Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βοραΐδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βοραΐδης
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος548
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΑδέλφιαΓερμανός (ξάδελφος του Ιουστινιανού Α΄)
Ιούστος

Ο Βοραΐδης ήταν ξάδελφος του βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού Α΄, γνωστός για το ρόλο του στο τερματισμό των ταραχών του Νίκα του 532. Η πρωταρχική πηγή γι 'αυτόν είναι ο ιστορικός Προκόπιος[1].

Ο Βοράϊδης ήταν αδελφός του Γερμανού και του Ιούστου. Ήταν κατά τα φαινόμενα ξαδέρφια του Ιουστινιανού Α΄, αν και η ακριβής οικογενειακή σχέση τους είναι αβέβαιη[1]. Ήταν ανιψιός του Ιουστίνου Α΄ (518-527), αν και συχνά λανθασμένα δήλωνε ότι ήταν ανιψιός του ίδιου του Ιουστινιανού[2][3].

Την τελευταία ημέρα των ταραχών της Στάσης του Νίκα, ο Βράϊδης και ο Ιούστος ήταν υπεύθυνοι για τη σύλληψη του Υπάτιου, τον οποίο ο λαός είχε ανακηρύξει αυτοκράτορα, και του αδελφού του Πομπηίου[1]. Ο Προκόπιος αναφέρει ότι ο Βοραΐδης και ο Ιούστος, ανιψιοί του αυτοκράτορα Ιουστινιανού, όπου κανείς δεν τολμούσε να σηκώσει χέρι εναντίον τους, έσυραν τον Υπάτιο κάτω από το θρόνο και, τον παρέδωσαν μαζί με τον Πομπήιο στον αυτοκράτορα[4].

Ο Βοραΐδης πέθανε το 548, είχε μία άγνωστη σύζυγο και κόρη επίσης αγνώστου ονόματος. Άφησε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του στον αδελφό του Γερμανό και στους ανιψιούς του Ιουστίνο και Ιουστινιανό. Η κόρη του θα κληρονομήσει μόνο το ελάχιστο που απαιτείται από το νόμο. Ωστόσο, ο Ιουστινιανός Α΄ υπερασπίστηκε την κόρη του και κανόνισε να πάρει καλύτερη κληρονομιά[1] .

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Martindale, Jones & Morris (1992), pp. 245–246
  2. Martindale & Morris (1980), p. 505
  3. Kazhdan (1991), p. 846
  4. Procopius, History of the Wars, Book 1, Chapter 24