Βολοντιμίρ Μπαχαζί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βολοντιμίρ Μπαχαζί
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1902
Riabiyivka
Θάνατος21  Φεβρουαρίου 1942
Μπάμπι Γιαρ
Αιτία θανάτουΤυφεκισμός
Χώρα πολιτογράφησηςΈνωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
ΕργοδότηςΕθνικό Πανεπιστήμιο του Κιέβου «Ταράς Σεβτσένκο»
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΟργάνωση Ουκρανών Εθνικιστών

Ο Βολοντιμίρ Παντελεϊμόνοβιτς Μπαχαζί (ουκρανικά : Володимир Пантелеймонович Багазiй) (1902, Ryabovka, Κυβερνείο του Ποδολίου — 21 Φεβρουαρίου 1942, Κιέβο), ήταν Ουκρανός εθνικιστής και επικεφαλής της διοίκησης της πόλης του Κιέβου υπό γερμανική κατοχή από τον Οκτώβριο του 1941 έως τον Ιανουάριο του 1942.

Ήταν επαγγελματίας παιδαγωγός και δίδαξε σε εβραϊκό σχολείο, αργότερα φοίτησε και ήταν μεταπτυχιακός φοιτητής στο παιδαγωγικό ινστιτούτο του Κιέβου. Τον Σεπτέμβριο του 1941, όταν οι Γερμανοί κατέλαβαν το Κίεβο, ο Μπαχαζί διορίστηκε του Κιέβου από την εθνικιστική Ουκρανική οργάνωση που αποσκοπούσε στην δημιουργία ανεξάρτητης Ουκρανίας με τη βοήθεια των Ναζί. Κατηγορήθηκε ότι ήταν παρόν στην εκτέλεση των εβραίων του Κιέβου στο Μπαμπι Γιάρ το οποίο αποδείχτηκε αναληθή[1].

Ως δήμαρχος του Κιέβου, ο Μπαχαζί ήρθε σε σύγκρουση με τον γερμανό διοικητή της πόλης, Έριχ Κοχ, και το διατυμπάνισε ενώπιον των δημοσιογράφων. Ένας Γερμανός αξιωματικός ικέτευσε τους δημοσιογράφους να μην διαδώσουν αυτή την παρατήρηση από φόβο μήπως εξοργιστούν οι ναζιστικές αρχές[2] . Τον Ιανουάριο του 1942 συνελήφθη και κατηγορήθηκε για διάφορα εγκλήματα, μεταξύ των οποίων: απειλή του φιλορώσου επισκόπου του Κιέβου, κλοπή γερμανικής περιουσίας για να βοηθηθεί η ουκρανική εθνικιστική υπόθεση.

Πολύ σύντομα εκτελέστηκε στο Μπάμπι Γιαρ μαζί με άλλους Ουκρανούς εθνικιστές, αν και η σύζυγός του δεν γνώριζε τον θάνατό του και συνέχισε να του φέρνει δέματα στη φυλακή του Κιέβου μέχρι το καλοκαίρι του 1942.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Государственный архив СБУ, ф. 5, дело. 43 555, лист 49, cited by: http://www.kby.kiev.ua/book1/articles/art29.html
  2. John Armstrong (1963). Ukrainian Nationalism. New York: Columbia University Press, pp. 114-116.