Βουκ Λαζάρεβιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Βουκ Λαζάρεβιτς
Vuk Rudenica (1402-1405).jpg
Γέννηση 1380
Θάνατος 6  Ιουλίου 1410
Γονείς Λάζαρος Χρεμπελιάνοβιτς και Μίλιτσα Χρεμπελιάνοβιτς
Αδέλφια Στέφαν Λαζάρεβιτς, Τεοντόρα Λαζάρεβιτς, Μάρα Μπράνκοβιτς Λαζάρεβιτς, Jelena Balšić (Lazarević), Ντράγκανα Λαζάρεβιτς Σισμάν και Ολιβέρα Λαζάρεβιτς

Ο Βουκ Λαζάρεβιτς (σερβικά : Вук Лазаревић) (περ. 1380-1410) ήταν Σέρβος πρίγκιπας και ο νεότερος γιος του πρίγκιπα Λαζάρου και της Μίλιτσα που εκτελέστηκε στις 6 Ιουλίου του 1410[1].

Γεννήθηκε λίγο μετά το 1380, ήταν αδελφός του Δεσπότη Στέφανου. Μετά τη Μάχη του Κοσσυφοπεδίου το 1389 ο Βουκ με τον αδελφό του και την μητέρα του συμμετείχαν στον έλεγχο και διακυβέρνηση της Σερβίας. Πήρε μέρος στη Μάχη της Άγκυρας με τον στρατό του αδελφού του με το μέρος των Οθωμανών όπου ήταν υποτελής.

Μετά την Μάχη του Κοσμιδίου έφυγε για την Σερβία αλλά στο δρόμο συνελήφθη στην Φιλιππούπολη από τους Οθωμανούς κι εκτελέστηκε με συνοπτικές διαδικασίες για την προδοσία του στο Κοσμίδιο[2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Лазаревић - ГРБОВНИК ДУШАНОВОГ ЦАРСТВА
  2. Kastritsis Dimitris J., The sons of Bayezid: Empire building and representation in the Ottoman civil war, (BRILL NV, 2007), 152.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Vuk Lazarević της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).