Βοήθεια:Εισαγωγή στις πολιτικές και οδηγίες/1

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Πολιτικές και οδηγίες
Γιατί υπάρχουν

Περιεχόμενο
Κανόνες για τη σύνταξη λημμάτων

Συμπεριφορά
Να τα πηγαίνεις καλά με άλλους

Σύνοψη
Περίληψη σε τι έχετε μάθει





Η Βικιπαίδεια έχει στην πραγματικότητα λίγους αυστηρούς κανόνες, αλλά βασίζεται σε πέντε θεμελιώδεις αρχές. Οι πολιτικές και οι οδηγίες της Βικιπαίδειας αναπτύσσονται από την κοινότητα για να αποσαφηνίσουν αυτές τις αρχές και να περιγράψουν τον καλύτερο τρόπο για να τις εφαρμόσουν, να επιλύσουν τις συγκρούσεις και, αλλιώς, να προωθήσουν τον στόχο μας να δημιουργήσουμε μια ελεύθερη και αξιόπιστη εγκυκλοπαίδεια.

Οι πολιτικές εκφράζουν τις θεμελιώδεις αρχές της Βικιπαίδειας με περισσότερες λεπτομέρειες, και οι οδηγίες συμβουλεύουν τον τρόπο εφαρμογής των πολιτικών και τον τρόπο παροχής γενικής συνοχής σε όλα τα λήμματα. Οι επίσημες πολιτικές και οδηγίες έχουν μια ειδοποίηση στην κορυφή των σελίδων τους και το πρόθεμα «Βικιπαίδεια:» ή «ΒΠ:» πριν από το όνομα της σελίδας τους.


Ενώ υπάρχει πολιτική ή οδηγία για σχεδόν κάθε ζήτημα που μπορεί να φανταστεί κανείς, δεν αναμένεται κανείς να τα γνωρίζει όλα αυτά! Ευτυχώς, υπάρχουν μια χούφτα στην οποία βασίζονται όλες οι άλλες. Οι επόμενες σελίδες περιγράφουν τις πιο σημαντικές από αυτές, που αντιπροσωπεύουν το γενικό πνεύμα των κανόνων της Βικιπαίδειας. Η γνώση αυτών των βασικών κάνει τις συζητήσεις και την επεξεργασία ευκολότερη και πιο παραγωγική.