Βουκ Λαζάρεβιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βουκ Λαζάρεβιτς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1380 (περίπου)
Θάνατος6  Ιουλίου 1410
ΘρησκείαΣερβική Ορθόδοξη Εκκλησία
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΛάζαρος Χρεμπελιάνοβιτς και Μιλίτσα της Σερβίας
ΑδέλφιαΣτέφαν Λαζάρεβιτς
Τεοντόρα Λαζάρεβιτς
Μάρα Μπράνκοβιτς Λαζάρεβιτς
Γιελένα Λαζάρεβιτς
Ντράγκανα Λαζάρεβιτς Σισμάν
Ολιβέρα Λαζάρεβιτς
ΟικογένειαΟίκος των Λαζάρεβιτς
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Βουκ Λαζάρεβιτς (σερβικά: Вук Лазаревић) (περ. 1380-1410) από τον Οίκο των Λαζάρεβιτς ήταν Σέρβος πρίγκιπας και ο νεότερος γιος του πρίγκιπα Λαζάρου και της Μίλιτσα που εκτελέστηκε στις 6 Ιουλίου του 1410[1].

Γεννήθηκε λίγο μετά το 1380, ήταν αδελφός του Δεσπότη Στέφανου. Μετά τη Μάχη του Κοσσυφοπεδίου το 1389 ο Βουκ με τον αδελφό του και τη μητέρα του συμμετείχαν στον έλεγχο και διακυβέρνηση της Σερβίας. Πήρε μέρος στη Μάχη της Άγκυρας με τον στρατό του αδελφού του με το μέρος των Οθωμανών όπου ήταν υποτελής.

Μετά τη Μάχη του Κοσμιδίου έφυγε για τη Σερβία αλλά στο δρόμο συνελήφθη στη Φιλιππούπολη από τους Οθωμανούς κι εκτελέστηκε με συνοπτικές διαδικασίες για την προδοσία του στο Κοσμίδιο[2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Лазаревић - ГРБОВНИК ДУШАНОВОГ ЦАРСТВА
  2. Kastritsis Dimitris J., The sons of Bayezid: Empire building and representation in the Ottoman civil war, (BRILL NV, 2007), 152.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Vuk Lazarević της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).