Βολτέρρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 43°24′0″N 10°52′0″E / 43.40000°N 10.86667°E / 43.40000; 10.86667

Βολτέρρα

Σημαία

Έμβλημα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Βολτέρρα
43°24′0″N 10°52′0″E
ΧώραΙταλία
Διοικητική υπαγωγήΕπαρχία της Πίζας
ΠροστάτηςJustus and Clement
Έκταση252,85 km²[1]
Υψόμετρο531 μέτρα
Πληθυσμός9.537 (1  Ιανουαρίου 2023)[2]
Ταχ. κωδ.56048
Τηλ. κωδ.0588
Ζώνη ώραςUTC+01:00 (επίσημη ώρα)
UTC+02:00 (θερινή ώρα)
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Βολτέρρα (ιταλικά: Volterra), γνωστή στους αρχαίους Εστρούσκους ως Velathri, στους Ρωμαίους ως Volaterrae (αρχαία ελληνικά: αι Ουολατέρραι, ο κάτοικος εκαλείτο Ουολατερρανός) είναι πόλη και δήμος της Τοσκάνης στην Ιταλία.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νωπογραφία (fresco) στην εκκλησία του Σαν Φραντσέσκο

Η πόλη αποτέλεσε νεολιθικό οικισμό και σημαντικό κέντρο των Ετρούσκων, με πρωτότυπο πολιτισμό. Πιστεύεται ότι το μέρος κατοικείται αδιάσπαστα από τουλάχιστον από τον 8ο αιώνα π.Χ.[3]. Κατά τους χρόνους της αρχαίας Ρώμης έγινε municipium, Ισοπολίτιδα πόλη. Η πόλη ήταν κατοικία επισκόπου κατά τον 5ο αιώνα, και η επισκοπική της εξουσία εδραιώθηκε τον 12ο αιώνα. Με την παρακμή της επισκοπικής εξουσίας, η Βολτέρρα αποτέλεσε στόχο ενδιαφέροντος για τους Φλωρεντινούς, οι οποίοι και την κατέλαβαν. Η διοίκηση της Φλωρεντίας δεν ήταν πάντα δημοφιλής, και κατά καιρούς η δυσαρέσκεια ξέσπαγε σε επαναστάσεις, τις οποία κατέστειλε η Φλωρεντία.

Ο Πέρσιους (Persius) ο Ρωμαίος σατυρικός με Ετρουσκικές ρίζες, και ο ζωγράφος του Μανιερισμού Ντανιέλε ντα Βολτέρρα (Daniele da Volterra), ήταν από τη Βολτέρρα.

Ο ποιητής Τζάκοπο ντα Λεόνα (Jacopo da Leona) ήταν δικαστής στη Βολτέρρα το 13ο αιώνα.

Όταν έπεσε η Δημοκρατία της Φλωρεντίας του 1230, η Βολτέρρα πέρασε υπό τον έλεγχο των Μεδίκων και αργότερα ακολούθησε την ιστορία του Μεγάλου Δουκάτου της Τοσκάνης.

Αποκαθήλωση του Ρόσσο Φιορεντίνο. 1521. Ελαιογραφία σε ξύλο. 375 × 196 εκατοστά. Δημοτική Πινακοθήκη της Βολτέρρα.




Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ρωμαϊκό θέατρο του 1ου αιώνα π.Χ. που ανασκάφηκε τη δεκαετία του 1950
  • Piazza dei Priori (Πλατεία των Priori)
  • Palazzo dei Priori (Παλάτσο (Ανάκτορο) των Priori). Άρχισε να κατασκευάζεται το 1208 και ολοκληρώθηκε in 1257
  • Η Pinacoteca (Πινακοθήκη) στο Παλάτσο Minucci-Solaini. Η Πινακοθήκη ιδρύθηκε το 1905 και περιέχει κυρίως έργα Τοσκανών καλλιτεχνών από τον 14ο ως τον 17ο αιώνα. Εκεί βρίσκεται μια Αποκαθήλωση του Ρόσσο Φιορεντίνο
  • Ο Καθεδρικός της Βολτέρρα. Επεκτάθηκε το 13ο αιώνα μετά από σεισμό. Φιλοξενεί ένα ciborium (κιβώριον) και κάποιους αγγέλους του Μίνο ντα Φιέζολε, μία αξιόλογη Αποκαθήλωση (1228) σε ξύλο, αριστούργημα της γλυπτικής Ρομανέσκ, καθώς και το Παρεκκλήσι της Θείας Ευχαριστίας, με ζωγραφική των Σάντι ντι Τίτο (Santi di Tito), Τζιοβάνι Μπαλτούτσι (Giovanni Balducci) και Αγκοστίνο Βερατσίνι (Agostino Veracini). Στο κέντρο του θόλου υπάρχουν θραύσματα ενός Αιώνιου Πατέρα του Νικολό Τσιρτσινιάνι (Niccolò Circignani). Επίσης αξιόλογα είναι το Παρεκκλήσι Addolorata, με ένα σύνολο από τερακότα που αποδίδεται στον Αντρέα ντε λα Ρόμπια (Andrea della Robbia) και μια νωπογραφία (fresco) Οι Μάγοι στον Δρόμο του Μπενότσο Γκοτσόλι (Benozzo Gozzoli). Στο διπλανό παρεκκλήσι που είναι αφιερωμένο στο Ιερότατο Όνομα του Ιησού, υπάρχει τράπεζα με το μονόγραμμα του Χριστού, που λέγεται ότι ζωγράφισε ο Μπερναντίνο ντι Σιένα (Bernardino of Siena). Το ορθογώνιο κωδωνοστάσιο είναι του 1493
  • Το Φρούριο των Μεδικών (Maschio), τώρα φυλακή, μέσα στην οποία λειτουργεί διάσημο εστιατόριο [4][5]
  • Το Ετρουσκικό Μουσείο Γκουαρνάτσι, με χιλιάδες τεφροδόχους που χρονολογούνται από την ελληνιστική και την αρχαϊκή περίοδο. Κύρια εκθέματα είναι το μικρό μπρούτζινο αγαλματίδιο "Η Σκιά της Νύχτας" και το άγαλμα από τερακότα ετρουσκικού ζευγαριού
  • Τα ετρουσκικά τείχη, με τις καλά διατηρημένες πύλες Porta dell'Arco (3ος-2ος αιώνας π.Χ.) και Porta Diana

Έξω από την πόλη, προς το Λαζάτικο, βρίσκεται η Villa di Spedaletto των Μεδίκων. Επίσης στην εγγύτητα της πόλης, στην περιοχή Valle Bona υπάρχουν ανασκαφές με ετρουσκικούς τάφους.

Συγκοινωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βολτέρρα έχει μία στάση στη σιδηροδρομική γραμμή Τσετσίνα-Βολτέρρα (Cecina-Volterra), που ονομάζεται Volterra Saline - Pomarance (Βολτέρρα Σαλίνε – Πομαράντσε), λόγω της θέσης της στην κοινότητα Σαλίνε ντι Βολτέρρα (Saline di Volterra).

Αδελφοποιημένες πόλεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]