Βορειοδυτική Επικράτεια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χάρτης της Γης του Ρούπερτ και της Βορειοδυτικής Επικράτειας το 1859

Η Βορειοδυτική Επικράτεια (αγγλικά: North-Western Territory) ήταν περιοχή της βρετανικής Βόρειας Αμερικής μέχρι το 1870 και πήρε το όνομα της σε σχέση με το πού βρισκόταν σε σχέση με τη Γη του Ρούπερτ.

Λόγω της έλλειψης ανάπτυξης, εξερεύνησης και χαρτογραφικών ορίων της εποχής, τα ακριβή όρια, η ιδιοκτησία και η διοίκηση της περιοχής δεν είχαν καθοριστεί επακριβώς όταν υπήρχε η επικράτεια. Δεν υπάρχει επίσης οριστική ημερομηνία κατά την οποία οι Βρετανοί διεκδίκησαν για πρώτη φορά την κυριαρχία τους στην επικράτεια. Οι χάρτες διαφέρουν ως προς τον καθορισμό των ορίων της επικράτειας. Ωστόσο, στη σύγχρονη χρήση, η περιοχή είναι γενικά αποδεκτό ότι οριοθετούνταν από τη σύγχρονη Βρετανική Κολομβία, τη Γη του Ρούπερτ, τη Ρωσική Αμερική (σημερινή Αλάσκα) και τον Αρκτικό Ωκεανό. Η περιοχή κάλυπτε το σημερινό Γιούκον, τα ηπειρωτικά Βορειοδυτικά Εδάφη, τη βορειοδυτική ηπειρωτική περιοχή του Νούναβουτ, το βορειοδυτικό Σασκάτσουαν και τη βόρεια Αλμπέρτα.

Η Βορειοδυτική Επικράτεια δεν ήταν τεχνικά εντός της γης που παραχωρήθηκε στην Εταιρεία του Κόλπου του Χάντσον τον Μάιο του 1670, καθώς η περιοχή δεν ανήκει στη λεκάνη απορροής του κόλπου του Χάντσον.[1] Ωστόσο, η Εταιρεία του Κόλπου του Χάντσον εξακολουθούσε να είναι ο de facto διαχειριστής της περιοχής και η περιοχή περιλαμβανόταν στην ίδια διαδικασία μεταφοράς, μαζί με τη Γη του Ρούπερτ, στον Καναδά από την Εταιρεία του Κόλπου του Χάντσον, με ισχύ την 15η Ιουλίου 1870.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "The Royal Charter of the Hudson's Bay Company". HBC Heritage. Archived from the original on 7 October 2015. Retrieved 5 October 2015.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]