, Γκουλατζάν Μπάντε Σαγιάντ, δήλωσε ότι περισσότερα από 2 εκατομμύρια Αφγανοί ψήφισαν σε 27 επαρχίες μέχρι τις 2 μ.μ. τοπική ώρα, με τουλάχιστον 638.000 ψήφους να προέρχονται από την Καμπούλ.[12] Οι αξιωματούχοι της IEC ανέφεραν ότι μέχρι και 4 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι του Αφγανιστάν επιβεβαιώθηκε ότι είχαν ψηφίσει.[15] Η IEC δήλωσε περαιτέρω ότι περίπου 3 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι επιβεβαιώθηκαν ότι έχουν ψηφίσει και ορισμένοι πρότειναν ότι πολλά ποσά των 9 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων της χώρας δεν υπήρχαν και βασίζονταν σε πλαστογραφία ταυτότητας. [16][17] Η Αποστολή Βοηθείας του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν (UNAMA) δήλωσε ότι "ενθαρρύνθηκε από τον υψηλό αριθμό Αφγανών που προσήλθαν στις κάλπες" και επαίνεσε τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για να εξασφαλιστεί η διεξαγωγή των εκλογών. Η ψηφοφορία επεκτάθηκε επίσης στις 21 Οκτωβρίου, με εξαίρεση τις Κανταχάρ και Γκανζί, και μετά την ολοκλήρωση των δημοσκοπήσεων, ο Σαγιάντ ανακοίνωσε ότι περίπου 4 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι του Αφγανιστάν είχαν ψηφίσει κατά τις δύο ημέρες της ψηφοφορίας.[18]

Περισσότεροι από 170 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σε βομβιστικές επιθέσεις και επιθέσεις με ρουκέτες κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της ψηφοφορίας, με τουλάχιστον 18 άτομα να σκοτώνονται και 67 να τραυματίζονται σε εκρήξεις κοντά σε εκλογικά τμήματα στην πρωτεύουσα, την Καμπούλ..[19]

Στις 27 Οκτωβρίου 2018, η Κανταχάρ διεξήγαγε την εκλογή της.

Συμμετοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σαγιάντ δήλωσε ότι η IEC εκτιμούσε ότι η προσέλευση των ψηφοφόρων θα ήταν «εντυπωσιακή» στο 45%, ενώ οι γυναίκες είχαν «ιστορικό» ποσοστό συμμετοχής, στο 33% των ψηφοφόρων. [20] Αυτό δεν περιλαμβάνει αποτελέσματα από τις επαρχίες Κανταχάρ και Γκανζί, οι οποίες θα διεξάγουν εκλογές σε μεταγενέστερες ημερομηνίες.

Υψηλότερη από την αναμενόμενη ήταν η συμμετοχή και στις εκλογές της Κανταχάρ που έλαβαν χώρα στις 27 Οκτωβρίου.[21][22]


Αποτελέσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα κοινοβουλευτικά αποτελέσματα επρόκειτο να δημοσιοποιηθούν εντός 20 ημερών από τις εκλογές και τα τελικά αποτελέσματα έως τις 20 Δεκεμβρίου 2018. Ωστόσο, στις 6 Δεκεμβρίου, μια αντιπροσωπεία καταγγελιών εκλογών ακύρωσε όλες τις ψήφους που ψηφίστηκαν στην επαρχία Καμπούλ για ισχυρισμούς περί απάτης, πράγμα που σήμανε την επίσημη απελευθέρωση των αποτελεσμάτων.

Τα τελικά αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στις 14 Μαΐου 2019.[23] Οι εκλογές για την επαρχία Γκαζνί ορίστηκαν για τις 28 Σεπτεμβρίου σε συνδυασμό με τις προεδρικές εκλογές.

ε • σ  Βουλή του Λαού, 20 Οκτωβρίου 2018
Υποψήφιοι Έδρες
Μη προσκείμενοι σε κόμμα 238
Σύνολο 238
Πηγή: IEC, Afghanistan Analysts Network

Καταγγελίες για νοθεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Επιτροπής Ανεξάρτητων Εκλογικών Καταγγελιών (IECC), η απόφασή τους να ακυρώσουν τα αποτελέσματα από την πρωτεύουσα θα μπορούσε να υποστηριχθεί για 25 διαφορετικούς λόγους - συμπεριλαμβανομένης της «μεγάλης απάτης» και της γενικής κακοδιαχείρισης των εκλογών από την IEC.[24] Περισσότερο από ένα εκατομμύριο ψήφοι καταμετρήθηκαν στην Καμπούλ, αντιπροσωπεύοντας το ένα τέταρτο των τεσσάρων εκατομμυρίων ψήφων σε εθνικό επίπεδο. [25] Υπό κανονικές συνθήκες, η κίνηση αυτή θα απαιτούσε τη διεξαγωγή νέων εκλογών εντός επτά ημερών από την απόφαση της IECC. Αντί να επιτρέψει νέες εκλογές, η IEC κατήγγειλε την απόφαση και ανακοίνωσε την πρόθεσή της να πιστοποιήσει τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στην Καμπούλ, παρά την υψηλότερη δικαιοδοσία της IECC επί του θέματος. Ακόμη και πριν καταλογιστούν οι καταγγελίες απάτης, οι αξιωματούχοι της IEC προέβλεπαν ότι η καταμέτρηση των ψήφων θα ήταν δύσκολη και χρονοβόρα, καθώς περίπου 800 υποψήφιοι συμμετείχαν στις εκλογές της Καμπούλ και οι εκλογικοί υπάλληλοι σάρωναν τις ψήφους για κάθε υποψήφιο με το χέρι. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Παρακολούθησης Εκλογών και Διαφάνειας του Αφγανιστάν, η IEC καθυστέρησε να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των εκλογών από το φόβο ότι η εγκυρότητα ολόκληρης της ψηφοφορίας θα αμφισβητηθεί σε όλο το Αφγανιστάν. Δεδομένων των καταγγελιών για απάτη που η Επιτροπή έλαβε ήδη την ημέρα των εκλογών, οι παρατηρητές εικάζουν ότι η IEC καθυστερεί την ψηφοφορία για να αποφύγει την περαιτέρω αντίδραση. [26] Απαντώντας σε αυτές τις καθυστερήσεις και τις ενέργειες της IEC κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, η IECC ζήτησε την εκτόξευση πολλών μελών του προσωπικού της IEC. Στις 12 Φεβρουαρίου 2019, η κυβέρνηση συνασπισμού του Αφγανιστάν απέλυσε όλους τους επιτρόπους που ήταν υπεύθυνοι για τη διοργάνωση των εκλογών με απάτη. Παρόλο που δεν υπήρξαν επίσημα νέα για την τύχη των εκλογών του 2018, αν τα αποτελέσματα επανεξεταστούν ή ακυρωθούν, θα μπορούσε να καθυστερήσει περαιτέρω την προετοιμασία για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. [27]

Εν τω μεταξύ, οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης πιέζουν να αναβάλουν τις προεδρικές εκλογές και να σχηματίσουν προσωρινή κυβέρνηση για τη σταθεροποίηση της χώρας. Στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας στις εργασίες, μια τέτοια κυβέρνηση θα μπορούσε να συμπεριλάβει και τους Ταλιμπάν. Ο πρόεδρος Ασράφ Γκανί επέμεινε ότι οι προεδρικές εκλογές του 2019, οι οποίες μεταφέρθηκαν από τον Απρίλιο για τον Ιούλιο, θα διεξαχθούν εγκαίρως.

Εγκαίνια νέου κοινοβουλίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρά τις καθυστερήσεις, το νέο κοινοβούλιο του Αφγανιστάν εγκαινιάστηκε επίσημα στις 26 Απριλίου 2019, έξι μήνες μετά την πραγματοποίηση των εκλογών. [28] Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γκάνι προήδρευσε στην τελετή ορκωμοσίας. [29] Το νέο Κοινοβούλιο είναι επίσης το 17ο Κοινοβούλιο του Αφγανιστάν. Την ίδια ημέρα, τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών από τέσσερις επαρχίες του Αφγανιστάν, τα αποτελέσματα των οποίων είχαν καθυστερήσει, αποκάλυψαν ότι ο πρόεδρος της βουλής του λαού Αμπντούλ Ραούφ Ιμπραΐμι από την Κουντούζ είχε επανεκλεγεί και στη Βουλή του Λαού.[30]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «A Round Up Of Saturday's Parliamentary Elections – TOLOnews». Ανακτήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2018. 
  2. https://www.usnews.com/news/world/articles/2018-10-19/voting-begins-in-afghan-parliamentary-polls-despite-threats
  3. «Afghan Panel Sets Election Date, Drawing Government Criticism». 
  4. News, ABC. «International News: Latest Headlines, Video and Photographs from Around the World – People, Places, Crisis, Conflict, Culture, Change, Analysis and Trends». ABC News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 2 Ιουλίου 2017. 
  5. «Afghanistan Sets Date for Parliamentary and District Elections After 3-Year Security Delay». 1 Απριλίου 2018. 
  6. «Elections Underway In Kandahar». TOLOnews. Ανακτήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2018. 
  7. «Afghans Vote In Kandahar Elections Delayed By Violence». RadioFreeEurope/RadioLiberty. Ανακτήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2018. 
  8. Loyn, David (2015-02-14). «Afghanistan's attempts to reform voting face failure». BBC News (Kabul). https://www.bbc.co.uk/news/world-asia-31445182. 
  9. «Afghan electioneering in full swing as voting day for parliamentary polls gets closer – Xinhua – English.news.cn». www.xinhuanet.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Σεπτεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2019. 
  10. Diplomat, Catherine Putz, The. «Parliamentary Elections Loom in Afghanistan». 
  11. «America and the Taliban inch towards a peace deal in Afghanistan». The Economist. 2019-08-07. ISSN 0013-0613. https://www.economist.com/asia/2019/08/07/america-and-the-taliban-inch-towards-a-peace-deal-in-afghanistan. Ανακτήθηκε στις 2019-08-10. 
  12. 12,0 12,1 Tanzeem, Ayesha. «Millions of Afghans Vote Despite Attacks, Threats». Ανακτήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2018. 
  13. «Afghans defy deadly poll violence». 20 Οκτωβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2018 – μέσω www.bbc.com. 
  14. «Long queues as Afghan voters defy election day attacks, delays». 20 Οκτωβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2018. 
  15. (TNS), Mohammad Jawad and Qiamuddin Noori dpa. «Afghans vote despite election chaos and violence». Ανακτήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2018. [νεκρός σύνδεσμος]
  16. «Counting under way in Afghan poll marred by deadly violence, chaos». Channel Asia. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Οκτωβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2018. 
  17. «Counting under way in Afghan poll marred by deadly violence, chaos». Arab Mews. 20 Οκτωβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2018. 
  18. Associated Press (2018-10-21). «The Latest: Amid violence, Afghan elections draw to a close». ABC News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2018-10-21. https://web.archive.org/web/20181021090849/https://abcnews.go.com/International/wireStory/latest-roadside-bomb-kills-11-afghanistan-58644105. Ανακτήθηκε στις 2018-10-21. 
  19. «Afghanistan election: Multiple blasts reported at Kabul polling stations» (στα αγγλικά). Deutsche Welle. https://www.dw.com/en/afghanistan-election-multiple-blasts-reported-at-kabul-polling-stations/a-45966503. Ανακτήθηκε στις 2018-10-21. 
  20. Shadi Khan Saif (2018-10-21). «Voting for landmark Afghan parliament polls concludes». Anadolu Agency. https://www.aa.com.tr/en/asia-pacific/voting-for-landmark-afghan-parliament-polls-concludes/1288710. Ανακτήθηκε στις 2018-10-21. 
  21. «Afghanistan's Kandahar province votes a week late after police...». 27 Οκτωβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2018 – μέσω www.reuters.com. 
  22. «High turnout reported in Kandahar despite fear of attacks». Arab News. 27 Οκτωβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2018. 
  23. Ali Yawar Adili (17 Μαΐου 2019). «The Results of Afghanistan's 2018 Parliamentary Elections: A new, but incomplete Wolesi Jirga». Afghanistan Analysts Network. Ανακτήθηκε στις 10 Αυγούστου 2019. 
  24. «Afghan Commission Invalidates All Kabul Votes In October Parliamentary Election». RadioFreeEurope/RadioLiberty (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2019. 
  25. Welle (www.dw.com), Deutsche. «Afghan electoral body invalidates all votes in Kabul | DW | 06.12.2018». DW.COM (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2019. 
  26. Welle (www.dw.com), Deutsche. «Why are Afghan officials not announcing election results? | DW | 29.11.2018». DW.COM (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2019. 
  27. Zucchino, David; Abed, Fahim (2019-02-12). «Afghan Government Fires Election Officials After Votes Tainted by Fraud Claims» (στα αγγλικά). The New York Times. ISSN 0362-4331. https://www.nytimes.com/2019/02/12/world/asia/afghanistan-election-voter-fraud.html. Ανακτήθηκε στις 2019-02-28. 
  28. https://www.foxnews.com/world/after-delays-afghan-president-inaugurates-new-parliament
  29. https://www.nytimes.com/aponline/2019/04/26/world/asia/ap-as-afghanistan.html
  30. https://www.khaama.com/final-election-results-announced-for-wardak-kunduz-baghlan-nomads-constituency-03807/